Συμβουλές ειδικών για να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος και το σωσίβιο της κοιλιάς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συμβουλές ειδικών για να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος και το σωσίβιο της κοιλιάς

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη και η απώλεια λίπους στην κοιλιά μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερη #loseweight

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

“Γνωρίζουμε ότι το λίπος, ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος, είναι πηγή φλεγμονωδών ουσιών, όπως οι C-αντιδρώσες πρωτεΐνες και η ιντερλευκίνη-6, αυτές που ονομάζουμε κυτοκίνες”, λέει ο δρ. Kerry J. Stewart, διευθυντής κλινικής/ερευνητικής φυσιολογίας και καθηγητής ιατρικής στο καρδιολογικό τμήμα του Johns Hopkins Medicine.

“Αυτές οι ουσίες περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και αρχίζουν να επιτίθενται στα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα της καρδιάς, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα θρομβώσεων”.

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη (και η απώλεια λίπους στην κοιλιά μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερη).

Συμβουλές, που υποστηρίζονται από την επιστήμη, για να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Μην τρώτε όταν δεν πεινάτε πραγματικά

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καίτε οδηγεί σε αύξηση βάρους. Πολλοί τρώνε πολύ περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζονται. “Αν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο όταν πεινούσαν, οι περισσότεροι διαιτολόγοι θα μέναμε χωρίς δουλειά”, λέει η διαιτολόγος Joan Salge Blake. «Τρώμε για πολλούς λόγους εκτός από την πείνα. Μπορεί να φάμε λόγω κακής διάθεσης, κατάθλιψης, άγχους, κόπωσης ή, απλά επειδή βαριόμαστε. Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να βρουν άλλους τρόπους να απελευθερώνουν αυτά τα συναισθήματα, όπως με τακτική σωματική δραστηριότητα”.

Περιορίστε τον χρόνο θέασης τηλεόρασης

Το πόσες ώρες κάθεστε κάθε μέρα μπροστά στην τηλεόραση συνδέεται στενά με το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, σύμφωνα με μελέτες. Και γνωρίζουμε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Οπότε είναι σώφρον να μειώσουμε όσο μπορούμε τις ώρες που καθόμαστε στην TV.

Μείνετε δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Δεν αρκεί να γυμνάζεστε τακτικά. Το να παραμένετε δραστήριοι όλη την ημέρα είναι σημαντικό για την μείωση του κοιλιακού λίπους. «Είναι σημαντικό να κινούμαστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δυστυχώς, η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας πολύ καθιστική. Ακόμη και απλά πράγματα που κάναμε πριν από χρόνια, δεν τα κάνουμε πια», λέει η δρ. Blake. «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έπρεπε να πηγαίνουν με τα πόδια στα καταστήματα για να αγοράσουν προμήθειες. Τώρα, τα παραγγέλνουμε όλα και μας έρχονται στην πόρτα μας. Ή παίρνουμε ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες ακόμα και για έναν όροφο. Για πολλούς το να πηγαίνουν στο γυμναστήριο απλώς αντισταθμίζει τη δραστηριότητα που έχουν χάσει. Κάπου έχουμε πόσο πιο δραστήριοι ήμασταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παλιότερα”.

Ο καλός ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα

Αν δεν έχετε χρόνια προβλήματα ύπνου, απλώς βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο σύντομος ύπνος, ακόμη και σε νεαρά, υγιή και σχετικά αδύνατα άτομα, σχετίζεται με αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, μικρή αύξηση του βάρους και σημαντική αύξηση στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά”, λέει ο δρ. Virend Somers, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής.

«Κανονικά, το λίπος εναποτίθεται κατά προτίμηση υποδορίως, ή κάτω από το δέρμα. Ωστόσο, ο ανεπαρκής ύπνος φαίνεται να ανακατευθύνει το λίπος στο πιο επικίνδυνο σπλαχνικό διαμέρισμα. Παρατηρούμε ότι, αν και κατά τη διάρκεια του ύπνου η πρόσληψη θερμίδων και το βάρος μειώθηκαν, το σπλαχνικό λίπος συνέχισε να αυξάνεται. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένα προηγουμένως μη αναγνωρισμένο έναυσμα για την εναπόθεση σπλαχνικού λίπους και ότι ο ενδιάμεσος ύπνος το μεσημέρι, δεν αναστρέφει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Μακροπρόθεσμα, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συμβάλλει στην παχυσαρκία, καθώς και στις καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες”.

Πηγές: https://newsnetwork.mayoclinic.org, https://www.minnpost.com, https://www.eatthis.com

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων