Είχε στο κεφάλι της έναν «σάκο με βόλους». Κύστη μεγέθους 15 εκατοστών αφαιρέθηκε από γυναίκα στην Ινδία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Είχε στο κεφάλι της έναν «σάκο με βόλους». Κύστη μεγέθους 15 εκατοστών αφαιρέθηκε από γυναίκα στην Ινδία

Η κύστη περιείχε μόρια που έμοιαζαν με λίπος, σφαιρικές μπάλες κερατίνης και τρίχες που επέπλεαν σε υγρό
Είχε στο κεφάλι της έναν «σάκο με βόλους». Κύστη μεγέθους 15 εκατοστών αφαιρέθηκε από γυναίκα στην Ινδία

medlabnews.gr iatrikanea

Μία κύστη μήκους 15 εκατοστών γεμάτη με τρίχες και σφαιρίδια που έμοιαζαν με λίπος αφαιρέθηκε από μία γυναίκα στην Ινδία. Οι ζοφερές εικόνες που δημοσιεύθηκαν δείχνουν το βάθος της ανώδυνης μάζας που είχε σφηνωθεί στο τριχωτό της κεφαλής της.

Η 52χρονη είπε στους γιατρούς ότι η κύστη μεγάλωνε αργά από τότε που ήταν παιδί. Όμως η άγνωστη γυναίκα από το Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας δεν είχε επιδιώξει ποτέ να την αφαιρέσει.

Δημοσιεύοντας φωτογραφίες της μάζας σε ιατρικό περιοδικό, οι γιατροί δήλωσαν ότι οι ανώμαλες αναπτύξεις ιστού που βρέθηκαν μέσα στην κύστη ήταν «διαφορετικού μεγέθους» και έμοιαζαν με «σάκο με μάρμαρα».

Γράφοντας στο Radiology, οι γιατροί του Ινστιτούτου Ανώτατων Ιατρικών Επιστημών Sri Sathya Sai χαρακτήρισαν την περίπτωση «ασυνήθιστη».

Κατά την άφιξη στο νοσοκομείο, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η μάζα είχε μήκος 15 εκατοστά, πλάτος 10 εκατοστά και ύψος 12 εκατοστά. Η ημερομηνία του περιστατικού δεν αποκαλύφθηκε στην αναφορά.

Μετά τη χειρουργική αφαίρεση, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η κύστη περιείχε μόρια που έμοιαζαν με λίπος, σφαιρικές μπάλες κερατίνης - μια πρωτεΐνη που βοηθά στη δημιουργία των μαλλιών, των νυχιών και της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος - και τρίχες που επέπλεαν σε υγρό. Τα μόρια "είχαν παχιά εξωτερικά όρια", σημείωσαν.

Η μικροσκοπική εξέταση του ιστού επιβεβαίωσε αργότερα ότι επρόκειτο για μια δερμοειδή κύστη, γνωστή ιατρικά και ως ώριμο κυστικό τεράτωμα.

Οι δερμοειδείς κύστεις - οι οποίες είναι μη καρκινικές - αναπτύσσονται από εμβρυϊκά κύτταρα και περιέχουν τρίχες, υγρό, δόντια ή δερματικούς αδένες, σύμφωνα με το NHS.

Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα διαθέτουν όλα όσα χρειάζονται για να μεταμορφωθούν σε οποιονδήποτε από τους διάφορους τύπους ιστών. Παραμένει ασαφές γιατί συμβαίνει το παράξενο και συνήθως αβλαβές φαινόμενο.

Τα ώριμα κυστικά τερατώματα βρίσκονται συχνά στο κεφάλι και τον λαιμό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Εάν η κύστη δεν προκαλεί συμπτώματα, οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται μόνο τακτικές εξετάσεις για την παρακολούθησή της, αναφέρει το NHS. Ωστόσο, όταν μια κύστη προκαλεί συμπτώματα - όπως φλεγμονή, αλλαγή χρώματος ή μεγέθυνση ή πρόκληση πόνου - συνήθως αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να αφαιρεθεί είτε εντελώς είτε εν μέρει - ανάλογα με τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης σε κοντινές δομές.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι παρακολούθησαν προσεκτικά την πρόοδο της γυναίκας κατά τους έξι μήνες μετά την αφαίρεση της κύστης. «Καμία υποτροπή» της μάζας δεν ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημείωσαν.

Πηγή: dailymail.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Καλοήθεις όγκοι και παθήσεις του δέρματος λιπώματα, κύστεις, ιδρωταδενίτιδα, ξανθελάσματα, ελιές σπίλοι.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων