επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Αυξάνεται η διασπορά του μύκητα candida auris στα ελληνικά νοσοκομεία, ενός από τα παθογόνα που ενοχοποιούνται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Το περιστατικό candida auris που εντοπίστηκε σε ασθενή η οποία νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Νοσοκομείο Χανίων, έρχεται να επιβεβαιώσει την αναδυόμενη απειλή, αυξάνοντας το επίπεδο συναγερμού για τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, τομέας για τον οποίο η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη.
Candida auris.
Αυτή είναι η ονομασία του θανάσιμου μύκητα που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη και επιτίθεται σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το θέμα έγινε γνωστό πρόσφατα με αποκαλυπτικό άρθρο το οποίο δημοσίευσαν οι New York Times.
Ο συγκεκριμένος μύκητας έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια απειλή» ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases σκοτώνει σχεδόν τους μισούς ασθενείς που προσβάλλει.
Όπως προκύπτει από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ασθενής στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλευόταν στην απομόνωση από την πρώτη στιγμή. Στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα εισαγωγής της στο νοσοκομείο ανιχνεύθηκε ο συγκεκριμένος μύκητας.
Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα με τις οδηγίες της επιτροπής λοιμώξεων.
Και στην Πάτρα βρέθηκε candida auris
Κόλλησε τον επικίνδυνο μύκητα ενώ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ, στο Ρίο.
Ο ασθενής εξερχόμενος τον περασμένο Ιούλιο από τεχνητό κώμα διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον μύκητα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος εάν εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και έχει υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας.
Ο εν λόγω ασθενής μετά τη ΜΕΘ οδηγήθηκε σε δωμάτιο απομόνωσης του Τμήματος Νευροχειρουργικής, όπου σύμφωνα με την αναφορά της καταγγελλούσας βρήκε εκεί και άλλον ασθενή από τη ΜΕΘ που νοσηλευόταν για έξι μήνες, καθώς είχε προσβληθεί από τον ίδιο μύκητα, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν και άλλοι με το ίδιο πρόβλημα, πάντα από τη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο μύκητας candida auris ευθύνεται για 122 θανάτους το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022, εκ των οποίων 40 (34,8%) αφορούσαν σε διεισδυτική λοίμωξη. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί 429 περιστατικά Candida Auris, από 45 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων 27 (60%) εντός του νομού Αττικής. Από το σύνολο των περιστατικών, 115 (26,8%) αφορούσαν σε διεισδυτικές λοιμώξεις, ενώ τα 314 (73,2%) σε αποικισμό ασθενών.
Ο ΕΟΔΥ εκτιμά πως τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εν λόγω μύκητας απομονώνεται με αυξανόμενη συχνότητα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, γεγονός που σε κάποιο βαθμό οφείλεται στην αύξηση της εργαστηριακής διερεύνησης για το παθογόνο.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου