Ελπιδοφόρο φάρμακο εξαφανίζει καρκινικούς όγκους και αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ελπιδοφόρο φάρμακο εξαφανίζει καρκινικούς όγκους και αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα

Φάνηκε εξίσου αποτελεσματικό σε όλους τους τύπους καρκίνου.

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

Ένα καινοτόμο νέο χάπι επέδειξε αξιοσημείωτες ιδιότητες στην εξαφάνιση των καρκινικών όγκων, αφήνοντας ταυτόχρονα τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα. Το χάπι με την ονομασία AOH1996 βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και δύο δεκαετίες.

Το νέο χάπι έδειξε αξιοσημείωτες ιδιότητες στην εξαφάνιση καρκινικών όγκων, αφήνοντας την ίδια στιγμή τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα. Ο λόγος για το χάπι με την ονομασία AOH1996 που στοχεύει μια συγκεκριμένη εκδοχή μιας πρωτεΐνης, την PCNA.

Η PCNA παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιγραφή του DNA. Η μεταλλαγμένη μορφή της όμως παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Το χάπι λοιπόν σχεδιάστηκε για να στοχεύει αποκλειστικά αυτήν την καρκινική μορφή της PCNA.

Παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, πρέπει να σημειωθεί πως το AOH1996 έχει δοκιμαστεί έως τώρα μόνο σε μοντέλα κυττάρων και σε ζώα. Έχει όμως τεράστια ποσοστά επιτυχίας, θεραπεύοντας διάφορες μορφές καρκίνου, στο μαστό, στον προστάτη, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στη μήτρα, στα πνευμόνια και αλλού. Η έναρξη της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους δίνει μεγάλη ελπίδα σε ερευνητές και ασθενείς, καθώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία νέα εποχή θεραπείας του καρκίνου.Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και ο ρόλος της ΠΦΥ - Hellenic Medical Review

Ο καρκίνος έχει έναν νέο ισχυρό εχθρό που πήρε μορφή από ένα 9χρονο κορίτσι με αξέχαστο χαμόγελο.

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο το οποίο περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται AOH1996 που "φαίνεται να εξολοθρεύει όλους τους συμπαγείς όγκους" σε προκλινικές έρευνες - ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

Το φάρμακο AOH1996 πήρε το όνομά του από την Anna Olivia Healey, μια καρκινοπαθή από την Ιντιάνα που γεννήθηκε το 1996.

"Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για αυτό το κοριτσάκι", δήλωσε η Linda Malkas του City of Hope στο Duarte της Καλιφόρνια, ενός κορυφαίου κέντρου έρευνας για τον καρκίνο, σε δήλωση που έλαβε η The Post.

"Πέθανε όταν ήταν μόλις 9 ετών από νευροβλάστωμα, έναν παιδικό καρκίνο που προσβάλλει μόνο 600 παιδιά στην Αμερική κάθε χρόνο".

Ο Vincent Chung, κύριος ερευνητής στην κλινική δοκιμή., πρόσθεσε: Με τη στόχευση του PCNA, αναστέλλουμε τον πολύπλοκο μηχανισμό που σταματά την κυτταρική ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό. Αυτός είναι ένας νέος τρόπος για να προσπαθήσουμε να σκοτώσουμε τα καρκινικά κύτταρα ή τουλάχιστον να τα επιβραδύνουμε.

Στόχος της κλινικής δομής, είναι να προσδιοριστεί η μέγιστη ανεκτή δόση του ερευνητικού χαπιού, AOH1996, και να αξιολογηθεί το φάρμακο για προκαταρκτική αποτελεσματικότητα. Στους επιλέξιμους ασθενείς περιλαμβάνονται ενήλικες με συμπαγείς όγκους που δεν έχουν βρει αποτελεσματικές τις συνήθεις θεραπείες. Οι συμμετέχοντες ασθενείς θα κληθούν να λαμβάνουν το φάρμακο σε μορφή χαπιού δύο φορές την ημέρα.

Η καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια Β΄Παθολογικής Κλινικής το «Αττικό» νοσοκομείο, Αμάντα Ψυρρή, βρέθηκε σήμερα καλεσμένη της εκπομπής «Newsroom» της ΕΡΤ, όπου μίλησε για αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη από το City of Hope. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κ. Ψυρρή ανέφερε πως «είναι μια αρκετά ελπιδοφόρα έρευνα. Προέρχεται από ένα μεγάλο αντικαρκινικό κέντρο της Αμερικής (City of Hope), στο οποίο οι ερευνητές του δημιούργησαν ένα φάρμακο, το οποίο αναστέλλει στοχευμένα τα καρκινικά κύτταρα ενώ αφήνει άθικτα, δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα».

Η ίδια εξήγησε με επιστημονικό τρόπο τη δράση του φαρμάκου, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 70 κυτταρικές σειρές από 70 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά σε κυτταρικές σειρές μόνο, καθώς και σε ζώα με καρκίνο. Αυτά είναι προκλινικά μοντέλα. Τώρα γίνονται μελέτες φάσης Α΄. Είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία για να αποδειχθεί κατά πόσο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην κλινική πράξη».

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια ογκολογίας εξήγησε πως:

«Το φάρμακο αυτό είναι αναστολέας ενός αντιγόνου που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα, του PCNA. Eίναι μια ουσία η οποία δεσμεύει το DNA και ελέγχει απόλυτα την αντιγραφή του DNA αλλά και την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA.

Υπάρχει μια ισομορφή αυτής της ουσίας που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, που υπάρχει μόνο στα καρκινικά κύτταρα και λέγεται ca pcna. Επομένως, αυτή η ομάδα δημιούργησε έναν αναστολέα που πηγαίνει εκλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλει αυτό το αντιγόνο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα γιατί δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή του DNA ούτε να επιδιορθώσουν τις βλάβες στο DNA.

Δημιουργούνται θραύσματα στο DNA και καταστρέφονται τα κύτταρα, ενώ επειδή αυτή η ουσία δεν υπάρχει στα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά».

Όπως, όμως, επισήμανε:

«Αυτό βέβαια το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 70 κυτταρικές σειρές από 70 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά σε κυτταρικές σειρές μόνο.

Φάνηκε εξίσου αποτελεσματικό σε όλους τους τύπους καρκίνου. Δοκιμάστηκε επίσης και σε ζωϊκά μοντέλα που έφεραν όγκους είτε καρκίνου μαστού είτε πνεύμονα, είτε νευροβλαστόματος και φάνηκε αποτελεσματικό.

Αυτά είναι προκλινικά μοντέλα. Τώρα γίνονται μελέτες φάσης 1. Αξιολογείται η ασφάλεια του φαρμάκου, οι παρενέργειες δηλαδή η τοξικότητα σε ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου και στη συνέχεια, αν αυτό αποδειχθεί ασφαλές, δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητά του σε μελέτες φάσης 2 και 3 που συμπεριλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ασθενών και μπορούν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του.

Είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία για να αποδειχθεί κατά πόσο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην κλινική πράξη».

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων