επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Επεμβατικής Καρδιολογίας (Society for Cardiovascular Angiography & Interventions – SCAI) ανέλυσε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο ομογενής επιστήμονας Δρ Γεώργιος Ντάγγας.
Ο Γεώργιος Ντάγγας είναι αυτός που το 2021 είχε χειρουργήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Δρ Ντάγγας, ο οποίος σήμερα, μεταξύ άλλων, διευθύνει το τμήμα Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής του Ιατρικού Κέντρου του «Mount Sinai» στη Νέα Υόρκη, γίνεται ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει αυτήν την θέση, προκειμένου να ηγηθεί ενός οργανισμού ο οποίος σήμερα μετράει περισσότερα από 4500 μέλη από 100 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον Κόσμο.
«Είναι μια τεράστια τιμή για μένα, διότι πρόκειται για την μόνη επιστημονική εταιρεία στον τομέα εξειδίκευσης της επεμβατικής καρδιολογίας παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1978, όταν και ξεκίνησαν αυτές οι τεχνικές. Είναι η πρώτη φορά που ένας Ελληνας υπηρετεί στην Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά και ως πρόεδρος αυτής της εταιρείας. Γενικότερα, σπανίζει να αναλαμβάνει πρόεδρος κάποιος ο οποίος δεν έχει γεννηθεί στην Αμερική», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο Δρ Γεώργιος Ντάγγας.
Σύμφωνα με τον Δρα Ντάγγα, κατά την διάρκεια της θητείας του, η οποία και πρόκειται να ξεκινήσει επίσημα το προσεχές Σάββατο στο συνέδριο που θα λάβει χώρα στην πόλη της Αριζόνα, έχει θέσει ως βασικό στόχο την όσο γίνεται μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους νεότερους γιατρούς να αποτελούν μια σημαντική προτεραιότητα για τον ίδιο.
«Εχω θέσει στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο των νέων συναδέλφων, παράλληλα με ιδιαίτερα στοχευμένα προγράμματα συμπερίληψης γυναικών και μειονοτήτων. Επιπλέον, θα έχουμε και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τους νεότερους, για το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο ελληνικό όρο: Μέντωρ. Το πρόγραμμα Mentor θα είναι ένας από τους πυλώνες της προεδρίας μου», τονίζει ο Δρ Ντάγγας.
Ενας κλάδος που συνεχώς εξελίσσεται
Σε κάθε περίπτωση, τόσο το προσεχές συνέδριο, όσο και η εν γένει δράση του SCAI παρουσιάζουν ένα ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, εάν συμπεριληφθούν στην εξίσωση και οι επαναστατικές αλλαγές που έχει επιφέρει η ανάπτυξη του τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, η οποία συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρα Ντάγγα, οι νεότερες μέθοδοι έχουν μετατρέψει ορισμένες επεμβάσεις επίπονες -και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο επίφοβες- σε πιο καθημερινές διαδικασίες, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στον ασθενή να λάβει άμεσα εξιτήριο.
«Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών έχει καταστήσει καθημερινό γεγονός ορισμένες καρδιοχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις που πριν μερικές δεκαετίες απαιτούσαν μεγάλες τομές και μεγάλη νοσηρότητα. Πλέον, με ελάχιστη επεμβατικότητα και κατευθυνόμενες από τα τελειότερα απεικονιστικά μηχανήματα, δίνουν την δυνατότητα στους ασθενείς να μπορούν να πάρουν εξιτήριο μετά από 1-2 μέρες», αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Πάντως, ο Δρ Γεώργιος Ντάγγας προσθέτει πως σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση των ευεργετικών αποτελεσμάτων αυτών των επεμβάσεων είναι και η σωστή μετεγχειρητική συμπεριφορά και διαχείριση από πλευράς των ίδιων των ασθενών.
«Για να μην γίνει και κάποια παρεξήγηση, όλοι αυτοί οι ασθενείς που υποβάλλονται σε τέτοιες επεμβάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτική παρακολούθηση και στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε να έχουν και την καλύτερη δυνατή αντοχή στον χρόνο. Σε όλα αυτά περιλαμβάνονται παράγοντες όπως η αποφυγή του καπνίσματος αλλά και υπερβολών στην διατροφή, όπως και η ανάπτυξη περαιτέρω εξασκήσεως αλλά και προσοχή στο σωματικό βάρος, κατά το μέγιστο δυνατό», κατέληξε ο Δρ Ντάγγας.
Στο παρακάτω κείμενο του κυρίου Χρήστου Πλέγκα, επίσης Βορειοηπειρώτη, μαθαίνουμε για την πορεία του Βορειοηπειρώτη γιατρού Γεωργίου Ντάγγα:
«Φούρναρης Γεώργιος Ντάγγας - Δικηγόρος και Βουλευτής Δημήτριος Ντάγγας - Ιατρός Γεώργιος Ντάγγας
Πριν από χρόνια το γραφείο μου στεγαζόταν σε ένα διαμέρισμα της οδού Σωτήρος Διός στον Πειραιά, ιδιοκτήτης του ήταν ο Γεώργιος Ντάγγας (1905 - 2002). Όταν ήλθε η στιγμή να υπογράψουμε την ανανέωση του μισθωτηρίου και καθώς είχα μάθει ότι ο εν λόγω ιδιοκτήτης ήταν ασθενής, ζήτησα να τον επισκεφθώ στο σπίτι του στην Νέα Κηφισιά.
Αφού τον συνάντησα, τον ρώτησα εάν ήταν Ηπειρώτης, μια και το επώνυμό του ήταν δισύλλαβο και ομοίαζε με το δικό μου. Με είπε ότι ο πατέρας του Δημήτριος Ντάγγας είχε γεννηθεί στην Βόρειο Ήπειρο, του είπα ότι και ο πατέρας μου είχε γεννηθεί στην Βόρειο Ήπειρο, άρα ήμασταν πατριώτες...
Ενώ συζητούσαμε, κτύπησε το κινητό μου, από τις φυλακές του Κορυδαλλού κάποιοι κρατούμενοι Τούρκοι διακινητές λαθρομεταναστών με ζητούσαν για συμβουλές. Μόλις ο Δημήτριος Ντάγγας άκουσε την τηλεφωνική συζήτηση, συγκινήθηκε και με μίλησε στα τούρκικα, για το ότι γεννήθηκε στο Πασάμπαχτσε της ανατολικής ακτής του Βοσπόρου και ότι ο πατέρας του διατηρούσε εκεί φούρνο, το δε σπίτι τους ήταν πάνω από τον φούρνο και πλησίον της βαπορόσκαλας.
Επίσης με είπε ότι και ο φούρνος στο γειτονικό Βέικοζ ήταν του πατέρα του. Στην συνέχεια με εξήγησε το πως πήγαινε κάθε πρωί με το βαπόρι απέναντι στο Μπεμπέκι, όπου μαθήτευσε στο εκεί Δημοτικό σχολείο του Αμερικάνικου Κολεγίου Θηλέων, ότι φορούσε κοντά παντελόνια και παπιγιόν, ότι ο καπετάνιος του ατμόπλοιου κάθε πρωί σφύριζε πριν φθάσει στο Πασάμπαχτσε, ώστε η μητέρα του να τον πάει στην βαπορόσκαλα, ότι πριν επέλθει η Μικρασιατική καταστροφή, ο πατέρας του προέβλεψε τα κακά μαντάτα, πούλησε τους δύο φούρνους του και οικογενειακά έφυγαν για την Ελλάδα, ότι σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, έγινε δικηγόρος και αργότερα Βουλευτής στην Β΄ Πειραιώς με την Ένωση Κέντρου, τέλος με είπε ότι ήταν περήφανος για τον γιό του που σπούδασε ιατρός στην Αθήνα και υπηρετούσε σε ένα μεγάλο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Λίγα χρόνια αργότερα πέθανε ο Δημήτριος Ντάγγας και στο γραφείο μου ήλθε να με επισκεφθεί ο εξ Αμερικής γιος του Γεώργιος, χάρηκε που με γνώρισε και ανταλλάξαμε πληροφορίες για τις κοινές ρίζες και τους κοινούς τόπους καταγωγής μας (Β. Ήπειρος - Πόλη)...
Μόλις χθες έμαθα ότι ο ευρισκόμενος στην Νέα Υόρκη Πατριάρχης μας εισήλθε στο Νοσοκομείο και είδα τον θεράποντα Ιατρό Του Γεώργιο Ντάγγα να φορά το παπιγιόν του, ξύπνησαν οι ως άνω μνήμες και σκέφθηκα να τις μοιραστώ μαζί Σας.
Ευχές για περαστικά στον Πατριάρχη μας...»
Ο Γιώργος Ντάγκας είναι καθηγητής Ιατρικής στο Mount Sinai School of Medicine και διευθυντής Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης.
Το τμήμα, που ανέλαβε ο Δρ. Ντάγκας, κάνει όλες τις μη χειρουργικές επεμβατικές πράξεις για τη θεραπεία των περισσότερων καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως stent, αγγειοπλαστική και αθηρεκτομή), χρησιμοποιώντας καθιερωμένες αλλά και καινοτόμες τεχνικές για την πρόληψη και διάλυση θρομβώσεων των στεφανιαίων και περιφερικών αρτηριών.
Ο Δρ. Ντάγκας είναι Πρόεδρος του American College of Cardiology Interventional Scientific Council και έχει υπάρξει διαχειριστής του Society for Cardiovascular Angiography & Interventions (SCAI). Για πολλά συναπτά έτη ήταν ο συνδιευθυντής στα ετήσια συνέδρια Διακαθετηριακής θεραπείας καρδιαγγειακών παθήσεων που πραγματοποιούνταν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρώπη αλλά και μέλος της επιτροπής πολλών διεθνών διασκέψεων όπως οι ACCi2, ACCIS και SCAI.
Ολοκλήρωσε τις ιατρικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε την άσκηση του στην Παθολογία στο νοσοκομείο Miriam του Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και με υποτροφία ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε σχέση με τις καρδιαγγειακές νόσους στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Προτού ενταχθεί στο δυναμικό του Mount Sinai υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής της Έδρας Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Κολούμπια και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επεμβατικής Καρδιολογίας.
Ο Δρ. Ντάγκας έχει λάβει πιστοποίηση από την αμερικανική επιτροπή εσωτερικής παθολογίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και επεμβατικής καρδιολογίας και από την αμερικανική επιτροπή αγγειακής ιατρικής.
Επίσης, έχει εκλεγεί μέλος σε επτά εθνικές και διεθνείς ιατρικούς συλλόγους (AHA, ACC, ACCP, ESC, SCAI, ACP-ASIM, SVM). Για ακόμη μία φορά οι Βορειοηπειρώτες επιστήμονες ανά τον κόσμο διαπρέπουν και η φιλομάθειά τους, τους οδηγεί σε θέσεις σημαντικές που αφορούν την προσφορά στον άνθρωπο.
Και από μεθαύριο θα είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Επεμβατικής Καρδιολογίας
Πηγές, ekirikas.com και himara.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου