Εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσει βιοαισθητήρες νανοτεχνολογίας για τη διάγνωση του εμφράγματος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσει βιοαισθητήρες νανοτεχνολογίας για τη διάγνωση του εμφράγματος

Η νανοτεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών
Εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσει βιοαισθητήρες νανοτεχνολογίας για τη διάγνωση του εμφράγματος

medlabnews.gr iatrikanea

Έναν φορητό βιοαισθητήρα που μπορεί να διαγνώσει εάν ένας ασθενής παθαίνει έμφραγμα αναπτύσσει με τη χρήση νανοτεχνολογίας ελληνική εταιρία, η BL-Nanobiomed, που είναι εταιρεία νανοϊατρικής που ανήκει στο οικοσύστημα νανοτεχνολογίας της Θεσσαλονίκης.

Ο βιοαισθητήρας που αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε επίπεδο του πρωτότυπου (prototype) και κλινικού ελέγχου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου  Nanotexnology 2023, που συνδιοργάνωσε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και ο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων HOPE-A  από τις 1 - 8 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη.

«Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους δείκτες του εμφράγματος σε μοριακό επίπεδο με τη χρήση της νανοτεχνολογίας. Οπότε αυξάνει η ευαισθησία και η ειδικότητα της μεθόδου, της ανίχνευσης δηλαδή των βιοδεικτών του εμφράγματος», όπως εξηγεί μιλώντας στον «ΤyposThes» η κ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος-νανοϊατρός, διδάκτωρ του ΑΠΘ (φωτογραφία), αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον κόσμο με τον βιοαισθητήρα.

Επιπλέον, ο βιοαισθητήρας μπορεί να μεταφερθεί παντού, όπου και να βρίσκεται κανείς, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Αν νιώσει κάποιος πόνο στον στήθος, μπορεί με μια σταγόνα αίματος να ανιχνευθεί το εάν υπάρχει έμφραγμα ή όχι στον ασθενή.

«Ξεπερνάμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην κλινική πράξη», αναφέρει η κ. Καραγκιοζάκη που είναι υπεύθυνη νανοϊατρικής στο ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι το σχετικό σήμα να μεταφέρεται online, ώστε να μπορεί να ενημερωθεί το ασθενοφόρο ότι ο ασθενής που έχει πόνο στο στήθος αντιμετωπίζει έμφραγμα του μυοκαρδίου και αντίστοιχα να ετοιμαστούν οι κλινικές και το νοσοκομείο για πρωτογενή αγγειοπλαστική αν χρειάζεται.

Εφαρμογή στη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών

Η νανοτεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, ορθοπεδικά προβλήματα, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, παθήσεις δέρματος και οφθαλμών. «Όλα ουσιαστικά τα άλυτα κλινικά προβλήματα, με την νανοτεχνολογία μπορούν να αντιμετωπιστούν», υποστηρίζει η κ. Καραγκιοζάκη.

Ήδη σήμερα κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά περίπου 100 προϊόντα νανοϊατρικής, κυρίως για τον καρκίνο και έχει βρεθεί ότι αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των καρκινοπαθών για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

 «Τα νανοσωματίδια γενικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών», αναφέρει η ίδια, σημειώνοντας ότι μπορούν να μεταφέρουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα, στοχευμένα, στην περιοχή που υπάρχει ο καρκίνος, ώστε να μην προσβληθούν τα υγιή κύτταρα και κατά συνέπεια να μην υπάρχουν γενικευμένες ανεπιθύμητες ενέργειες με την πτώση των τριχών με την καταβολή κλπ.

Το πλεονέκτημα των νανοσωματιδίων είναι ότι λόγω μικρού μεγέθους μπορούν να περάσουν τους βιολογικούς φραγμούς του ανθρώπινου οργανισμού και να φτάσουν στο σημείο που υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Καραγκιοζάκη που είναι η πρώτη νανοϊατρός στην Ελλάδα.

Εφαρμογή στην κοσμετολογία

Η νανοτεχνολογία έχει εφαρμογή όμως και στην κοσμετολογία, και  ήδη κυκλοφορούν αντιγηραντικά καλλυντικά. «Στοχευμένα μπορούμε να απελευθερώσουμε αντιοξειδωτικά σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και να προκαλέσουμε αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, των ινοβλαστών, που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη», αναφέρει η κ. Καραγκιοζάκη.

Η ελληνική εταιρεία VK Nano αξιοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες των οργανικών, αντι-οξειδωτικών ουσιών και βοτάνων της Ελληνικής Φύσης σε συνδυασμό με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών παράγει υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα ομορφιάς για αντιγήρανση. Ήδη έχει δημιουργήσει δυο κρέμες προσώπου πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιρυτιδικές.

Η VKL φόρμουλα με ισχυρές αντι-οξειδωτικές ουσίες όπως η Κουρκουμίνη και το Μύρτιλλο στοχεύει στην μείωση του οξειδωτικού στρες, στην αντι-γήρανση και στην αναδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας. Εμπνευστής και δημιουργός της πρωτοποριακής VKL φόρμουλας είναι η κ. Καραγκιοζάκη.

«Θα είναι το μέλλον»

Η κ. Καραγκιοζάκη θεωρεί ότι η νανοϊατρική θα είναι το μέλλον της κλασικής ιατρικής. «Είναι από τις τελευταίες καινοτόμες τεχνολογίες που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν πολλά στην έρευνα και την κλινική εφαρμογή προϊόντων. Το σημαντικό όμως είναι αυτοί που τα κατασκευάζουν και τα βγάζουν στην αγορά να είναι γνώστες του αντικειμένου, να είναι επιστήμονες που να γνωρίζουν τα θετικά αλλά και τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις αυτού που κατασκευάζουν», τονίζει.

Σημαντικός παράγοντας το μέγεθος και τα υλικά

Γενικά, σε ό,τι αφορά τους πιθανούς κινδύνους από τη νανοτεχνολογία, η κ. Καραγκιοζάκη αναφέρει ότι υπάρχει το θέμα της νανοτοξικότητας. Αν τα νανοσωματίδια είναι πάρα πολύ μικρά σε μέγεθος, κάτω από 10 νανόμετρα θεωρητικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το DNA και να κάνουν μεταλλάξεις.

Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται και το είδος των χρησιμοποιούμενων υλικών από τα οποία φτιάχνονται τα νανοσωματίδια.

«Ό,τι σχεδιάζουμε με την νανοτεχνολογία για κλινική εφαρμογή απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή από τον σχεδιασμό του νανοσωματιδίου ακόμη. Πρέπει δηλαδή να σχεδιάζουμε τα νανοσωματίδια με ασφάλεια. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά και το μέγεθος πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη, ώστε να μην υπάρχει τοξικότητα», σημειώνει.

Πόλος αριστείας η Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι το οικοσύστημα νανοτεχνολογίας της Θεσσαλονίκης είναι ισχυρό με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ αλλά και διάφορες εταιρίες που ασχολούνται είτε με οργανικά ηλεκτρονικά είτε με νανοτεχνολογία για ιατρική, για καλλυντικά κλπ.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ θα εξελιχθεί σε ένα Αυτόνομο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα ηγηθεί στην ΕΕ στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

Η χρηματοδότηση του διεθνούς Κέντρου Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας «COPE-Nano», θα διαρκέσει έξι χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. Ευρώ και στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν νέα εργαστήρια και ινστιτούτα απασχολώντας νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την κ. Καραγκιοζάκη προγράμματα όπως αυτό δείχνουν την εμπιστοσύνη της ΕΕ σε αυτό το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: typosthes.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων