Λινού: Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό. Γιατί είναι ρίσκο τα προνόμια εμβολιασμένων; Μετάλλαξη Όμικρον | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λινού: Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό. Γιατί είναι ρίσκο τα προνόμια εμβολιασμένων; Μετάλλαξη Όμικρον

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού επισημαίνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό

 medlabnews.gr iatrikanea

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επισημαίνει δύο παράγοντες στους οποίες οφείλεται η έκρηξη στα κρούσματα: ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων, αλλά και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα.

Για τη συνύπαρξη γρίπης και κοροναϊού η κ. Λινού θεωρεί επικίνδυνη τη συνύπαρξή τους. Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολίων είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και το ζητούμενο είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε ούτε το ένα εμβόλιο ούτε το άλλο. Αν φοβόμαστε ότι θα έχουμε μια παρενέργεια από το ένα να αφήσουμε μία εβδομάδα από το επόμενο. Δεν θέλουμε να έχουμε την ατυχία να νοσήσουμε» είπε.

Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων η κ. Λινού ανέφερε ότι έχουν σχεδιαστεί για ερευνητικούς λόγους. «Τα τεστ αντισωμάτων σχεδιάστηκαν για ερευνητικούς λόγους, όχι για να καθορίζουν το επίπεδο της ανοσίας, είναι απαραίτητη η τρίτη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι η εμπειρία από άλλα εμβόλια έχει αποδείξει ότι μετά την τρίτη δόση η ανοσία βρίσκεται και σε υψηλά επίπεδα, αλλά διαρκεί και για πολύ καιρό.

«Με 4 εκατ. τουλάχιστον ανεμβολίαστους και ένα στέλεχος το οποίο είναι περίπου 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το πρώτο με το οποίο ξεκινήσαμε, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας από πλευράς κινδύνου» τόνισε.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού επισημαίνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και διαφωνώντας με τα προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους.

Όπως εξήγησε η εμπειρία από χώρες που έχουν επιτύχει τείχος ανοσίας στους ενήλικες, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στους εφήβους, στα άτομα κάτω των 18 ετών.

Έτσι  με το να ελευθερωθούμε οι μεγαλύτεροι θα βάλουμε σε κίνδυνο τους νεότερους, προειδοποίησε και προέτρεψε να μην αξιοποιήσουν οι μεγαλύτεροι τα προνόμια που ενδεχομένως θα ισχύσουν για να μην μπουν σε κίνδυνο οι νεότεροι.

Η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο πληθυσμούς, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. «Ευτυχώς οι ανεμβολίαστοι είναι κατά μέσο όρο νεότεροι αλλά έχουμε και κάποιους ηλικιωμένους» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό δημιουργεί κρίση τόσο στο σύστημα υγείας, όσο και στην κοινωνία.

Και αυτό γιατί όπως είπε εάν βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι άτομα ανεμβολίαστα ή εμβολιασμένα με την πρώτη δόση θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκες μια και οι πλήρως εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό.

Χρειάζεται κοινωνική συνοχή επεσήμανε και η συζήτηση για τα προνόμια ενέχει πολύ μεγάλους κοινωνικούς κινδύνους.

Όπως είπε  θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνικά προβλήματα αλλά και με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω άλλων ασθενειών που λόγω της πανδημίας του κοροναϊού η αντιμετώπισή τους έχει μπει σε δεύτερη μοίρα.

Η κα. Λινού υποστηρίζει πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό. «Το κριτήριο θα πρέπει να είναι πόσο μεγάλη είναι η διασπορά στον πληθυσμό», τόνισε. Όμως, τόνισε, αν οι ίδιοι άνθρωποι στο σπίτι τους υπάρχει κάποιος ευάλωτος ή κάποιο μικρό παιδί, θα τους μεταδώσουν τον ιό και για εκείνους θα είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος. «Το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία νομίζω ότι είναι επιπόλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί  θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε». 

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δεν μεταδίδεται ο ιός σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους. Μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι θα κινδυνεύσουν ελάχιστα. Ακόμη κι αν νοσήσουν (οι εμβολιασμένοι) θα το περάσουν πάρα πολύ εύκολα, ίσως και δεν θα το καταλάβουν. Η πλειονότητα δεν θα διασωληνωθούν, δεν θα χάσουν τη ζωή τους», συμπλήρωσε η καθηγήτρια. Ερωτηθείσα για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, η κ. Λινού απάντησε: «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτό». Ακόμη και σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους, η οδηγία από τα CDC είναι από το αν οι συνθήκες στην περιοχή σημαίνουν μικρή διασπορά. Δηλαδή, έχουμε πάρα πολλούς εμβολιασμένους και δεν έχουμε κρούσματα. Αυτό δεν ισχύει για τη χώρα μας», δήλωσε ακόμη η καθηγήτρια.

Για το σύνδρομο post covid

Η νόσος αφήνει πολλά υπόλοιπα…», σημείωσε.
«Παραμένει για πολλούς φοβερή εξάντληση, βήχας, δυσκολία, κάποιοι μήνες μετά έχουν ανοσμία και επηρεάζει και την ψυχική υγεία. Άνθρωποι χάνουν μέρος της μνήμης τους, αυτός ο ιός επηρεάζει όλα τα συστήματα. Ένα 10% των ανθρώπων που νόσησαν έχουν αυτό το σύνδρομο» υπογράμμισε.
«Ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 3% ενώ θα θέλαμε να είναι κάτω από 1%. Οι αριθμοί εύκολα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν», ανέφερε ερωτηθείσα για την αύξηση κρουσμάτων που περιμένουμε μετά το πέρας του καλοκαιριού.
Ξεκαθάρισε ότι με το post covid σύνδρομο κινδυνεύουν κι όλοι όσοι πέρασαν ελαφριά τη νόσο και πως το εμβόλιο προστατεύει και από αυτό το σύνδρομο.

Μετάλλαξη Όμικρον -Λινού: Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα τα στοιχεία
Ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που η νέα μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί προβληματισμό στους επιστήμονες παγκοσμίως, όπως η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
«Εκείνο που ανησυχεί είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει πολλές αλλαγές στο κομμάτι του ιού που καταφέρνει να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Φοβόμαστε μην είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια, ή να είναι τόσο διαφορετική που να είναι πιο μεταδοτική. 
Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα. Φαίνεται ότι είναι πολυμεταδοτική χωρίς να έχουμε δεδομένα ακόμα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με επιστήμονες της Νότιας Αφρικής», είπε η κ. Λινού αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη.
«Δεν ξέρουμε αν μπορεί να ξαναμολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη κάποιος που έχει περάσει κορωνοϊό, ή αν θα μας καλύπτουν πλήρως τα εμβόλια. Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα μέρος θα μας καλύπτουν. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες, να είναι έτοιμοι ώστε να υπάρξει σύντομα ένα νέο εμβόλιο που να καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η ίδια.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων