medlabnews.gr iatrikanea
Στον ψυκτικό θάλαμο ενός φορτηγού τοποθετούνται οι σοροί των θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας στα Τέμπη, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική σε περιπτώσεις όπου τα θύματα είναι πολλά περισσότερα από τα ψυγεία που διαθέτει το εκάστοτε νοσοκομείο. Το φορτηγό-ψυγείο έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης (1/3).
Σε αυτό, εναποθέτουν τις σορούς οι υπάλληλοι του νεκροτομείου Λάρισας. Πρόκειται για σορούς που δεν έχουν αναγνωριστεί και έχει εκκινηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης τους μέσω γενετικού υλικού. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν αστυνομικοί από τη Λάρισα, αλλά και συνάδελφοι τους από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να τακτοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι απανθρακωμένοι σοροί, ώστε να μην παρατείνεται ο πόνος των συγγενών τους, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τα δυσάρεστα νέα από τους υπευθύνους.
Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που ελπίζουν σε ένα θαύμα. Δηλαδή ο άνθρωπος τους να ζει και να είναι εγκλωβισμένος στα συντρίμμια. Κάτι τέτοιο πάντως, το αποκλείουν οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στις ανασύρσεις, αφού έχουν ελεγχθεί όλοι οι χώροι των βαγονιών και δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό ίχνος ζωής. Το μόνο που εντόπιζαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι οι πυροσβέστες, ήταν ανθρώπινα μέλη, διάσπαρτα μέσα και έξω από τα εκτροχιασμένα βαγόνια.
Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA. Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα οι ιατροδικαστές εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους
Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυμίας
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) είναι η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Χώρας και παρέχει σημαντική επιστημονική υποστήριξη και συνδρομή στο έργο όχι μόνο της Αστυνομίας, αλλά και όλων των Διωκτικών Αρχών και των Αρχών Επιβολής του Νόμου. Η Δ.Ε.Ε με κονδύλια της Ε.Ε αυτοµατοποιήσε ολόκληρο το εργαστήριο DNA. Πλέον όλα είναι ροµποτικά. Από τη στιγµή που εισάγεται ένα δείγµα DNA, παίρνει ένα barcode και ακολούθως όλη η διαδικασία είναι αυτοµατοποιηµένη. ∆ιαθέτει "ορφανά" DNA και DNA που ανήκουν σε άγνωστους ανθρώπους που µπορεί να αναγνωριστούν µεταγενέστερα από κάποιον συγγενή τους. Η προεργασία που είχε κάνει το εργαστήριο DNA βοηθά στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυµάτων της τραγωδίας
Έχει ως αποστολή:
Tη διερεύνηση της σκηνής του εγκλήματος.
Την περισυλλογή και την αξιοποίηση των ιχνών και πειστηρίων με τη χρησιμοποίηση σύγχρονου εξοπλισμού.
Τη σύνταξη εκθέσεων εργαστηριακών Πραγματογνωμοσυνών, εφαρμόζοντας σύγχρονες επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες, διεθνώς αναγνωρισμένες & δικαστικά παραδεκτές μεθόδους.
Την οργάνωση των εγκληματολογικών αναζητήσεων προς ανακάλυψη καταζητούμενων και την ανεύρεση εξαφανισθέντων ατόμων.
Τη μέριμνα για την επαγγελματική επιμόρφωση στις επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους της εγκληματολογίας, τόσο των στελεχών της, όσο και άλλων Φορέων προκειμένου να εντάξουν τις εγκληματολογικές μεθόδους στις διαδικασίες τους.
Παροχή επιστημονικοτεχνικής υποστήριξης σε διάφορα πεδία αρμοδιότητάς της, π.χ. κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών για έγγραφα ασφαλείας, όπως ταυτότητες και διαβατήρια.
Ανθρωπιστική προσφορά των Εγκληματολογικών Επιστημών, όπως η αναγνώριση θυμάτων μαζικών καταστροφών/αναγνώριση σορών μεταναστών / επανένωση οικογενειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου