Λαγκάρντ: Έρχεται φτώχεια και πολλές πτωχεύσεις. Συντομέψτε τις εκταμιεύσεις. Απάντηση σε επερώτηση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λαγκάρντ: Έρχεται φτώχεια και πολλές πτωχεύσεις. Συντομέψτε τις εκταμιεύσεις. Απάντηση σε επερώτηση

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χτύπησε γενικό συναγερμό στην Ένωση

 medlabnews.gr iatrikanea

Νέες προειδοποιήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πέρας της πανδημίας εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λισαβόνα

Η κα. Λαγκάρντ χτύπησε το «καμπανάκι» για νέες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ενώ ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή για το θέμα των «κόκκινων» δανείων που θα διογκωθούν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Παράλληλα, η ΕΚΤ θεωρεί πως η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά, προκειμένου το 2022 να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2019. «Η ανάκαμψη όμως είναι εύθραυστη και θα αφήσει πληγές. Τα συντονισμένα μέτρα, δημοσιονομικά και νομισματικά, στήριξαν την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πληθωρισμό, που αποτελεί τον σημαντικότερο «δείκτη» της ΕΚΤ για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πως το 2021 θα καταγράψει αύξηση, η οποία θα αρχίζει να υποχωρεί από το 2022. Η ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα ενισχυθεί φέτος, αλλά θα οφείλεται σε προσωρινούς λόγους. Σημειώνεται πως στόχος της ΕΚΤ είναι ένας πληθωρισμός κοντά στο 2%.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει τον περιορισμό του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters.  

Πρόκειται για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου η ΕΚΤ κρίνει ότι η κρίση του κοροναϊού έχει λήξει.  "Έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες χρησιμοποιώντας το PEPP και να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022", δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λισαβόνα.

Ο καιρός περνάει ανεκμετάλλευτος, ο χρόνος τρέχει εις βάρος όλων των Ευρωπαίων – και κάποιοι φταίνε. Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ) ήδη προεξοφλούνται από τον διεθνή Τύπο, αφού όλα τα Μέσα επικεντρώνουν στις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται σε κάποια κράτη (Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία), από τις οποίες προκύπτουν και πολιτικά ζητήματα για αυτά, πέρα από το μείζον θέμα που δημιουργούν σε όλους με τη μη επικύρωση. 

Βέβαια, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γερμανικό «κόλλημα» της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, έπειτα από τη γνωστή προσφυγή του Μπερντ Λούκε, του «Γερμανού που απειλεί το Ταμείο Ανάκαμψης»

Έτσι, αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να απευθυνθεί στις χρηματαγορές για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια της πρώτης φάσης χρηματοδότησης μέσω των «ευρωομολόγων» και να γίνει η διανομή τους μέχρι τον Ιούλιο (στα 45 δισ. υπολογίζουν τις εκταμιεύσεις τα ιταλικά Μέσα), πλέον εκτιμάται ότι η υλοποίηση του πρότζεκτ μπορεί να αναβληθεί και να αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερες πτωχεύσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χτύπησε γενικό συναγερμό στην Ένωση, αφού είπε απερίφραστα ότι στο τέλος του χρόνου «αναπόφευκτα θα δούμε περισσότερες πτωχεύσεις από το 2020». Αν αυτό το καταθλιπτικό φαινόμενο δεν γίνεται προς το παρόν αντιληπτό στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είπε η Λαγκάρντ, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τον αριθμό των χρεοκοπιών παρέχοντας δημόσιες εγγυήσεις.

Όσον αφορά αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα για τις εθνικές οικονομίες – την επιβίωση των επιχειρήσεων –, η Λαγκάρντ έθεσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκεκριμένη υποχρέωση: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε, «οι κυβερνήσεις να εκτιμήσουν τους κινδύνους όσο γίνεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα ώστε να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των υγειών εταιρειών και των εταιρειών με πρόβλημα φερεγγυότητας». Τουτέστιν, κόσκινο

«Η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρειαστεί χρόνο» είναι και η γνώμη που διατύπωσε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει τον βαθμό ανησυχίας όσον αφορά τις προαναφερθείσες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις: «Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση».

Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται εύκολα αντιληπτή αν υπολογίσουμε την πιθανότητα ορισμένα κράτη που επωφελούνται περισσότερο από τις εκταμιεύσεις του να πληγούν από κατάρρευση του τουριστικού κλάδου το εφετινό καλοκαίρι, λένε οι Ιταλοί ομολογώντας το άγχος τους το οποίο, βέβαια, δεν μονοπωλούν. Μέχρι στιγμής 17 χώρες έχουν επικυρώσει το σχέδιο της Κομισιόν για την έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της πανδημίας. Μεταξύ εκείνων που δεν το έχουν επικυρώσει, όπως είπαμε, είναι η Γερμανία.

«Μία πηγή πολύ κοντά στον φάκελο της Καρλσρούης», λέει η Repubblica, «επιμένει ότι οι δικαστές δεν ομονοούν». Σημασία εδώ δεν έχει ο συσχετισμός δύναμης στο Σώμα, αλλά η εκτίμηση στην οποία είναι δυνατόν όλοι οι δικαστές να συγκλίνουν: να εκδώσουν απόφαση με την οποία θα περιορίζεται η αναγκαιότητα του κοινού ευρωπαϊκού χρέους μόνο στην περίοδο της πανδημίας, λένε οι Ιταλοί. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα τελειώσει μια για πάντα την υπόθεση του «ευρωομολόγου», και ότι ο άνθρωπός τους στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, θα έχει δεμένα τα χέρια του…

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πτωχεύσεις

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στην Κρ. Λαγκάρντ, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της Επιτροπής ECON, αναφέρθηκε σε δυο ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα: το πιθανό «τσουνάμι επιχειρηματικών πτωχεύσεων» και το επισφαλές σύστημα «ιδιωτικής ασφάλισης

Η  πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστιν Λαγκάρντ, απάντησε σε επερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Παπαδημούλη, για τις δυο ερωτήσεις σας.

Η πρώτη σας ερώτηση,

Στο Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας εξετάζουμε τους κινδύνους και, σε σχέση με τις χρεοκοπίες, αυτό το οποίο βλέπουμε σε συγκεκριμένους τομείς είναι: α) οι κλάδοι που είναι πιο εκτεθειμένοι και β) οι κατηγορίες εταιριών. Στο α) έχουμε δει τις μεταφορές και τη χρηματοδοτική μίσθωση, αλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. και γενικότερα ο τομέας της φιλοξενίας και του τουρισμού.
Αυτοί λοιπόν, είναι οι κλάδοι που γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν από τις χρεοκοπίες, οι οποίες ακόμη δεν φαίνονται, σε αριθμούς.
Όσον αφορά το β), τις κατηγορίες δηλαδή, είναι φανερό ότι αυτές που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μια κατηγορία εταιριών και επιχειρηματιών, που και οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις, ο καθένας με την ιδιότητά του, θα πρέπει να προσέξουν, έτσι ώστε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, να μην καταλήξουν σε κατάσταση χρεοκοπίας επειδή δεν στηρίχθηκαν στην πορεία τους για επιστροφή στη βιωσιμότητα.

Οπότε, οποιοδήποτε μέτρο αν ληφθεί για να υποστηριχθούν αυτοί οι κλάδοι –και μιλάω για αυτούς που είναι βιώσιμοι σε αυτούς τους κλάδους, είναι ευπρόσδεκτο. Και όπως είπα και στις αρχικές μου παρατηρήσεις, για όσους δεν είναι βιώσιμοι, ούτως ή άλλως δεν θα περνούσαν στην ανάκαμψη, συνεπώς οπωσδήποτε οι επιταχυμένες διαδικασίες χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εξεταστούν, και οι τράπεζες επίσης, να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα αναδιάρθρωσης κατά περίπτωση.

Για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και τους κινδύνους, όπως είπα στο Συμβούλιο Σταθερότητας, ο κλάδος αυτός συνολικά θεωρείται δυνητικός κίνδυνος, λόγω της πιθανής αναντιστοιχίας μεταξύ των δεσμεύσεων και του επιχειρηματικού μοντέλου που προβλέπει τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Πιθανότατα θα πρέπει να το δούμε, γιατί τώρα έχουμε και δεύτερο Ευρωβουλευτή που μας επισημαίνει αυτή τη συγκεκριμένη πτυχή.

Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε επίσης

Ερχεται μεγάλη φτώχεια. Ο ΟΗΕ καλεί ΕΕ για τη φτώχεια. Τεράστια η ύφεση

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων