Εκπληκτικό Θαύμα στην Βραζιλία. 100 υγειονομικοί αφού προσευχήθηκαν χώρισαν δύο κρανιοπαγή σιαμαία σε 27ωρη επέμβαση (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εκπληκτικό Θαύμα στην Βραζιλία. 100 υγειονομικοί αφού προσευχήθηκαν χώρισαν δύο κρανιοπαγή σιαμαία σε 27ωρη επέμβαση (video)

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, δύο κρανιοπαγή σιαμαία που γεννήθηκαν στη Βραζιλία απέκτησαν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

medlabnews.gr iatrikanea

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, δύο κρανιοπαγή σιαμαία που γεννήθηκαν στη Βραζιλία απέκτησαν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η επέμβαση διαχωρισμού τους, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται, όπως σημείωσαν οι χειρουργοί που ανέλαβαν το εγχείρημα, για την πιο περίπλοκη επέμβαση του είδους. Τα δύο αγόρια, ο Αρθουρ και ο Μπερνάρντο, γεννήθηκαν συνδεδεμένα στο κρανίο και μοιράζονταν τον εγκέφαλό τους.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Instituto Estadual do Cerebro του Ρίο ντε Τζανέιρο, υπό την εποπτεία της εξειδικευμένης ομάδας ιατρών του παιδιατρικού νοσοκομείου Great Ormond Street, στο Λονδίνο, που παρακολουθούσε τα πάντα από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Τα αγόρια γεννήθηκαν το 2018 στην επαρχία Ροράιμα της βόρειας Βραζιλίας και πέρασαν το μεγαλύτερο τμήμα της ζωής τους στο νοσοκομείο του Ρίο, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κρεβάτι. Οι δύο ιατρικές ομάδες που πραγματοποίησαν την επέμβαση πέρασαν πολλούς μήνες δοκιμάζοντας τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν με τη βοήθεια συσκευών εικονικής πραγματικότητας. Αυτές, με βάση τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες των παιδιών, επέτρεψαν στους ειδικούς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν.

Οπως περιέγραψε ο νευροχειρουργός Νουρ Ουλ Οβασέ Τζεελανί του βρετανικού νοσοκομείου, τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τον διαχωρισμό των αγοριών «ανήκουν πραγματικά στη διαστημική εποχή» και επέτρεψαν στους ειδικούς «να δουν πλήρως όλα τα ανατομικά στοιχεία και να πραγματοποιήσουν την επέμβαση, πριν θέσουν τα παιδιά στον οποιονδήποτε κίνδυνο». Οπως δήλωσε, η δυνατότητα αυτή προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στους χειρουργούς. Τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος ανέλαβε εξ ολοκλήρου η φιλανθρωπική οργάνωση Gemini Untwined, την οποία ίδρυσε ο δρ Τζεελανί το 2018.

H ώρα της προσευχής πριν την 27ωρη επέμβαση

Συνολικά, τα δύο αγόρια υποβλήθηκαν σε επτά χειρουργικές επεμβάσεις. Η τελευταία και τελική διήρκεσε περισσότερες από 27 ώρες, με συμμετοχή 100 υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Εκτός από την πολυπλοκότητα της αρχικής κατάστασης, τόνισε ο δρ Τζεελανί, προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες διαχωρισμού δυσχέραναν ακόμα περισσότερο την επέμβαση, επειδή είχε δημιουργηθεί ουλώδης ιστός, που καθιστούσε κάθε χειρουργική κίνηση πιο επικίνδυνη.

Κατά τις 27 ώρες της επέμβασης ο δρ Τζεελανί έκανε μόλις τέσσερα 15λεπτα διαλείμματα, προκειμένου να πιει νερό και να φάει κάτι. Παρά τη μεγάλη κόπωση, μετά την ολοκλήρωση της εγχείρησης ήταν ενθουσιασμένος, κυρίως επειδή είδε τους γονείς των παιδιών τόσο χαρούμενους και ευτυχισμένους. Σήμερα, τα δύο αγοράκια εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, όπου θα παραμείνουν επί τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι την αποκατάσταση της κινητικότητάς τους. Τώρα, όμως, μπορούν να κοιτάζονται για πρώτη φορά μετά τη γέννησή τους και να κρατιούνται από το χέρι. «Προσφέραμε στα δυο αγόρια και στην οικογένειά τους ένα νέο μέλλον, και στην τοπική ιατρική ομάδα την τεχνολογία αλλά και την αυτοπεποίθηση για να πραγματοποιήσει παρόμοιες επεμβάσεις, εάν χρειαστεί», κατέληξε ο δρ Τζεελανί.

Ο διαχωρισμός των σιαμαίων αδελφών στη Βραζιλία είναι ο έκτος που πραγματοποιεί ο Βρετανός νευροχειρουργός με χρηματοδότηση της Gemini Untwined. Τέτοιες επεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει σε Πακιστάν, Σουδάν, Ισραήλ και Tουρκία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων