Καθηγητής Λουκίδης: Σε 15 ημέρες θα δούμε αν τελικά επιβαρύνονται οι ΜΕΘ. Δεν γνωρίζουμε την διάρκεια της τρίτης δόσης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καθηγητής Λουκίδης: Σε 15 ημέρες θα δούμε αν τελικά επιβαρύνονται οι ΜΕΘ. Δεν γνωρίζουμε την διάρκεια της τρίτης δόσης

Πολύ δύσκολο να αποτυπώσει κανείς την επίδραση της Όμικρον σε οποιαδήποτε γενική εφημερία, γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς.

medlabnews.gr iatrikanea

Πολύ δύσκολο να αποτυπώσει κανείς την επίδραση της Όμικρον σε οποιαδήποτε γενική εφημερία, γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς. Σε 7 με 15 ημέρες θα αποτυπωθεί η δυναμική των περιστατικών, για να δούμε εάν τελικά αυτή η μετάλλαξη που είναι άκρως μεταδοτική, έχει και αντίστοιχη επιβάρυνση του συστήματος Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Επικαλέστηκε στοιχεία άρθρου σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τα οποία η μετάλλαξη Όμικρον κατά μεγάλο ποσοστό προσβάλλει ανθρώπους νέας ηλικίας που είναι και πιο κοινωνικοποιημένοι, έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα. «Δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί η επίδρασή της σε ανθρώπους άνω των 60-65 ετών, ή σε ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα. Σίγουρα θα υπάρχει διασπορά από τους νέους, αλλά το ερώτημα είναι εάν αυτή η διασπορά θα οδηγήσει σε ήπια νόσο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρξουν νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και σε θανάτους. Αυτό είναι που μας προβληματίζει, πρέπει να περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να το αποτυπώσουμε, για να δούμε ένα πραγματικά ισχύει ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκυρο ξένο επιστημονικό περιοδικό, από την οποία φαίνεται ότι η τρίτη δόση ήταν ένας πολύ προστατευτικός παράγοντας απέναντι σε νοσηλείες και δυσμενείς εκβάσεις.

«Το ερώτημα όμως που μας βασανίζει είναι τι διάρκεια θα έχει αυτή η προστασία από την τρίτη δόση για το επόμενο. Στις 2 πρώτες δόσεις αποτιμήθηκε ότι η προστασία δεν είναι πάνω από 5-6 μήνες, οπότε πρέπει να ξέρουμε πόσο αλλάζει και η τρίτη δόση αυτά τα δεδομένα», διευκρίνισε. «Επίσης, πρέπει να ξέρουμε στους ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλή άμυνα του οργανισμού, οι οποίοι έχουν μια μειωμένη αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο, εάν η τρίτη δόση πρακτικά αλλάζει αυτά τα δεδομένα. Και αυτό δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί. Υπάρχει μια πολύ μικρή παρατήρηση που προέρχεται από την Ελλάδα, από την ομάδα της θεραπευτικής κλινικής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, του κ. Δημόπουλου – και είμαστε χαρούμενοι για αυτό- που λέει ότι σε κάποιες ομάδες ανοσοκατασταλμένων που δεν είχαν ανταπόκριση στις δυο δόσεις, φάνηκε να έχουν καλύτερη ανταπόκριση όταν έκαναν την τρίτη δόση. Οπότε στο επόμενο διάστημα, δηλαδή περίπου σε 15 ημέρες με ένα μήνα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι κλινικά για όλα τα σενάρια και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», υπογράμμισε.

Τα αισιόδοξα μηνύματα

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Όμικρον να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, ο κ. Λουκίδης είπε ότι ο  καθένας μας ψάχνει να βρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς το έχουμε ανάγκη όλοι. «Ναι, θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένα σενάριο, αλλά μέχρι να αποτυπωθεί αυτό το σενάριο, καλύτερα να σκεφτούμε άλλα αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται κυρίως από την οργάνωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις νοσηλείες και κυρίως το αισιόδοξο μήνυμα ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο πιθανότατα θα έχουμε 2 θεραπείες που θα μπορούν να δίνονται από το στόμα, με σκοπό να προλάβουν τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Και δυο θεραπείες που θα έχουν δράσεις σε ένα κομμάτι του ιού που δεν θα επηρεάζεται τόσο από τις μεταλλάξεις. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, που νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αποτυπωθεί και στην κλινική πράξη», επεσήμανε.

«Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία»

Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποτιμηθούν η δυναμική της εξέλιξης της μετάλλαξης, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται και κατά πόσο είναι μέσα σε αυτές τα παιδιά. «Σίγουρα πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο μιας τάξης. Δεν μπορεί να παραμένει ίδιο το πρωτόκολλο, με έναν αριθμό περιστατικών που είναι 8-9 φορές μεγαλύτερος από όταν αποφασίστηκε. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη της πανδημίας θα δείξει εάν πρέπει να σταματήσει για 10-15 ημέρες το άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα φανεί την επόμενη εβδομάδα. Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα το αποτυπώσουν και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους», εξήγησε.

Ειδικά για το σενάριο να αποφασιστεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μόνο με αρνητικό rapid και όχι με αρνητικό self test όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αντέτεινε ότι αυτό έχει ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, σημειώνοντας τις ουρές που παρατηρούνται ήδη έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα. «Παλιά βλέπαμε ουρές στις τράπεζες 31 Δεκεμβρίου για να πληρώσουν τις τελευταίες οφειλές, ενώ σήμερα τους βλέπουμε εκεί που γίνονται rapid», είπε χαρακτηριστικά.

Μοριακό ή rapid;

Για την αξιοπιστία των rapid και των self test, ο κ. Λουκίδης είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται σωστά η λήψη του υλικού. Επίσης, το δεύτερο που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι «ότι πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα ταχέως αξιολογούμενα τεστ, επειδή έχουν μια διαφορετική φιλοσοφία από το μοριακό, έχουν κάποια στοιχεία ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά, τα οποία καθορίζουν την ευαισθησία και την ειδικότητά τους σε χαμηλότερα ποσοστά από ότι είναι τα μοριακά. Άρα ο κάθε άνθρωπος που έχει συμπτώματα και έχει ένα αρνητικό rapid ή self test, δεν θα πρέπει να βασίζεται σε αυτό 100%. Πρέπει να το επιβεβαιώνει με ένα μοριακό ή με την επανάληψη του rapid με καλή λήψη υλικού», δήλωσε.

«Κάθε άνθρωπος που έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, δυστυχώς για τον ίδιον αλλά και για εμάς, πρέπει να κάνει πολλαπλά τεστ για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι covid. Καταλαβαίνω ότι σημαίνει ταλαιπωρία, αλλά από την άλλη είναι και προστασία των υπολοίπων και μείωση της διασποράς. Είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί καταλαβαίνετε ένας που έρχεται και λέει ότι πονάει ο λαιμός του ή έχει δέκατα, δεν μπορούμε να μείνουμε σε ένα αρνητικό rapid και να πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το μοριακό είναι πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων