medlabnews.gr iatrikanea
Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης (Hellenic Medical Society of New York) βράβευσε την ιατρό Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, Δρ Τζούλια Τερζή (Julia K. Terzis) με το βραβείο «Dr. Mary Kalopothakes Distinguished Female Physician Award».
Το συγκεκριμένο βραβείο καθιερώθηκε το 2011 από τον Δρα Νικόλαο Μεζίτη για να τιμήσει και να αναγνωρίσει τη συνεισφορά των Ελληνοαμερικανίδων γιατρών και επιστημόνων στον ιατρικό τομέα.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω Ζουμ το απόγευμα της Πέμπτης σε μια εκδήλωση που παρουσίασε η γιατρός-ογκολόγος στο τμήμα Ογκολογίας του «NYU Langone Medical Center» της Νέας Υόρκης, Στέλλα Λυμπέρη.
Το βραβείο «Dr. Mary Kalopothakes Distinguished Female Physician Award» δεν παραδόθηκε διά ζώσης αλλά το παρουσίασε στην ομογενή γιατρό ο χειρουργός ιατρός και πρόεδρος του Hellenic Medical Society, Δρ Παναγιώτης Μανώλας.
Η Τζούλια Τερζή διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του Συμβουλίου Έρευνας Πλαστικής Χειρουργικής το 1986. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε δύο φορές το βραβείο «James Barrett Brown» από την Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών. Μια το 1977 και μια το 2000 για τη συνεισφορά της στον τομέα αποκατάστασης αισθητηριακής και κινητικής λειτουργίας μετά από παράλυση νεύρων. Αποτελεί μέρος της μικρής ομάδας γιατρών -και η μόνη γυναίκα- που έθεσε τις βάσεις για την, άγνωστη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ειδίκευση της Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής. Η ειδίκευση αυτή ασχολείται με την αποκατάσταση νευρομυϊκών δυσλειτουργιών που οφείλονται σε τραυματισμούς ή σε γενετικά αίτια.
Η διαδικτυακή εκδήλωση επικεντρώθηκε στη ζωή και το έργο της βραβευθείσας η οποία μέσα από μια ειδική παρουσίαση ταξίδεψε στο χρόνο και ξεδίπλωσε την επαγγελματική της διαδρομή. Αρχικά, αναφέρθηκε στην οικογένειά της η οποία πήγε στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε και η ίδια. Στα 5 της χρόνια έχασε τον πατέρα της από καρδιακή προσβολή. Όπως ανέφερε στην παρουσίαση, ήταν ένας ζωντανός άνθρωπος και πολύ όμορφος και μιλούσε 11 γλώσσες.
Η Δρ Τερζή δήλωσε τυχερή που παρά τη φτώχεια που υπήρχε εκείνη την εποχή εξαιτίας της μετανάστευσης κατάφερε να φοιτήσει στο κολέγιο «Ανατόλια», το οποίο προετοίμαζε τους μαθητές του για σπουδές στην Αμερική. Η ομογενής απέσπασε την υποτροφία Fulbright και έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ. Θα κερδίσει το Χρυσό Μετάλλιο Ανατομίας για την απόδοσή της σε μια τάξη 200 φοιτητών.
Το 1970 έφυγε για πρακτική στο «Royal Victoria Hospital» στο Μόντρεαλ του Καναδά και συγκεκριμένα στο τμήμα Νευροχειρουργικής. Ομως στην πορεία την κέρδισε η πλαστική χειρουργική. Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας ανακάλυψε ότι είναι έγκυος. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε άδεια μητρότητας. «Η Λάρα γεννήθηκε ένα βράδυ Παρασκευής κι εγώ τη Δευτέρα το πρωί βρισκόμουν στο χειρουργείο για δουλειά. Είμαι ευγνώμων που η μητέρα μου Αθηνά Καλλιπολίτου ήρθε στο Μόντρεαλ και με βοήθησε με το μωρό» ανέφερε η Δρ Τερζή. Το 1974 έφυγε από το Μόντρεαλ καθώς ο σύζυγός της έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο Dalhousie στο Χάλιφαξ της Νόβα Σκωτίας.
Μαζί με τον συνεργάτη της Ρόλιν Ντάνιελ έγραψε το βιβλίο «Reconstructive Microsurgery», το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για τη Μικροχειρουργική. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1977 και το αφιέρωσαν στον γιατρό Δρ Harry Buncke.
Πηγή ekirikas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου