Η μεγαλύτερη πέτρα που αφαιρέθηκε ποτέ στον κόσμο από τα νεφρά ασθενή. Πώς σχηματίζονται οι πέτρες; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η μεγαλύτερη πέτρα που αφαιρέθηκε ποτέ στον κόσμο από τα νεφρά ασθενή. Πώς σχηματίζονται οι πέτρες;

 medlabnews.gr iatrikanea

Από έναν ασθενή στη Σρι Λάνκα, αφαιρέθηκε η μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά στον κόσμο, καθώς έχει περίπου το μέγεθος ενός γκρέιπφουτ, το μήκος μιας μπανάνας και το βάρος τεσσάρων χάμστερ.

Με μήκος 13,372 εκατοστά και βάρος 801 γραμμάρια, η πέτρα στα νεφρά έσπασε δύο παγκόσμια ρεκόρ όταν αφαιρέθηκε από στρατιωτικούς γιατρούς της Σρι Λάνκα την 1η Ιουνίου.

Προηγουμένως τα ρεκόρ ήταν 13 εκατοστά για το μήκος, που είχε σημειωθεί στην Ινδία το 2004, και 620 γραμμάρια για το βάρος, που είχε σημειωθεί στο Πακιστάν το 2008, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Τα Ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσαν ότι και τα δύο ρεκόρ καταρρίφθηκαν από την πέτρα της Σρι Λάνκα, που αφαιρέθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κολόμπο.

Πώς σχηματίζονται και πώς αφαιρούνται οι πέτρες στα νεφρά

Τα ούρα, ως γνωστόν, περιέχουν άχρηστες ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αυτά συνήθως είναι σε διαλυμένη μορφή και έτσι αποβάλλονται με τα ούρα χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές όμως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, αυτά τα άλατα σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν πέτρες στα νεφρά. Οι κρύσταλλοι αυτοί αποτελούνται συνήθως από άλατα ασβεστίου (κυρίως οξαλικού ασβεστίου), σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο αποτελούνται από άλατα ουρικού οξέως.

Προϋποθέσεις δημιουργίας λίθων

Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, παρ' όλον ότι τα ούρα περιέχουν άλατα σε πολύ πυκνή διάλυση, η κρυστάλλωση των αλάτων εμποδίζεται από κάποιες ουσίες που έχουν τα ούρα, που λέγονται αναστολείς κρυσταλλώσεως. Για να δημιουργηθούν λοιπόν λίθοι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις.

Πολύ πυκνά ούρα. Ούρα δηλαδή με υπερκεκορεσμένα διαλύματα αλάτων, που μπορούν να προέλθουν είτε από αυξημένη αποβολή αλάτων από διάφορες παθολογικές αιτίες, είτε από στέρηση υγρών (αφυδάτωση).
Λίμναση των ούρων σε κάποιο σημείο του αποχετευτικού συστήματος, λόγω αποχετευτικού προβλήματος, με αποτέλεσμα την καθίζηση των αλάτων των ούρων και τη δημιουργία λίθων. Μόλυνση των ούρων (ουρολοίμωξη) από διάφορα μικρόβια που διασπούν την ουρία και δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες καθιζήσεως και σχηματισμού λίθων από εναμμώνιο φωσφορικό μαγνήσιο (φλεγμονώδεις λίθοι). Ενδογενείς (γονιδιακοί) παράγοντες. Έχει παρατηρηθεί ότι παρόλο σε πολλούς ανθρώπους δημιουργούνται κατά καιρούς συνθήκες ευνοϊκές για τη δημιουργία ουρολίθων, εν τούτοις δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι λίθους με την ίδια ευκολία. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει και γονιδιακή λιθογενετική προδιάθεση, που τη φέρνει κανείς από τη γέννηση του και έχει να κάνει και με τους αναστολείς της κρυσταλλώσεως των ούρων.

Διαβάστε επίσης



Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων