Πώς γίνεται η ταυτοποίηση με το DNA στα εργαστήρια της Ελληνικης Αστυνομίας; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς γίνεται η ταυτοποίηση με το DNA στα εργαστήρια της Ελληνικης Αστυνομίας;

Στον ψυκτικό θάλαμο ενός φορτηγού τοποθετούνται οι σοροί των θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας στα Τέμπη

medlabnews.gr iatrikanea

Επίπονο το έργο της ταυτοποίησης

Στον ψυκτικό θάλαμο ενός φορτηγού τοποθετούνται οι σοροί των θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας στα Τέμπη, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική σε περιπτώσεις όπου τα θύματα είναι πολλά περισσότερα από τα ψυγεία που διαθέτει το εκάστοτε νοσοκομείο. Το φορτηγό-ψυγείο έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης (1/3).

Σε αυτό, εναποθέτουν τις σορούς οι υπάλληλοι του νεκροτομείου Λάρισας. Πρόκειται για σορούς που δεν έχουν αναγνωριστεί και έχει εκκινηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης τους μέσω γενετικού υλικού. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν αστυνομικοί από τη Λάρισα, αλλά και συνάδελφοι τους από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να τακτοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι απανθρακωμένοι σοροί, ώστε να μην παρατείνεται ο πόνος των συγγενών τους, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τα δυσάρεστα νέα από τους υπευθύνους.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που ελπίζουν σε ένα θαύμα. Δηλαδή ο άνθρωπος τους να ζει και να είναι εγκλωβισμένος στα συντρίμμια. Κάτι τέτοιο πάντως, το αποκλείουν οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στις ανασύρσεις, αφού έχουν ελεγχθεί όλοι οι χώροι των βαγονιών και δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό ίχνος ζωής. Το μόνο που εντόπιζαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι οι πυροσβέστες, ήταν ανθρώπινα μέλη, διάσπαρτα μέσα και έξω από τα εκτροχιασμένα βαγόνια.

Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA. Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα οι ιατροδικαστές εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους

Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυμίας

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) είναι η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Χώρας και παρέχει σημαντική επιστημονική υποστήριξη και συνδρομή στο έργο όχι μόνο της Αστυνομίας, αλλά και όλων των Διωκτικών Αρχών και των Αρχών Επιβολής του Νόμου. Η Δ.Ε.Ε με κονδύλια της Ε.Ε αυτοµατοποιήσε ολόκληρο το εργαστήριο DNA. Πλέον όλα είναι ροµποτικά. Από τη στιγµή που εισάγεται ένα δείγµα DNA, παίρνει ένα barcode και ακολούθως όλη η διαδικασία είναι αυτοµατοποιηµένη. ∆ιαθέτει "ορφανά" DNA και DNA που ανήκουν σε άγνωστους ανθρώπους που µπορεί να αναγνωριστούν µεταγενέστερα από κάποιον συγγενή τους. Η προεργασία που είχε κάνει το εργαστήριο DNA βοηθά στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυµάτων της τραγωδίας

Έχει ως αποστολή:

Tη διερεύνηση της σκηνής του εγκλήματος.

Την περισυλλογή και την αξιοποίηση των ιχνών και πειστηρίων με τη χρησιμοποίηση σύγχρονου εξοπλισμού.

Τη σύνταξη εκθέσεων εργαστηριακών Πραγματογνωμοσυνών, εφαρμόζοντας σύγχρονες επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες, διεθνώς αναγνωρισμένες & δικαστικά παραδεκτές μεθόδους.

Την οργάνωση των εγκληματολογικών αναζητήσεων προς ανακάλυψη καταζητούμενων και την ανεύρεση εξαφανισθέντων ατόμων.

Τη μέριμνα για την επαγγελματική επιμόρφωση στις επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους της εγκληματολογίας, τόσο των στελεχών της, όσο και άλλων Φορέων προκειμένου να εντάξουν τις εγκληματολογικές μεθόδους στις διαδικασίες τους.

Παροχή επιστημονικοτεχνικής υποστήριξης σε διάφορα πεδία αρμοδιότητάς της, π.χ. κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών για έγγραφα ασφαλείας, όπως ταυτότητες και διαβατήρια.

Ανθρωπιστική προσφορά των Εγκληματολογικών Επιστημών, όπως η αναγνώριση θυμάτων μαζικών καταστροφών/αναγνώριση σορών μεταναστών / επανένωση οικογενειών.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων