Γιατί «ρυτιδιάζουν» τα δάχτυλα στο νερό; Τι σημαίνει για την υγεία μας αν ρυτιδιάζουν γρήγορα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί «ρυτιδιάζουν» τα δάχτυλα στο νερό; Τι σημαίνει για την υγεία μας αν ρυτιδιάζουν γρήγορα;

Η απάντηση σε ένα από τα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος

medlabnews.gr iatrikanea

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά το μούλιασμα των δαχτύλων σε χέρια και πόδια είναι είναι ένα από τα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος! Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ υποστηρίζουν πως βρήκαν την απάντηση. Πρόκειται για μια θεωρία που με απλά λόγια εξηγεί ότι το «ρυτίδιασμα» στα δάχτυλα έχει τις ρίζες του στο εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου, όταν για να επιβιώσει έπρεπε να πιάνει με γυμνά χέρια πράγματα μέσα στο νερό, δίχως να του γλιστράνε, καθώς επίσης και να περπατάει με γυμνά πόδια σε ρηχούς βυθούς και έπρεπε να στηρίζεται καλύτερα, να δημιουργείται τριβή για να μην ολισθαίνει.

Γιατί «ρυτιδιάζουν» τα δάχτυλα στο νερό; Τι σημαίνει για την υγεία μας αν ρυτιδιάζουν γρήγορα;
Μέχρι στιγμής η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι μουλιασμένες αυλακιές των άκρων οφείλονται απλώς στο ότι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος απορροφά νερό. Το ρυτίδωμα εκδηλώνεται όταν το νευρικό σύστημα στέλνει μήνυμα στα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν. Κατά συνέπεια, μειώνεται ο όγκος στις άκρες των δαχτύλων και προκαλούνται πτυχές, δηλαδή λωρίδες χαλαρού δέρματος που δημιουργούν έντονες ρυτιδώσεις. Άλλη αιτία είναι ότι όσο περισσότερο εκτίθεται το δέρμα στο νερό τόσο περισσότερο σμήγμα απομακρύνεται από την επιδερμίδα. Το σμήγμα είναι μια λεπτή στιβάδα φυσικού λίπους, που φυσιολογικά "παγιδεύει" υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος για να το διατηρήσει απαλό και μαλακό. Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό, ιδιαίτερα όταν είναι καυτό, αφαιρεί το προστατευτικό λίπος προκαλώντας τις ρυτιδώσεις στα χέρια και τα δάxτυλα.

Γιατί όμως «ρυτιδιάζουν» τα δάχτυλα στο νερό;

Η νέα έρευνα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αντίδραση του νευρικού συστήματος, που μουλιάζει το δέρμα εξυπηρετεί ένα πανάρχαιο εξελικτικό σκοπό. Το να πιάνει ο άνθρωπος καλύτερα μια υγρή επιφάνεια και να μην γλιστράει σε αυτή!

«Αποδείξαμε ότι τα ρυτιδιασμένα δάχτυλα γραπώνουν καλύτερα σε υγρές συνθήκες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Σμούλντερς, και συνέχισε «τα μουλιασμένα δάχτυλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που ένα πέλμα ειδικού ελαστικού για τη βροχή πιάνει καλύτερα στο δρόμο από ένα συμβατικό ελαστικό».

Ο ίδιος πιστεύει ότι το χαρακτηριστικό αυτό ήταν χρήσιμο στους προϊστορικούς ανθρώπους προκειμένου να συλλέγουν τροφή από τη βρεγμένη βλάστηση ή μέσα από τα ποταμάκια, ή και τη θάλασσα (ψάρεμα) καθώς επίσης και να βαδίζουν ξυπόλυτοι και πιο γρήγορα και ασφαλέστερα μέσα στη βροχή, όταν τους κυνηγούσαν ή όταν οι ίδιοι κυνηγούσαν.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μόνιμα ρυτιδιασμένο δέρμα στα δάχτυλα τους αφού έχουν περισσότερες ικανότητες , ο δρ Σμούλντερς θεωρεί ως πιθανότερη εξήγηση πως κάτι τέτοιο θα μείωνε την ευαισθησία της αφής σε στεγνές συνθήκες.

Συνεπώς δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας αν τα χέρια κάποιου μουλιάζουν γρηγορότερα ή πιο έντονα από κάποιον άλλο.

Χρήσιμες συμβουλές για να το αποφύγεις

Μη μένεις στο νερό με τις ώρες και ιδανικά χρησιμοποίησε χλιαρό νερό όταν κάνεις μπάνιο. Επίσης, κλείνε τη βρύση όσο σαπουνίζεσαι, για να περιορίζεις την έκθεση του δέρματος στο τρεχούμενο νερό. Μόλις βγεις από την μπανιέρα, σκούπισε ταμποναριστά το δέρμα σου και άπλωσε μια πλούσια ενυδατική κρέμα. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται πάντοτε σε νωπό δέρμα για να "παγιδεύει" το προϊόν την υγρασία που υπάρχει πάνω του. Αν κολυμπάς συχνά σε πισίνα με χλώριο, το δέρμα σου χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όχι μόνο εναντίον της ρυτίδωσης των δαχτύλων και της ξηροδερμίας, αλλά και επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για έκζεμα και φλεγμονή στους θυλάκους των τριχών (θυλακίτιδα). Γι’ αυτό, μόλις βγεις από την πισίνα, κάνε ντους με χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι και ύστερα άπλωσε ενυδατική κρέμα πριν φορέσεις καθαρά ρούχα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πείτε αντίο στο φάγωμα των νυχιών με μία απλή τεχνική, σύμφωνα με νέα έρευνα;

Μύκητες σε νύχια και δέρμα με κοκκίνισμα, φαγούρα, πόνο, δυσοσμία. Φυσικές θεραπείες

18 προβλήματα των ποδιών μας, που μας προειδοποιούν για τη συνολική μας υγεία


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων