Το Πάσχα του 23 έκλεισαν την κοινωνική κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος»
Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία περιοίκων στη γειτονιά του Κεραμεικού, όπου μαγείρευε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος με την κοινωνική κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος» προκειμένου να ελέγξουν αν έχει άδεια για να μαγειρεύει.
Ο εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας, που εδώ και χρόνια δίνει ένα πιάτο φαγητό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Το φαγητό είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις: άστεγοι, άνεργοι, μαύροι, κίτρινοι, Ρομά, Έλληνες, ξένοι» όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου. Ώρα 13:00 στον αριθμό 109 της Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό. Ο κόσμος προσέρχεται με γρήγορο βήμα στο καθημερινό σημείο συνάντησής του. Εκεί που γνωρίζει ότι θα μπορέσει να λάβει βοήθεια, είτε πρόκειται για ζεστό φαγητό, είτε για τρόφιμα ή ρούχα.
Εκεί που ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και οι δικοί του άνθρωποι -οικογένεια και εθελοντές- δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα ανθρωπιάς και βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.
Όταν βλέπουν την είσοδο του χώρου της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» κλειστή «πάγωσαν», καθώς δεν έχουν μάθει τι έχει συμβεί και ρωτούν αν θα μπορέσουν να λάβουν κάποια βοήθεια ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Δεν γνωρίζουν τίποτα για την καταγγελία των «γειτόνων» στη δημοτική αστυνομία του δήμου Αθηναίων για υγειονομικές παραβάσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ανθρώπους που το «109» της Μ. Αλεξάνδρου είναι ο λόγος που καταφέρνουν να τα φέρνουν βόλτα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.
Όπως χαρακτηριστικά είπαν, αν δεν λάβουν κάποια τρόφιμα από τον «άλλο άνθρωπο» δεν μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. «Δεν έχουμε που αλλού να πάμε, δεν μας δίνει κανείς βοήθεια» τόνισε μια μητέρα που περίμενε να πάρει κάποια τρόφιμα για τα τρία παιδιά της.
«Μας κυνηγάνε χρόνια»
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αναφορές και παράπονα για το έργο της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που έγινε καταγγελία.
Ωστόσο, ο «γείτονας» που προχώρησε στην καταγγελία αυτή, κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία. «Ο καθένας μπορεί να είναι, μας κυνηγάνε χρόνια» σημειώνει μιλώντας στο in, η αδελφή του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, Ανδριάννα, η οποία βοηθά καθημερινά στο έργο της κοινωνικής κουζίνας.
«Οι πολίτες που έρχονται εδώ, ειδικότερα οι άστεγοι, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο χώρο της κοινωνικής κουζίνας, κάνουν ακόμα και μπάνιο. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για τις ώρες που δεν λειτουργεί ο «άλλος άνθρωπος»» υπογραμμίζει η αδελφή του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του σε αυτή την προσπάθεια και την οποία συναντήσαμε στον Κεραμεικό.
«Οι άστεγοι είναι ένα ορατό πρόβλημα, χρόνια τώρα. Τα παράπονα θα πρέπει να γίνουν αλλού» συμπλήρωσε.
Στην κατηγορία ότι η κοινωνική κουζίνα ρυπαίνει το χώρο, τα μέλη της κοινωνικής κουζίνας απαντούν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Το έχουν διαπιστώσει και οι υπεύθυνοι του δήμου Αθηναίων, όταν έρχονται εδώ μετά τις αναφορές που έχουν γίνει» συμπλήρωσε η Ανδριάννα Πολυχρονοπούλου.
«Και χθες που ήρθε ο άνθρωπος της δημοτικής αστυνομίας, κατέγραψε ότι δεν υπήρχε καμία παράβαση, ούτε ρύπανση του χώρου» πρόσθεσε.
«Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε»
Όσο για το μέλλον, η κυρία Πολυχρονοπούλου εμφανίζεται ξεκάθαρη. «Δεν ξέρω που σκοπεύουν να το πάνε (σ.σ. όσοι έκαναν την καταγγελία). Εμείς δεν θα σταματήσουμε τα μαγειρέματά μας και τις δράσεις μας» σημειώνει.
«Το μίσος των ανθρώπων δεν μπορούμε να το ελέγξουμε» υπογραμμίζει για τις αντιδράσεις που συγκεντρώνει το έργο της κοινωνικής κουζίνας «ο άλλος άνθρωπος».
Το καθημερινό τους «ραντεβού»
Οι άνθρωποι που θα περάσουν καθημερινά από τον «άλλο άνθρωπο» έχουν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με εκείνους που τρέχουν εδώ και 12 χρόνια το συγκεκριμένο έργο.
«Έχουμε γίνει η καθημερινότητά τους, είμαστε η οικογένειά τους, αυτό εδώ (σ.σ. ο χώρος της κουζίνας στον Κεραμεικό) είναι το σπίτι τους. Αν αργήσω κάποια μέρα να ανοίξω, θα μου κάνουν παράπονα και θα με ψάξουν στη γειτονιά» σημειώνει η κυρία Πολυχρονοπούλου, εξηγώντας ότι πολλές φορές αυτό που αναζητούν όσοι απευθύνονται στην κοινωνική κουζίνα πέρα από το φαγητό είναι η κοινωνικότητα και η ευκαιρία να πουν δυο κουβέντες. «Το θέμα είναι η επικοινωνία, να ανταλλάξουν μια καλημέρα και ένα χαμόγελο» συμπλήρωσε.
Έχουν μειωθεί οι προσφορές
Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις Αρχές, έχουν πλέον δυσκολίες και με τα αγαθά που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς έχουν μειωθεί οι δωρεές των πολιτών.
«Ακόμα και αν μέναμε ανοιχτά κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα (σ.σ. η κοινωνική κουζίνα θα επαναλειτουργήσει στις 24 Απριλίου), δεν θα είχαμε προϊόντα να διαθέσουμε τόσο στο πρωινό και τους καφέδες που κάνουμε καθημερινά, όσο και στα γεύματα» συμπλήρωσε η Ανδριάννα Πολυχρονοπούλου.
«Όλα γίνονται με αποδείξεις και με παραστατικά» σημειώνει η κυρία Πολυχρονοπούλου για τις δράσεις της κοινωνικής κουζίνας, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν πλάνο δράσης και να εξελιχθούν σε Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ή να λάβουν επιχορηγήσεις από φορείς. «Η αλληλεγγύη δεν πληρώνεται. Το κάνουμε από μόνοι μας γιατί το θέλουμε. Αυτό ενοχλεί κάποιους και έτσι αρχίζει το κυνηγητό» προσθέτει και τονίζει ότι «ο εθελοντισμός είναι για σένα. Πρώτα γεμίζεις τα δικά σου κενά και μετά των ανθρώπων που βοηθάς».
Η περίπτωση της «Κιβωτού» Μάλιστα, η κυρία Πολυχρονοπούλου μιλώντας στο in, υπογραμμίζει και τις αντιδράσεις που υπήρχαν πριν από μερικούς μήνες, όταν έγιναν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τη βοήθεια σε ρούχα που κατέληγε σε καταστήματα ή στα σκουπίδια.
«Υπάρχει δυσπιστία από μερικούς για τη βοήθεια που δίνουν. Ειδικά όταν ακούστηκε το θέμα με την «Κιβωτό»» σημειώνει η Ανδριάννα Πολυχρονοπούλου.
«Ο Κωνσταντίνος τους ζητά συνεχώς να βρεθούν σε κάποια δράση μας για να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κάποια απάτη» συμπληρώνει για το συνεχές κάλεσμα του κ. Πολυχρονόπουλου να τον συναντήσουν από κοντά σε κάποια δράση οι άνθρωποι που κάνουν δωρεές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου