Βρέθηκε σε αντιβηχικά σιρόπια καρκινογόνος ουσία. Δεκάδες θάνατοι παιδιών ελέγχονται από τον ΠΟΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βρέθηκε σε αντιβηχικά σιρόπια καρκινογόνος ουσία. Δεκάδες θάνατοι παιδιών ελέγχονται από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ερευνά αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και τα αντιβηχικά σιρόπια

 medlabnews.gr iatrikanea

Οι θάνατοι δεκάδων παιδιών σε Γκάμπια, Ινδονησία και Ουζμπεκιστάν από νεφρικές βλάβες ενδέχεται να συνδέονται με μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα και το κρυολόγημα που παρασκευάζουν ινδικές εταιρείες φαρμάκων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ερευνά αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, τα αντιβηχικά σιρόπια των οποίων φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών σε τρεις χώρες, όπως δήλωσε πρόσωπο που έχει γνώση της υπόθεσης στο Reuters.

Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σκευάσματα που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών, ο ΠΟΥ ζητεί περισσότερες πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία για την παραγωγή τους, όπως και για το αν οι εταιρείες αγόρασαν τις πρώτες ύλες αυτές από τους ίδιους παρόχους.

Θάνατοι παιδιών σε Γκάμπια, Ινδονησία και Ουζμπεκιστάν

Τον Ιούλιο του 2022 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά θάνατοι παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια στη Γκάμπια, ενώ στη συνέχεια αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στην Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει ότι οι θάνατοι συνδέονται με τη χορήγηση στα παιδιά σιροπιών για το βήχα, τα οποία περιείχαν επικίνδυνες ουσίες: διαιθυλενογλυκόλη ή αιθυλενογλυκόλη.

Τι είναι το αιθυλενοξείδιο

Το αιθυλενοξείδιο, είναι Το αιθυλενοξείδιο είναι ένα εύφλεκτο, άχρωμο αέριο σε θερμοκρασίες άνω των 10,7 ° C, το οποίο μυρίζει σαν αιθέρας σε τοξικά υψηλές συγκεντρώσεις.

Χρησιμοποιείται στην παραγωγή διαλυτών, αντιψυκτικών, υφασμάτων, απορρυπαντικών, κόλλας, αφρού πολυουρεθάνης και φαρμακευτικών προϊόντων. Η κύρια χρήση του αιθυλενοξειδίου είναι ως χημικό ενδιάμεσο στην παρασκευή αιθυλενογλυκόλης. Μικρότερες ποσότητες του παρατηρούνται σε απολυμαντικά, αποστειρωτικά μπαχαρικών και καλλυντικών, καθώς και κατά τη διάρκεια αποστείρωσης του χειρουργικού εξοπλισμού νοσοκομείων.

Οι κύριοι τρόποι πιθανής έκθεσης του ανθρώπου σε αιθυλενοξείδιο είναι η εισπνοή και η κατάποση. Είναι καρκινογόνο (ταξινομημένο ως ομάδα 1 από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC)) που μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, λεμφώματα και καρκίνο του μαστού. Είναι επίσης συνδεδεμένο με αυτόματες αποβολές, γενετικές βλάβες, βλάβες νεύρων, περιφερική παράλυση, μυϊκή αδυναμία, καθώς και διαταραχές νοητικών λειτουργιών και μνήμης. Σε υγρή μορφή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό κατά την παρατεταμένη δερματική επαφή.

«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να μην δούμε άλλους θανάτους παιδιών από κάτι που μπορούμε εύκολα να προλάβουμε», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι διεύρυνε την έρευνά του σε τέσσερις χώρες όπου ενδέχεται να έχουν πωληθεί τα ίδια σιρόπια: την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Σενεγάλη. Επίσης ζήτησε από άλλες κυβερνήσεις και την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία να ξεκινήσουν επείγουσες έρευνες για να εντοπίσουν ύποπτα σκευάσματα, αλλά και να αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρασκευή φαρμάκων.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για τα σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζουν δύο ινδικές εταιρείες, η Maiden Pharmaceuticals Ltd και η Marion Biotech τον Οκτώβριο του 2022 και νωρίτερα αυτό τον μήνα. Επεσήμανε ότι τα σιρόπια αυτά συνδέονται με θανάτους παιδιών στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν.

Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία, οι οποίες παρασκευάζουν τα σιρόπια αυτά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων