Στο Πακιστάν αφαίρεσαν εκατοντάδες νεφρούς για να τους πουλήσουν σε πλουσίους που είχαν ανάγκη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στο Πακιστάν αφαίρεσαν εκατοντάδες νεφρούς για να τους πουλήσουν σε πλουσίους που είχαν ανάγκη

Κατηγορείται ότι έκανε 328 επεμβάσεις σε ανθρώπους για να αφαιρέσει το νεφρό τους

 medlabnews.gr iatrikanea

Η αστυνομία στο ανατολικό Πακιστάν εξάρθρωσε ένα κύκλωμα παράνομου εμπορίου οργάνων, συλλαμβάνοντας οκτώ άτομα που αφαιρούσαν νεφρά από εκατοντάδες ασθενείς για να τα πουλήσουν σε πλούσιους που χρειάζονταν μεταμόσχευση.

Ο φερόμενος αρχηγός της συμμορίας, που προσδιορίζεται ως «Dr Φαουάντ», κατηγορείται ότι έκανε 328 επεμβάσεις σε ανθρώπους για να αφαιρέσει το νεφρό τους και να το πουλήσει σε πελάτες για έως και 34.000 δολάρια το καθένα.

Σε αυτές τις επεμβάσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής υπουργό της επαρχίας Παντζάμπ του Πακιστάν Μοσίν Νακβί, φέρεται να είχε βοηθό έναν μηχανικό αυτοκινήτων που δεν κατονομάζεται, ο οποίος χορηγούσε την αναισθησία.

Ο Νακβί είπε ότι η συμμορία προσέγγιζε ασθενείς από νοσοκομεία και έκανε τις επεμβάσεις ιδιωτικά στην περιοχή Ταξίλα της Λαχώρης και στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.

«Μπορούσαν να το κάνουν αυτό στο Κασμίρ επειδή δεν υπάρχει νόμος σχετικά με τη μεταμόσχευση νεφρού, επομένως ήταν ευκολότερο γι' αυτούς να πραγματοποιήσουν τις επεμβάσεις εκεί», ανέφερε ο Νακβί, σύμφωνα με το CNNi.

Τρεις θάνατοι έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί, αλλά οι Αρχές εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, εκτιμώντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες επεμβάσεις.

Ο Φαουάντ είχε συλληφθεί πέντε φορές στο παρελθόν, αλλά κάθε φορά αφηνόταν ελεύθερος και ήταν σε θέση να συνεχίσει τις ενέργειές του, είπε ο Νακβί.

Μερικοί από τους ασθενείς των οποίων τα όργανα είχαν αφαιρεθεί δεν γνώριζαν ότι είχε αφαιρεθεί το νεφρό τους, πρόσθεσε.

Η αστυνομία ερευνούσε την υπόθεση για σχεδόν δύο μήνες, αφότου ένας άνδρας εμφανίστηκε, ισχυριζόμενος ότι ένα από τα φερόμενα μέλη της συμμορίας τον έπεισε να λάβει ιατρική περίθαλψη ιδιωτικά. Αργότερα, όταν πήγε σε άλλο γιατρό για περαιτέρω θεραπεία, του είπαν ότι δεν είχε νεφρό.

Ο Νακβί είπε ότι συνεργάζεται με τον Γενικό Επιθεωρητή της Αστυνομίας του Παντζάμπ για την ενίσχυση της νομοθεσίας στον κυβερνοχώρο, έτσι ώστε οι διαφημίσεις για τέτοιες παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρού να απαγορεύονται στο διαδίκτυο.

Όπως είπε, οι έρευνες εστιάζουν στην παρακολούθηση άλλων συμμοριών που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Το Πακιστάν κατέστησε παράνομο το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων το 2007 και ένας νόμος το 2010 τιμωρούσε την αφαίρεση και εμπορία οργάνων με φυλάκιση έως και 10 ετών και πρόστιμο 3.400 δολάρια.

Πριν από τη νομοθεσία, η χώρα ήταν κέντρο εμπορίου οργάνων για αλλοδαπούς και πλούσιους Πακιστανούς που αναζητούσαν μόσχευμα, και η αγοραπωλησία νεφρών ήταν συνήθης πρακτική, με ορισμένους φτωχούς Πακιστανούς να πουλούν τα νεφρά τους για να επιβιώσουν.

Όμως η πρακτική συνεχίστηκε και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρού έχουν επανέλθει τα τελευταία χρόνια.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων