Φάρμακο αντιιικό κατά του κοροναϊού οδηγεί σε μεταλλάξεις και σε νέες παραλλαγές του ιού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φάρμακο αντιιικό κατά του κοροναϊού οδηγεί σε μεταλλάξεις και σε νέες παραλλαγές του ιού

Τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις συνεχείς αξιολογήσεις των κινδύνων

 medlabnews.gr iatrikanea

Αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 μπορεί να προκαλεί μεταλλάξεις στον ιό και να τροφοδοτεί την εξέλιξη νέων παραλλαγών, δήλωσαν επιστήμονες.

Νέα έρευνα που εστίασε στο αντιικό φάρμακο έδειξε πως τελικά μπορεί να προκαλεί μεταλλάξεις στον κοροναϊό και να τροφοδοτεί την εξέλιξη νέων παραλλαγών. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό και πωλείται με την εμπορική ονομασία Lagevrio. Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι ο ιός μπορεί μερικές φορές να επιβιώσει, οδηγώντας σε μεταλλαγμένες εκδοχές που περιστασιακά εξαπλώνονται σε άλλους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μολνουπιραβίρη έχει δημιουργήσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές του Covid, αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι οι μεταλλάξεις αύξησαν τη γενετική ποικιλότητα του ιού στη φύση και παρείχαν περισσότερες επιλογές για μελλοντική εξέλιξη.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις συνεχείς αξιολογήσεις των κινδύνων και των οφελών της μολνουπιραβίρης και άλλων φαρμάκων υπό ανάπτυξη που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, λένε οι ερευνητές.

Οι μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε χώρες που χρησιμοποιούσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μολνουπιραβίρης.

Μέσα από το περιοδικό Nature παρουσιάζονται τα στοιχεία των επιστημόνων, που υποδηλώνουν ότι η μολνουπιραβίρη μπορεί περιστασιακά να παράγει εξαιρετικά μεταλλαγμένες αλλά βιώσιμες μορφές του ιού SARS-CoV-2.

Οι μεταλλάξεις που διαπιστώθηκαν από τις μελέτες

Το πρώτο στοιχείο εμφανίστηκε όταν οι ερευνητές μελέτησαν παγκόσμιες βάσεις δεδομένων που περιείχαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια γονιδιώματα του κοροναϊού. Οι επιστήμονες βρήκαν χαρακτηριστικές μεταλλάξεις σε ιούς από το 2022, μετά την εισαγωγή της μολνουπιραβίρης. Καθώς το φάρμακο μεταλλάσσει το RNA του ιού, αυξάνει το ποσοστό συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε ορισμένες περιοχές του γενετικού κώδικα.

Επιπλέον οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι χαρακτηριστικές μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε χώρες που χρησιμοποιούσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μολνουπιραβίρης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Περαιτέρω αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε ιούς που ελήφθησαν από ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε θεραπεία με το φάρμακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Guardian, ως τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο, οι επιστήμονες επέλεξαν έναν αριθμό δειγμάτων ιού στην Αγγλία που έφεραν τις χαρακτηριστικές μεταλλάξεις και ρώτησαν την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ποιοι ασθενείς είχαν λάβει θεραπεία με το φάρμακο. Αυτός ο αριθμός ήταν πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο, κάτι που υποδηλώνει και πάλι ότι οφείλεται στη μολνουπιραβίρη.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις του ιού αναμένεται να τον αποδυναμώσουν παρά να τον κάνουν πιο επικίνδυνο. Πιθανόν τα ευρήματα να εξηγούν γιατί ενώ η μολνουπιραβίρη μειώνει τα επίπεδα του ιού την πρώτη εβδομάδα, τα επίπεδα φαίνεται να αυξάνονται ξανά στις δύο εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν το φάρμακο εξουδετερώσει τον ιό, αλλά δημιουργήσει μεταλλαγμένες εκδόσεις που είναι καλύτερες στην αποφυγή της ανοσοποιητικής άμυνας των ασθενών. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το molnupiravir; 

Ο Stephen Griffin, καθηγητής ιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Leeds, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: «Λαμβάνοντας αυτά τα νέα στοιχεία υπάρχει η πρόταση ότι πρέπει να σκεφτούμε εάν η μολνουπιραβίρη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνη της– αλλά δεν θα πρέπει να απορριφθεί και θα μπορούσε να είναι πολύτιμη εάν τη χρησιμοποιούσαμε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων