Το Panic Button, κουμπί πανικού για την ενδοοικογενειακή βία λειτουργεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Διαδικασία εγγραφής | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το Panic Button, κουμπί πανικού για την ενδοοικογενειακή βία λειτουργεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Διαδικασία εγγραφής

Ξεκίνησε από την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 η λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” (κουμπί πανικού) σε Αττική και Θεσσαλονίκη

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Πίσω από 9.860 κλειστές πόρτες, σε όλη τη χώρα συνάνθρωποί μας «μαρτυρούν» στα χέρια συντρόφων και συζύγων, ως αποτέλεσμα της ενδοοοικογενειακής βίας και των πολλών κρουσμάτων. Τόσα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου. Τα 8.409 αφορούν σε θύματα γυναίκες. Κάθε θύμα που σπάει τη σιωπή του, νικά τον φόβο και καταγγέλλει τον εφιάλτη και όταν βρεθεί σε κάποιο τμήμα ή σε κάποιο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνεται για το "Panic button". Πρόκειται για τo κουμπί κινδύνου που μπορεί να σώσει ζωές και να οδηγήσει σε άμεση σύλληψη του δράστη. Από τις 23 Μαρτίου 2023 ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” (κουμπί πανικού) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με σκοπό την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Δηλαδή για να εγκαταστήσει κάποιο θύμα το «κουμπί κινδύνου» θα πρέπει να προχωρήσει σε καταγγελία. αλλιώς δεν μπορεί να λάβει τον μοναδικό κωδικό που στέλνουν οι αρχές για την ενεργοποίησή της εφαρμογής.

Συγκεκριμένα, το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

– Αριθμητικό Κωδικό

– Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

– Ονοματεπώνυμο

– Αριθμό κινητού τηλεφώνου

– Διεύθυνση κατοικίας και όροφο

– Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας

– Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης

– Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη

– Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος

– Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.

Μόλις η εφαρμογή κατέβει στο κινητό, αυτή μοιάζει με κάποια απ' όλες αυτές που ήδη υπάρχουν στα έξυπνα τηλέφωνα και αυτό γίνεται ώστε αν πέσει στα χέρια του δράστη, να μην μπορεί να την εντοπίσει .

Το θύμα καταχωρεί τα προσωπικά του στοιχεία και ανα πάσα ώρα και στιγμή αν αισθανθεί κίνδυνο, απλά πατά ενα κρυφό κουμπί που υπάρχει στην εφαρμογή. Τότε αμέσως η αστυνομία λαμβάνει το σήμα και εντοπίζει το γεωγραφικό στίγμα του θύματος ενώ παράλληλα ήδη δυνάμεις της σπεύδουν προς το σημείο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 23 Μαρτίου του 2023 μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου, 134 θύματα πάτησαν το «κουμπί κινδύνου».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων