Πώς επιλέγουν ποιον θα τσιμπήσουν τα κουνούπια; Τι βρηκαν οι ερευνητές; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς επιλέγουν ποιον θα τσιμπήσουν τα κουνούπια; Τι βρηκαν οι ερευνητές;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει με ποιον τρόπο μας εντοπίζουν και αποφασίζουν να μας τσιμπήσουν τα κουνούπια

Νέα μελέτη αποκαλύπτει με ποιον τρόπο μας εντοπίζουν και αποφασίζουν να μας τσιμπήσουν τα κουνούπια
 

medlabnews.gr iatrikanea

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα κουνούπια βρίσκουν τους ανθρώπινους στόχους τους πρώτα μυρίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και στη συνέχεια βλέποντάς μας μόλις πλησιάσουν.

Το γιατί τα κουνούπια αποφασίζουν να κυνηγήσουν τα πόδια και τα χέρια σας σε σχέση με τον ομοίως εκτεθειμένο άνθρωπο που κάθεται δίπλα σας είναι ένα ερώτημα που η επιστήμη δεν έχει ακόμη απαντήσει οριστικά. Αλλά χάρη στα νέα δεδομένα μπορεί να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά.

Τα θηλυκά κουνούπια φαίνεται να επιλέγουν τους στόχους τους πρώτα με την όσφρηση και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα μάτια τους για να ζουμάρουν για να επιτεθούν μόλις το θήραμά τους βρεθεί σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 18 Ιουλίου στο περιοδικό Current Biology.

Προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια χρειάζονται τόσο μυρωδιές όσο και οπτικές ενδείξεις για να βρουν ξενιστές - και ότι τα κουνούπια έλκονται από τις μυρωδιές που εκπέμπουμε (όπως το διοξείδιο του άνθρακα [CO2] που εκπνέουμε), αλλά η νέα μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στο πώς τα έντομα το κάνουν αυτό. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα κουνούπια βρίσκουν ευκολότερα ξενιστές αν μυρίσουν πρώτα το CO2 και ακολουθήσουν τη μύτη τους μέχρι να πλησιάσουν αρκετά ώστε να δουν τον στόχο τους- και ότι η όσφρηση των εντόμων φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο να πλησιάσουν τον στόχο τους από ό,τι η όρασή τους.

"Η αναπνοή μας είναι απλώς εμπλουτισμένη με CO2", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jeffrey RiffellPhD, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Τα κουνούπια μπορεί να προσελκύονται από τη μυρωδιά από απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων, εξηγεί.

Για να ελέγξουν πώς τα κουνούπια θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα ίχνος CO2 προς την τροφή τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο Aedes aegypti, ένα είδος που μερικές φορές αποκαλείται κουνούπι του κίτρινου πυρετού και που μπορεί επίσης να μεταδώσει τον δάγκειο πυρετό και άλλους ιούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περίπου 250 θηλυκά κουνούπια (τα αρσενικά κουνούπια δεν τρέφονται με αίμα), παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους και καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο τους εγκεφάλους των κουνουπιών κατά τη διάρκεια μιας σειράς πειραμάτων που διεξήχθησαν σε μια κυλινδρική αρένα διαμέτρου περίπου 7 ιντσών. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν τις κινήσεις των φτερών των κουνουπιών (χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τύπο οπτικού αισθητήρα) ως απάντηση σε διαφορετικές οσμές και οπτικά ερεθίσματα.

Εκπνοές αέρα διάρκειας ενός δευτερολέπτου που περιείχαν 5% CO2 - οι ανθρώπινες εκπνοές είναι συνήθως 4,5% CO2 - ώθησαν τα κουνούπια να χτυπήσουν τα φτερά τους ταχύτερα.

Τα κουνούπια χτυπούσαν επίσης τα φτερά τους ταχύτερα σε απόκριση στο οπτικό σύνθημα μιας ράβδου που κινούνταν οριζόντια σε μια οθόνη γύρω από την αρένα. Τα κουνούπια προσπαθούσαν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της κινούμενης ράβδου. Όμως η αύξηση της ταχύτητας χτυπήματος των φτερών ήταν πιο έντονη όταν τα κουνούπια μύριζαν το διοξείδιο του άνθρακα πριν δουν την κινούμενη ράβδο, σε σύγκριση με το να βλέπουν μόνο την κίνηση της ράβδου.

Οι ερευνητές επανέλαβαν τα πειράματα με ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος του κουνουπιού Aedes aegypti του οποίου τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να φωσφορίζουν με πράσινο φθορίζον χρώμα όταν πυροδοτούνται.

Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι περιοχές του εγκεφάλου των κουνουπιών που συνδέονται με οπτικές ενδείξεις φωτίζονταν (και ήταν ενεργές) όταν τα κουνούπια έβλεπαν την οριζόντια μπάρα να κινείται κατά τη διάρκεια του πειράματος, καθώς και όταν απελευθερωνόταν CO2. Ωστόσο, δεν ίσχυε το αντίστροφο. Το να δουν τη μπάρα πριν μυρίσουν το CO2 δεν άλλαξε τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την όσφρηση, εξηγεί ο Riffell. Αυτό δείχνει ότι για αυτά τα κουνούπια, όπως αναφέρει: "Η όσφρηση ενεργοποιεί την όραση, αλλά η όραση δεν ενεργοποιεί την αίσθηση της όσφρησης".

Πηγή: everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης:

Λίγα λόγια για τις σκνίπες και τα κουνούπια και πώς αντιμετωπίζεται, το τσίμπημα τους, φαρμακευτικά ή με φυσικό τρόπο

Ενοχλητικά έντομα - Επώδυνα τσιμπήματα

Τα κουνούπια προτιμούν τους ανθρώπους με χοληστερίνη και ουρικό οξύ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων