medlabnews.gr iatrikanea
Η λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός Covid-19 μπορεί να ταλαιπωρεί για μήνες τους ασθενείς ακόμα κι αν είναι ήπια και δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.
Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από μελέτη στην οποία συμμετείχαν αναρρώσαντες που αρχικά είχαν ήπια έως σοβαρή ή κρίσιμη νόσο. Οι ερευνητές τους κάλεσαν για επανέλεγχο μετά από δυόμισι μήνες.
Συνολικά, περισσότεροι από έξι στους δέκα είπαν πως δεν είχαν ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις τους. Και οι μισοί από αυτούς παραπονέθηκαν για εμμένουσα κόπωση. Ωστόσο η σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου γι’ αυτά τα συμπτώματα.
Τουναντίον, όσοι ασθενείς είχαν αναρρώσει στο σπίτι ήταν εξίσου πιθανό να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα με εκείνους που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο.
Έναν χρόνο μετά την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, το πρόβλημα των ασθενών με εμμένοντα συμπτώματα αποκτά ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρόσφατες εκτιμήσεις θέλουν το 10% των πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός να ταλαιπωρούνται για μήνες από:
- Κόπωση
- Αϋπνία
- Δύσπνοια
- Θολωμένο μυαλό (προβλήματα μνήμης, εστίασης της προσοχής κ.λπ.)
Ωστόσο μελέτες όπως η νέα υποδηλώνουν πως ίσως το ποσοστό αυτό παρουσιάζει διακύμανση και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of the American Thoracic Society. Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο St. James, στο Δουβλίνο, σε 153 ασθενείς που διαγνώσθηκαν την περασμένη άνοιξη με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός.
Οι ασθενείς αυτοί είχαν επανεξεταστεί 75 ημέρες μετά την αρχική νόσο. Οι μισοί είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι είχαν αναρρώσει στο σπίτι. Οι ασθενείς που είχαν αναρρώσει στο σπίτι είχαν ηλικία 35 έως 59 ετών.
Το 62% των συμμετεχόντων είπαν ότι είχαν κακουχία, ένιωθαν πως δεν είχαν ανακτήσει πλήρως την υγεία τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν τα δύο τρίτα όσων είχαν αναρρώσει στο σπίτι.
Επιπλέον, πολλοί αναρρώσαντες ανέφεραν δύσπνοια όταν οι ερευνητές τους ζήτησαν να βαδίσουν για έξι λεπτά σε κυλιόμενο διάδρομο. Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε ακτινογραφία θώρακος, διαπιστώνοντας ότι στο 14% όσων είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο, υπήρχαν ακόμα εμφανείς ενδείξεις βλάβης των πνευμόνων.
Στους πέντε από αυτούς τους ασθενείς οι ενδείξεις αυτές επέμειναν σε νέο επανέλεγχο, ο οποίος έγινε έξι εβδομάδες αργότερα. Αξονικές τομογραφίες έδειξαν πως ο κοροναϊός είχε προκαλέσει ουλές στους πνεύμονές τους.
Οι πιθανές αιτίες
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι δυσκολίες στην αναπνοή που αντιμετώπιζαν οι αναρρώσαντες, σπανίως οφείλονταν σε βλάβες των πνευμόνων. Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Liam Townsend εκτιμά ότι πιθανώς η δύσπνοια οφείλεται στην κόπωση και στην μυϊκή αδυναμία που είχαν.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο που θα μπορούσε να οφείλεται η επίμονη κόπωση και η γενικευμένη κακουχία, κυρίως μεταξύ όσων είχαν αρχικά ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός. Οργανικές αιτίες γι’ αυτά τα συμπτώματα, που να σχετίζονται με τον κοροναϊό, οι ερευνητές δεν βρήκαν. Έτσι, συνεχίζουν την έρευνά τους για να δουν τι μπορεί να συμβαίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου