medlabnews.gr
Η Google θα καταβάλει διακανονισμό ρεκόρ 391 εκατ. δολαρίων για την προστασία της ιδιωτικότητας.
Η Google θα καταβάλει 391,5 εκατ. δολάρια (330 εκατ. λίρες) για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει δεδομένα από τους χρήστες.
Ο τεχνολογικός γίγαντας παρακολουθούσε την τοποθεσία των χρηστών που είχαν επιλέξει να μην χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης στις συσκευές τους, σύμφωνα με 40 πολιτείες των ΗΠΑ.
Η Google κλήθηκε να είναι διαφανής σχετικά με την παρακολούθηση της τοποθεσίας στο μέλλον και να αναπτύξει μια ιστοσελίδα που θα ενημερώνει τους ανθρώπους για τα δεδομένα που συλλέγει.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διακανονισμό πολλαπλών πολιτειών στην ιστορία των ΗΠΑ, που σχετίζεται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Η Google είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τις πολιτείες της χώρας. Σύμφωνα με τις βελτιώσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, διευθετήσαμε αυτή την έρευνα, η οποία βασίστηκε σε ξεπερασμένες πολιτικές προϊόντων που αλλάξαμε πριν από χρόνια».
Τον περασμένο μήνα, η Google συμφώνησε να καταβάλει στην Αριζόνα 85 εκατ. δολάρια για παρόμοια ζητήματα που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει δεδομένα.
Παραμένει μια εκκρεμής υπόθεση για το θέμα στα δικαστήρια των ΗΠΑ, αφού το Τέξας, η Ιντιάνα, η Ουάσινγκτον και η Περιφέρεια της Κολούμπια κινήθηκαν νομικά εναντίον της Google τον Ιανουάριο.
Παραπλάνηση χρηστών
Η γνώση της τοποθεσίας ενός χρήστη βοηθά τους διαφημιστές να στοχεύουν προϊόντα.
Και οι υπηρεσίες εντοπισμού θέσης βοηθούν την Google να παράγει 200 δισ. δολάρια σε ετήσια διαφημιστικά έσοδα.
Η Γενική Εισαγγελέας του Όρεγκον Ellen Rosenblum, η οποία ηγήθηκε της υπόθεσης – μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Νεμπράσκα Doug Peterson – δήλωσε: «Για χρόνια η Google έθετε ως προτεραιότητα το κέρδος έναντι της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της».
«Οι καταναλωτές νόμιζαν ότι είχαν απενεργοποιήσει τις λειτουργίες εντοπισμού θέσης στην Google, αλλά η εταιρεία συνέχισε να καταγράφει κρυφά τις κινήσεις τους και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες».
Οι γενικοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Google παραπλανούσε τους καταναλωτές σχετικά με τον εντοπισμό τοποθεσίας τουλάχιστον από το 2014, παραβιάζοντας τους κρατικούς νόμους περί προστασίας των καταναλωτών.
Η εταιρεία κλήθηκε να βελτιώσει σημαντικά τον έλεγχο των χρηστών και τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιεί την παρακολούθηση της τοποθεσίας, αρχής γενομένης από το 2023.
Πηγή: BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου