Γουργουλιάνης: Τι λέει για τη νέα παραλλαγή «Κένταυρος» που εξαπλώνεται. Κάνει ένα ψύχραιμο απολογισμό της πανδημίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Τι λέει για τη νέα παραλλαγή «Κένταυρος» που εξαπλώνεται. Κάνει ένα ψύχραιμο απολογισμό της πανδημίας

Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους.

 

medlabnews.gr iatrikanea 

O καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης,  είναι εξαιρετικά αγαπητός στους πάντες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία- και δικαίως. Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές εμπειρογνωμόνων της χώρας μας, χωρίς ο λόγος του να διέπεται από αέναη κινδυνολογία, χωρίς, από την άλλη, να ωραιοποιεί καταστάσεις, αλλά χάρη στην αδιαμφισβήτητη κατάρτισή του και την γνώση του αντικειμένου πάντα με ψύχραιμη φωνή παρουσιάζει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και «πέφτει» στην συντριπτική πλειοψηφία των φορών μέσα.

Μαζί με την άποψη του που ακολουθεί , δείτε τι γράφει το εγκυρότερο ίσως βιοϊατρικό περιοδικό περιοδικό Nature σε ένα από τα τελευταία του τεύχη.

" Δεν είναι επίσης σαφές πότε θα εμφανιστεί η επόμενη παραλλαγή. Οι BA.4 και BA.5 άρχισαν να εμφανίζονται στη Νότια Αφρική μόνο λίγους μήνες μετά τις BA.1 και BA.2, ένα πρότυπο που τώρα επαναλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Kαθώς η παγκόσμια ανοσία από τους επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς και τις λοιμώξεις κτίζεται , αναμένεται ότι η συχνότητα των επόμενων κυμάτων SARS-CoV-2 θα επιβραδυνθεί."

Η νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού ΒΑ. 2.75, γνωστή στο εξωτερικό ως «Κένταυρος», που εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ έχει ήδη εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής.

«Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη», είπε ο καθηγητής. «Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο. Άρα, οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο, δεν νοσηλεύονται, δεν διασωληνώνονται και το κυριότερο, δεν πεθαίνουν», εξήγησε ο ίδιος.

Πρόσθεσε όμως, ότι οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μετάλλαξη και θα πρέπει έτσι και αλλιώς να είναι προσεκτικοί.

Ώρα για ένα αρχικό ψύχραιμο απολογισμό της πανδημίας

Στην αρχή της πανδημίας ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής , τον Μάρτιο του 2020, δεν άντεξε την συγκίνηση και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες είπε, το αυτονόητο, πόσο πολύτιμοι είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Μελετώντας τώρα, προσεκτικά όσα ανακοινώνουν οι εθνικοί οργανισμοί δημόσιας υγείας, σε χώρες όπως το Περού, η Κίνα, η Αλβανία καταγράφηκαν δυστυχώς 4 στους 10 θανάτους από κορονοιό, δυστυχώς σε νεότερους ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών. Αντίθετα στις προηγμένες υγειονομικά χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, στην ίδια ηλικιακή ομάδα καταγράφηκε περίπου ο 1 στους 10 θανάτους. Η Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία βρίσκονται στη μέση με λιγότερους από 2 στους 10 θανάτους. 

Τώρα που οι «ειδικοί» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται με τα «κρούσματα», δείτε μερικά στοιχεία από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που σχεδόν όλες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα μερικούς μήνες πριν από εμάς. 

Κάνουμε πέντε φορές περισσότερα τεστ από το μέσο όρο της Ευρώπης . Η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιρλανδία τουλάχιστον δέκα φορές λιγότερα από την Ελλάδα, ενώ η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία δεν κάνουν σχεδόν κανένα διαγνωστικό τεστ για τον κοροναιό. 

Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα ήταν 6, στην Δανία και την Ισπανία 3, στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία 1. Ας επικεντρωθούμε στο πραγματικό πρόσωπο της πανδημίας και ας αφήσουμε πίσω μας την άσκοπη «αριθμολαγνεία» που μόνο πανικό προκαλεί.

Η ανομοιογένεια διεθνώς, στους θανάτους νεότερων ασθενών που μάλλον θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, οφείλεται κυρίως στην κατάσταση του συστήματος υγείας και στο ρόλο του από την πρόληψη, δηλαδή τους εμβολιασμούς και την πρωτοβάθμια φροντίδα , μέχρι κυρίως την θεραπευτική αντιμετώπιση. 

Η βελτίωση του συστήματος υγείας πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα για την ενδημική φάση της νόσου. 

Με αυτά τα δεδομένα ο κάθε νέος, υγιής και αθλητικός τύπος, θα απαλλαγεί οριστικά από τη μάσκα και τις φοβίες του!


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων