Πανσέληνος την 1η Αυγούστου, του Οξύρρυγχου. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πανσέληνος την 1η Αυγούστου, του Οξύρρυγχου. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου

Την φετινή Πανσέληνο θα απολαύσουμε την 1η Αυγούστου όπου φέτος είναι η «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» ή αλλιώς το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Το θέαμα μον

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Το μαγευτικό ολόγιομο φεγγάρι, η Πανσέληνος του Αυγούστου 2023 έρχεται για να μαγέψει.

Την φετινή Πανσέληνο θα απολαύσουμε την 1η Αυγούστου όπου φέτος είναι η «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» ή αλλιώς το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Το θέαμα μοναδικό.

Είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι -γνωστό και ως μουρούνα.

Σημειώνεται ότι όπως έχει δηλώσει ο Διονύσης Σιμόπουλος το καλοκαίρι ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα, η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Ακολουθεί τον ίδιο μήνα και η Μπλε Πανσέληνος την οποία θα θαυμάσουμε στις 31 Αυγούστου και αυτό καθώς για την συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται 29 ημέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου και οι μύθοι

Οι μύθοι γύρω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν περιορίζονται μόνο στο μέγεθος. Πολλοί ακόμη έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου -εξ ου και η λέξη «σεληνιασμός»- αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία.

Στατιστικές μελέτες όμως που έγιναν επανειλημμένα κι έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά («Annals of Emergency Medicine», «Journal of Emergency Nursing, «Journal of Toxicology and Psychological Report») αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.

Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ' όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να «πεθάνουν» έως σήμερα.

Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου, που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε». Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες, πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων