Γιατί η καρδιά κινδυνεύει από τα χαλασμένα δόντια; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί η καρδιά κινδυνεύει από τα χαλασμένα δόντια;

Το στόμα είναι ένα από τα σημεία εισόδου πολλών μικροοργανισμών που μπορούν να επιδράσουν το σώμα μας ανά πάσα στιγμή

  

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Πόσο η στοματική υγεία επηρεάζει την γενική υγεία μας;

Η στοματική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γενική υγεία μας, αφού και το στόμα είναι μέρος του σώματός μας και το πρώτο σημείο επαφής μας με το εξωτερικό περιβάλλον. Το στόμα είναι ένα από τα σημεία εισόδου πολλών μικροοργανισμών που μπορούν να επιδράσουν το σώμα μας ανά πάσα στιγμή.

Γιατί η καρδιά κινδυνεύει από τα χαλασμένα δόντια;

Ερευνες πολλών ετών έχουν δείξει, ότι όταν έχουμε μικρόβια στο στόμα μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά αρνητικά γιατί μπορούν να μεταφερθούν από το στόμα στην καρδιά μας μέσω του αγγειακού συστήματος. Το στόμα είναι συνδεδεμένο με την καρδιά μας μέσω των πολλών αρτηριών. Οταν έχουμε χαλασμένα δόντια, αυτό σημαίνει, ότι έχουμε πολλά μικρόβια στο στόμα που μπορούν να κινηθούν προς την καρδιά και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η κρίση της πανδημίας έχει επηρεάσει τα δόντια των παιδιών;

Η κρίση της πανδημίας ανάγκασε πολλές οικογένειες να μην φέρουν τα παιδιά τους στον οδοντίατρο, με συνέπεια πολλά παιδιά να μείνουν χωρίς οδοντιατρική πρόληψη για πάνω από ένα χρόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να έχουν προβλήματα, τα οποία να καταλήξουν σε οδοντιατρικές μολύνσεις και πόνο.

Ποια είναι τα μέτρα να οικοδομήσουμε μια καλή στοματική υγεία των παιδιών; Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών;

Για να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα έχουν καλή στοματική υγεία, είναι καλό να ξεκινήσουμε να πλένουμε τα δόντια τους, μόλις αυτά αρχίσουν να βγαίνουν, αυτό γίνεται συνήθως στην ηλικία των 4-6 μηνών. Και φυσικά πρέπει να τα πάμε στον οδοντίατρο 6 μήνες μετά που έχουν αρχίσει να βγάζουν δόντια η στα πρώτα τους γενέθλια, για να πάρουμε τις σωστές οδηγίες πώς να καθαρίζουμε το στόμα του παιδιού από τον ειδικό οδοντίατρο, τον παιδοδοντίατρο.

Είπατε ότι το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινήσει από την βρεφική ηλικία. Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει στοματικά μικρόβια στο βρέφος, αν δεν πλένει τα δόντια της και δεν έχει καλή στοματική υγεία η ίδια;

Η μητέρα, η οποία είναι με το μωρό κάθε μέρα, μπορεί να μεταδώσει τα μικρόβια του δικού του στόματος στο παιδί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην μοιραζόμαστε οδοντόβουρτσες η πιρούνια η ποτήρια με το μωρό και να έχει τα δικά του.

Πόσες φορές την ημέρα και πότε πρέπει να πλένουμε τα δόντια των παιδιών;

Πρέπει να πλένουμε να δόντια του παιδιού δυο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ και να χρησιμοποιούμε λίγη οδοντόπαστα με φθόριο, όταν ξεκινάνε να βγαίνουνε τα παιδικά δόντια. Πριν τα δόντια μπορούμε να πλένουμε το στόμα του μωρού με νερό.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν το παιδί μας δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του;

Οταν το παιδί δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον με παιχνίδι και μίμηση. Εμείς πλένουμε τα δόντια μπροστά του τραγουδώντας και αυτό μας ακολουθεί, κάτι που του αρέσει και κάνει την εμπειρία θετική.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον παιδοδοντρίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει 6 μήνες μετά που θα βγει το πρώτο δόντι ή στα πρώτα του γενέθλια.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδικά δόντια θα πέσουν και δεν πηγαίνουν στον παιδοδοντίατρο με αποτέλεσμα τα δόντια να χαλάνε. Είναι σωστό αυτό;

Η ιδέα ότι «είναι παιδικά δόντια, θα πέσουν και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι» δεν είναι σωστή, γιατί τα παιδιά μπορούν να πάθουν μολύνσεις με τα παιδικά δόντια, αν δεν τα προσέξουν, να καταλήξουν στο νοσοκομείο και να αρρωστήσουν. Ειδικότερα όταν είναι μικρότερα, η μόλυνση μπορεί να τα αρρωστήσει πιο σύντομα. Επίσης, όταν τα παιδικά δόντια χαλάνε, τα μικρόβια δεν εξαφανίζονται, γιατί τα δόντια πέσανε. Μένουν στο σάλιο και μπορούν να επηρεάσουν τα κανονικά τους δόντια τα οποία αρχίζουν να βγαίνουν στην ηλικία των έξι.

Αν ένα παιδί δεν τρώει γλυκά, είναι δυνατόν να χαλάσουν τα δόντια του;

Είναι πιθανό να χαλάσουν τα δόντια ακόμα και αν ένα παιδί δεν τρώει γλυκά, αν γενετικά η οικογένεια δεν έχει καλά δόντια ή το παιδί τρώει συνέχεια υδατάνθρακες, μακαρόνια, πίτσα, ρύζι χωρίς λαχανικά και φρούτα. Η δίαιτα πρέπει να είναι ισορροπημένη, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Σχετικά με τους φρονιμίτες πρέπει να βγαίνουν, αν δεν δημιουργούν προβλήματα;

Οι φρονιμίτες μπορεί να μην πονάνε, αλλά άμα δεν φαίνονται ότι θα βγουν σωστά στο στόμα τότε είναι πολύ εύκολο να βγουν όταν είμαστε νεότεροι παρά όταν μεγαλώσουμε και όλα είναι δύσκολα. Αν μπορέσουν και βγουν τότε δεν χρειάζεται να κάνουμε εξαγωγή.

Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς;

Θα συμβούλευα τους γονείς να προτιμήσουν έναν παιδοδοντίατρο για το παιδί τους, γιατί έχει μεγαλύτερη εμπειρία πάνω στην ανάπτυξη του παιδιού και το παιδί θα έχει καλύτερη εμπειρία γιατί δεν θα φοβάται μεγαλώνοντας, να επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Επίσης θα τους συμβούλευα να μην φοβούνται να φέρουν τα παιδιά τους, αφού τα οδοντιατρεία είναι ασφαλή από τον Covid.

Η Δρ Ιωάννα Μεντζελοπούλου (αριστερά)

Τα παιδιά αποτελούν μια ομάδα ασθενών που η επαφή τους με τον παιδοδοντίατρο είναι επιβεβλημένη από πολύ νωρίς. 

Η ειδικευμένη παιδοδοντίατρος Ιωάννα Μεντζελοπούλου DDS, πρόεδρος στο New York County Dental Society της τοπικής οργάνωσης των New York State Dental Association και American Dental Association, που εδρεύει στο Μανχάταν και είναι η μεγαλύτερη οδοντιατρική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, είναι μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της. Εξαιρετική επιστήμων και ακτιβίστρια, παράλληλα με την πρακτική της στο Pediatric Dental Associates of Manhattan, συνεργάζεται με την πόλη της Νέας Υόρκης παρέχοντας βοήθεια εθελοντικά σε άστεγα παιδιά, έχει οργανώσει αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης για τα προσφυγόπουλα της Λέσβου και είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ημέρας GKAS( Give Kids A Smile), της οργάνωσης που έχει καταφέρει από το 2003 να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στοματικής υγειονομικής περίθαλψης σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια άπορα παιδιά. Η Δρ Μεντζελοπούλου μας απάντησε, με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, στις πιο συχνές απορίες των γονιών σχετικά με την οδοντική υγεία των παιδιών τους.

Πηγή: ekirikas.com

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων