Καθηγητής Γραβάνης : Πολύ σύντομα θα υπάρχει το πρώτο αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καθηγητής Γραβάνης : Πολύ σύντομα θα υπάρχει το πρώτο αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα

καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης για ένα φάρμακο καταπολέμησης του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Imory.

medlabnews.gr iatrikanea

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Λαρισαίος καθηγητής  Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης για τους εμβολιασμούς, αλλά και για ένα φάρμακο καταπολέμησης του κοροναϊού που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Imory.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν αποτελεσματικότητα μέχρι 80% στα νέα στελέχη, ενώ τα εμβόλια συνολικά ελαττώνουν σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι αποτελεσματικό στα περισσότερα στελέχη, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στο στέλεχος από τη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής εξήγησε πως «όταν ένα εμβόλιο έχει 60% αποτελεσματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι 60 από τους 100 εμβολιασμένους δε θα καταλάβουν ότι ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Το υπόλοιπο 40% θα μολυνθεί αλλά λόγω της ύπαρξης σχετικής ανοσίας θα έχει κλινική συνδρομή χαμηλών τόνων».

Για τα περιστατικά θρόμβωσης έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca, υποστήριξε πως δεν είναι σίγουρα ότι η θρόμβωση προκλήθηκε από το εμβόλιο, ωστόσο η ίδια η εταιρεία είχε ενημερώσει για ένα τέτοιο πιθανό σύμπτωμα.

Καθησύχασε λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, υπάρχει θεραπεία.

Για το εμβόλιο της Johnson n Johnson υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα, καθώς δεν είναι ακόμα σε χρήση, ενώ για το ρωσικό Sputnik V είπε πως καθώς η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα δεδομένα στην FDA, δεν μπορεί να δοθεί άδεια.

Μίλησε για μια καινούρια προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση του ιού. «Εκτός από τα εμβόλια, χρειαζόμαστε μικρά μόρια, φάρμακα που μπορούν να δοθούν στο σπίτι στην αρχή της λοίμωξης ώστε να αποφευχθεί η νοσηλεία».

Ένα τέτοιο φάρμακο έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο του Imory και ονομάζεται EIDD-2801. Το εν λόγω φάρμακο, όπως είπε, φαίνεται ότι μηδενίζει το ιικό φορτίο, ενώ στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα.

«Θα έχουμε το πρώτο αντιικό φάρμακο που θα χορηγείται από το στόμα», κατέληξε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων