Ο «άγιος» Τakis Shelter (Προεστάκης) των αδέσποτων. Το θαυμαστό ταξίδι του Αλέκου στη Γερμανία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο «άγιος» Τakis Shelter (Προεστάκης) των αδέσποτων. Το θαυμαστό ταξίδι του Αλέκου στη Γερμανία

Ο Τάκης (Προεστάκης), ένας άνθρωπος που επάξια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο άγιος» όλων των ζώων, αδέσποτων και μη.

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ένα ζευγάρι νεαρών Γερμανών, η Hannah και ο Llewellyn ,ταξίδεψαν με ποδήλατα από το Πακιστάν στην Ιεράπετρα της Κρήτης για να υιοθετήσουν τον Αλέκο. Η υιοθεσία έγινε στα τέλη του Ιουνίου και ο Αλέκος, καθισμένος στο τρέιλερ του ποδηλάτου ,μαζί με τους νέους του γονείς, ύστερα από ένα ταξίδι δύο μηνών, έφτασε στο καινούργιο του σπίτι στη Γερμανία. Ο Αλέκος είναι ένα σκυλί που κάποιος ασυνείδητος το είχε δέσει σε μια ελιά και τον είχε παρατήσει στη μοίρα του. Τον υιοθέτησε ο Τάκης (Προεστάκης), ένας άνθρωπος που επάξια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο άγιος» όλων των ζώων, αδέσποτων και μη.

Ύστερα από 20 χρόνια δουλειάς ως dj αρχικά και ως ιδιοκτήτης νυχτερινού κλαμπ στην Ιεράπετρα, στη συνέχεια, ο Τάκης τα παράτησε όλα κι έκανε σκοπό της ζωής του τη σωτηρία των αδέσποτων δημιουργώντας γι' αυτά ένα Καταφύγιο και ιδρύοντας το σωματείο «Στέγη Προστασίας Αδέσποτων Ζώων». Σήμερα, στο καταφύγιο ζουν 420 σκυλιά, 70 γάτες και 15 κατσίκια, ενώ άνθρωποι απ' όλη την Ευρώπη ταξιδεύουν στην Κρήτη μόνο και μόνο για να υιοθετήσουν ένα από τα ζώα που έσωσε.


Για τον Τάκη όλα ξεκίνησαν την ημέρα που πήγε στη χωματερή της Ιεράπετρας και είδε εκεί σκυλιά σε άθλια κατάσταση. Βοήθησε ένα σκυλάκι κι αυτό ήταν η αρχή. Το ένα έφερε τα άλλο και τα τελευταία επτά χρόνια ο Τάκης έσωσε περίπου 1200 σκυλιά. Τα πράγματα όμως δεν ήταν καθόλου εύκολα για τον Τάκη, που ξόδεψε ό,τι είχε και δεν είχε (180.000 ευρώ) και πούλησε το αυτοκίνητό του για να πάρει ένα κτήμα και να φτιάξει ένα καταφύγιο για τα πρώτα 70 αδέσποτα σκυλιά που πήρε υπό την προστασία του. Στην αρχή όλοι τον είπαν ...τρελό και κανείς δεν του άπλωσε χέρι βοήθειας. Οι γονείς του τον πήγαν σε ψυχολόγο γιατί πίστευαν ότι δεν είναι καλά, ενώ ο κόσμος έλεγε «το καλύτερο παιδί ο Τάκης, αλλά τον "έφαγαν" τα σκυλιά».

Ο Τάκης, λέει: «Όταν ξεκίνησα πριν από επτά χρόνια δεν είχα σκεφτεί ότι κάνοντας ένα καταφύγιο για τα ζώα θα έχανα ό,τι είχα και δεν είχα. Τα έξοδα ήταν πολλά αλλά δεν μπορούσα να παρατήσω τα ζωάκια. Έφτασα σε σημείο να κοιμάμαι σε κατουρημένα στρώματα για να είμαι δίπλα στα σκυλιά και να μην τα παρατάω. Θυμάμαι ένα βράδυ που προσπαθούσα να συμπληρώσω δύο ευρώ για να πάρω ένα σουβλάκι και δεν μπορούσα. Ένιωσα σαν να πέφτω σ' έναν γκρεμό . Την άλλη μέρα που ξύπνησα, σαν από θαύμα, ο λογαριασμός μου στο PayPal άρχισε να γεμίζει λεφτά από δωρεές. Μια δημοσιογράφος της Daily Mail στην Αγγλία, που παρακολουθούσε τη ζωή μου στο facebook, είχε γράψει για μένα. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο και άρχισαν να έρχονται δωρεές από διάφορες χώρες. Αυτοί που με έλεγαν τρελό τώρα λένε: "Πω πω, πώς τα κατάφερε!"».

«Ηρεμεί η ψυχή σου εδώ. Αγαλλιάζεις» ήταν οι πρώτες λέξεις που μου είπε. Το καταφύγιο μετρά σχεδόν 10 χρόνια και σήμερα φιλοξενεί 430 ζώα -330 σκυλιά, 60 γάτες και κατσικάκια -κι αν τσακώνονται, ο ίδιος λειτουργεί ως πυροσβεστήρας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. «Τα βρίσκω παντού τριγύρω παρατημένα. Τα πρώτα χρόνια τα μάζευα από τη χωματερή, τα σκουπίδια… Τώρα τα περισσότερα τα φέρνω εδώ έπειτα από τηλεφωνήματα κατοίκων που τα βρίσκουν παρατημένα, κακοποιημένα» θα πει ο ίδιος, μιλώντας στο ΤΡΡ. Ένας άνθρωπος που τα τελευταία 10 χρόνια έχει σώσει πάνω από 3000 σκυλάκια και πλέον στο καταφύγιο εργάζονται μόνιμα έξι άτομα.

Σήμερα, στο καταφύγιο, που εκτείνεται σε μια έκταση 33 στρεμμάτων, ζουν 420 σκυλιά (τα 30 με ειδικές ανάγκες), 70 γάτες και 15 κατσίκια. «Κι ένα φίδι να δω στο δρόμο να υποφέρει θα προσπαθήσω να το βοηθήσω. Κι ένα ποντίκι να βρω μέσα σε έναν κουβά νερό να πνίγεται θα το βγάλω έξω. Κοντά από το καταφύγιο περνούν βοσκοί με τα κοπάδια τους. Μια μέρα άκουσα ένα ζωάκι να κλαίει. Ήταν ένα μωρό κατσικάκι που είχε χαθεί. Το πήρα και το μεγάλωσα ταΐζοντάς το με το μπιμπερό. Μια μέρα είδα ένα βοσκό να πηγαίνει ένα κατσικάκι στον χασάπη. Τού έδωσα 50 ευρώ και το πήρα. Μετά βρήκα άλλα δύο αδέσποτα και με τον καιρό βρέθηκα με 14 κατσίκια. Έχω αφοσιωθεί στα ζώα. Επειδή δεν τα βγάζω πέρα μόνος μου έχω προσλάβει κανονικά τέσσερις ανθρώπους που ήταν άστεγοι και τώρα ζουν από τη Στέγη», συνεχίζει Τάκης.

«Πάντα υπήρχε κακοποίηση. Παλιότερα περισσότερη, αλλά τώρα ευτυχώς παίρνουν δημοσιότητα τα περιστατικά κακοποίησης» υποστηρίζει και λέει συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας, πως δε χωρά το κεφάλι του πώς κάποιος μπορεί να κακοποιήσει ένα ζώο. «Τι να πω… πολλοί δεν ξέρουν ότι τα ζώα έχουν αισθήματα». Είναι θέμα παιδείας, πιστεύει αλλά για πιο άμεσα αποτελέσματα ώστε να σταματήσει αυτή η βία, «θα έπρεπε σταθερά δύο άτομα από τη δημοτική ή γενικά την αστυνομία, με ένα περιπολικό, να απασχολούνται μόνο για τα περιστατικά κακοποίησης ζώου, να έχουν δηλαδή ένα ξεχωριστό τηλέφωνο για καταγγελίες και να πηγαίνουν επί τόπου». Ονειρεύεται έναν κόσμο όπου τα ζώα θα παίρνουν αγάπη και φροντίδα, κι αυτό έρχεται με παιδεία και στείρωση. «Θα πρέπει τα ζώα να στειρώνονται» λέει «και να παίρνουν αγάπη από ευσυνείδητους ανθρώπους που δεν τα παρατάνε και τα αντιμετωπίζουν σαν ένα τίποτα». Όσο για το νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων, «έχουμε πολλά βήματα ακόμη να κάνουμε, υπάρχουν πολλά κενά» υποστηρίζει, «αν και είναι πολύ θετικό ότι πια μπορείς πιο εύκολο να κινήσεις τις διαδικασίες για καταφύγιο».

Το καταφύγιο επισκέπτονται καθημερινά άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο. Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία… Ένα καταφύγιο που ξεκίνησε πέντε στρέμματα και τώρα μετρά 85. 85 στρέμματα γεμάτα χαρούμενα πλάσματα, πολλά εκ των οποίων βρίσκουν ένα σπιτάκι. Όπως εξηγεί ο κ. Τάκης, «πολλοί άνθρωποι τα υιοθετούν, κυρίως από το εξωτερικό». Όταν ρώτησα «από Ελλάδα;», η απάντηση ήταν απογοητευτική. «Από Ελλάδα έχουν υιοθετήσει 12 σκυλιά και τα 10 τα γύρισαν πίσω…». Σάστισα. «Μα πώς» ρωτάω. «Ε, ο ένας χώρισε, ο άλλος μετακόμισε… τι να πω… και τι σημαίνει αυτό; Άμα χωρίσεις, παρατάς το ζωάκι σου; Δεν μπορώ να το καταλάβω…» λέει, ενώ εξηγεί πως όποιοι θέλουν να υιοθετήσουν, ο ίδιος τους περνάει από «τεστ», γίνονται συμφωνητικά και ό,τι χρειάζεται για να φανεί αν είναι ικανοί. «Οι συγκεκριμένοι φάνηκαν ικανοί, δεν ξέρω πώς μας τα γύρισαν πίσω». «Στο εξωτερικό έχουν άλλη παιδεία -σκέψου στην Ελβετία έχουν και τουαλέτα για ζωάκια στα αεροδρόμια» υπογραμμίζει.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχει ακούσει πολλά. Οι κακές οι γλώσσες πάντα λένε. Έτσι και στην περίπτωσή του. «Ορισμένοι, ειδικά στην αρχή, με κατηγορούσαν ότι όλο αυτό το κάνω για εμπόριο, για να βγάλω χρήματα -έκαναν καταγγελίες που προφανώς έπεσαν στο κενό. Τα αγαπάω τα ζώα. Αν δεν τα αγαπάς, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».


Το ταξίδι του Αλέκου

Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί 380 σκυλιά από το καταφύγιο. Ένα από αυτά είναι ο Αλέκος, το ταξίδι του οποίου παρακολούθησαν χιλιάδες ακόλουθοι του Τάκη στη σελίδα «Takis Shelter non profit organisation» στο facebook.Ο Αλέκος δεν είναι ούτε το πρώτο και σίγουρα δεν θα είναι ούτε το τελευταίο από τα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Τάκη και υιοθετούνται κυρίως από ξένους. Όπως λέει ο Τάκης, στη διάρκεια του καλοκαιριού καθημερινά επισκέπτονται το καταφύγιο, κατά μέσο όρο, 15 άτομα.

«Τον Αλέκο τον παράτησαν κάποιοι στο Κάτω Χωριό δεμένο με αλυσίδα κάτω από μια ελιά χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Πήγα με την αστυνομία και τον πήραμε. Τον υιοθέτησα και τον πήρα στο καταφύγιο. Ένα ζευγάρι Γερμανών, που με παρακολουθούσαν στο facebook, μου έστειλαν μήνυμα λέγοντας ότι βρίσκονται στο Πακιστάν, ότι ταξιδεύουν με ποδήλατα, ότι θέλουν να περάσουν να υιοθετήσουν ένα σκυλί και να τους συνοδεύσει με το ποδήλατο. Από μέσα μου είπα "τρελοί θα είναι, σιγά μην τους δώσω σκυλί". Σκέφτηκα, όμως, ότι δεν χάνω κάτι αν τους δω από κοντά. Όταν ήρθαν εδώ και τους είδα διαπίστωσα ότι ήταν συνεσταλμένα παιδιά. Μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη, από τον τρόπο που έψαχναν τα σκυλιά, από τη συμπεριφορά τους στα ζώα, από αυτά που έλεγαν και τον τρόπο που μιλούσαν. Είδα πώς θα ταξίδευε το σκυλί μέσα στο τρέιλερ και τους έδωσα τον Αλέκο που είχαν επιλέξει», αφηγείται ο Τάκης.

Ο Τάκης υπογραμμίζει ότι τα σκυλιά είναι η οικογένειά του και όταν τα δίνει για υιοθεσία θέλει να γνωρίσει από κοντά αυτούς που θα τα πάρουν και αφού γίνουν οι διαδικασίες να υπογραφεί η πράξη υιοθεσίας. «Έχουν έρθει μέχρι τώρα γύρω απ' όλη την Ευρώπη να υιοθετήσουν ζωάκια. Από τα 380 τα 375 τα υιοθέτησαν ξένοι. Στην Ελλάδα υιοθέτησαν μόνο πέντε και τα τέσσερα τα επέστρεψαν για ασήμαντους λόγους. Οι ξένοι έχουν άλλη παιδεία», λέει.

Σημειώνει, δε, ότι η λύση για τα αδέσποτα είναι οι στειρώσεις, η τιμωρία αυτών που τα κακοποιούν και η παιδεία. Ο ίδιος σε συνεργασία με τον δήμο έχει στειρώσει 500 σκυλιά μέχρι σήμερα στην Ιεράπετρα.

 


Ο ενθουσιασμός του γι’ αυτό που κάνει τώρα, 10 χρόνια μετά, είναι μεγαλύτερος από την πρώτη μέρα. «Ήμουν σε τελείως άλλο κόσμο. Δεν ήξερα πόσο υποφέρουν τα ζώα. Τώρα χαίρομαι που τα φροντίζω και ζούμε μαζί» λέει. Όσο για το πώς φαντάζεται τη ζωή του σε 20 χρόνια, η απάντηση έρχεται ακαριαία: «θέλω να μην υποφέρουν τα ζωάκια, να έχουν ένα ζεστό σπιτάκι, κι εγώ να μείνω με 30 -να περνάω τις μέρες πιο ήμερα».

Κάθε μικρή δωρεά είναι πολύ σημαντική για το καταφύγιο
https://takisshelter.org/donate ( πιστωτική κάρτα)
Τραπεζικός λογαριασμός
Name : stegi prostasias adespoton zoon
IBAN : GR43 0140 6620 6620 0233 0001 066
Όνομα τράπεζας: ALPHA BANK
BIC : CRBAGRAA



Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων