επιμέλεια medlabnews.gr
Μπουλντόζες κατεδάφισαν το κτίριο όπου στεγαζόταν το θρυλικό ζαχαροπλαστείο - καφέ των νοτίων Prapas Sweet Home. Έσβησε οριστικά ο «φάρος» του Παλαιού Φαλήρου. "Αντίο" για πάντα στο "Sweet Home".60 χρόνια ιστορίας στο Prapas Sweet Home . Το κλείσιμό του είναι ακόμη μία μεγάλη απώλεια για τα νότια, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε και το κλείσιμο του «Skipper’s» στον Άλιμο.
Ένα λιτό μικρό σημείωμα στο χέρι σε χαρτί με κόκκινο μαρκαδοράκι «Το Κατάστημα Θα Παραμείνει Κλειστό» κολλημένο στο τζάμι, έβαλε τους τίτλους τέλους στο ιστορικό στέκι των νοτίων προαστίων, το ζαχαροπλαστείο «Πράπας Sweet Home» που λειτουργούσε από το 1963, στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το κτίριο παρέμενε κλειστό και εγκαταλελειμένο, ενώ χθες, σύμφωνα με σχετικό βίντεο που δημοσίευσε κάτοικος της περιοχής, μπουλντόζες έφτασαν στο σημείο και το κτίριο κατεδαφίστηκε.
55 χρόνια ιστορίας γκρεμίστηκαν για πάντα
Η ιστορία του «Prapas Sweet Home» ξεκίνησε από την Ομόνοια το 1952. Στο Παλαιό Φάληρο άνοιξε επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και στον αριθμό 58, το 1963 και από τότε, μεσουρανούσε για 55 ολόκληρα χρόνια. Αναδείχθηκε σε ιστορικό μαγαζί των νοτίων προαστίων, αποτέλεσε σημείο συνάντησης κυρίως για νότιους αλλά και μη. Είχε γίνει μάλιστα κι επιτυχία του Νίκου Καρβέλα με τίτλο «Καλοκαιρινές Διακοπές» όπου στους στίχους του εξυμνούσε την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που είχε κάποτε εκεί: «…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…»
Eπί σειρά ετών ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων, λόγω παράδοσης της περιοχής, ιστιοπλόων, αλλά και Παλαιοφαληριωτών όπου εκεί έβρισκαν ζεστασιά, κάτι σαν τον «Zonar’s» στο κέντρο της Αθήνας. Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσεις από εκεί και να μην πετύχεις τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό με την παρέα του να διηγείται παλιές ιστορίες από το Π. Φάληρο και τη ζωή του. Εκεί ήταν και το στέκι του κορυφαίου κανονιέρη των γηπέδων, Θωμά Μαύρου, όπου συναντούσε μέχρι σήμερα τους φίλους του και τους παλιούς συμπαίκτες του και τα έλεγαν με τον καφέ τους κάθε πρωί.
Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα» ήταν η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη με αποτέλεσμα να γίνει από ισόγειο, υπόγειο το Sweet Home και να χάσει σε μεγάλο τη θέα του για όσους προτιμούσαν εκείνη την πλευρά του, όπως ο Γ. Κατσαρός. Σε επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε συναντήσαμε την θρυλική μορφή της περιοχής τον Γιωργούλη, όπου μας είπε μέσα σε λίγες λέξεις όλη την ιστορία του στεκιού: «Εδώ συχνάζανε από βασιλιάδες μέχρι κ…μπαράδες!»
Ιστορία επίσης έχουν γράψει τα ασυναγώνιστα λεγόμενα «πασχαλιάτικα» κουλουράκια του, αρίστης ποιότητας που μοσχομύριζαν βούτυρο, τα οποία διέθεταν όλο το χρόνο λόγω μεγάλης ζήτησης! Επίσης το εκμέκ κανταΐφι, το προφιτερόλ, τα μιλφέιγ, το χειροποίητο παγωτό του (που παρασκευάζεται στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου από ολόφρεσκο γάλα), αλλά και τάρτες, cookies, μους λεμόνι είχαν κάνει τόπο προορισμού το μαγαζί. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι θαμώνες είχαν λιγοστέψει, αν και η περιοχή ιδίως τα Σαββατοκύριακα μαζεύει χιλιάδες κόσμο που κάνουν περίπατο δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία του Π. Φαλήρου.
Αρχοντική μορφή η κυρία Τζούλια η όμορφη σύζυγος του Πράπα, που όταν ήταν εκεί ήταν γεμάτη χρυσαφικά κι έλαμπε στην κυριολεξία. Ο σύζυγός της που έδωσε το επίθετό του στο ζαχαροπλαστείο ήταν απόγονος οικογενείας ζαχαροπλαστών. Ο πατέρας του είχε ανοίξει το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην περιοχή της Ομονοίας, επίσης καλλιτεχνικό στέκι, με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι. Με την ίδια επωνυμία «Πράπας» μεταφέρθηκε στα νότια προάστια, επί της οδού Λ. Ποδειδώνος, με θέα τη θάλασσα, το 1963.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου