Των Τριών Ιεραρχών. Ποιοι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε; Ποιοι γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Των Τριών Ιεραρχών. Ποιοι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε; Ποιοι γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου

Αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

 medlabnews.gr

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιανουαρίου:

Αρχοντής, Αρχοντίων, Αρχοντίωνας, Αρχοντία, Αρχοντή, Αρχοντούλα, Αρχόντισσα, Αρχόντω , Μαύρος, Μαυρουδής, Μαυροειδής, Μαυρέτα, Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία , Αύρα

Ο Μέγας Βασίλειος : προέρχονταν από οικογένεια με βαθιές χριστιανικές ρίζες. Γεννήθηκε το 330 μ.Χ στην Καισάρεια του Πόντου και έλαβε σπουδαία μόρφωση. Σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική, γεωμετρία και ιατρική, αποκτώντας βαθιά γνώση της ελληνικής γραμματείας. Μετά την επιστροφή του στην Καισάρεια, αφιερώθηκε στον μοναχισμό και αργότερα έγινε Επίσκοπος Καισαρείας. Ίδρυσε τη “Βασιλειάδα”, ένα συγκρότημα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που παρείχε στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη σε απόρους. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει θεολογικά, ασκητικά και λειτουργικά κείμενα, με σημαντικότερο τη “Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου”.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος : γεννήθηκε το 329 μ.Χ στην Αριανζό της Καππαδοκίας. Εκπαιδεύτηκε στην Καισάρεια, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα. Στην Αθήνα σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική, καλλιεργώντας την αγάπη του για τη λογοτεχνία και τη θεολογία. Διακρίθηκε για τη δεινότητα στην επιχειρηματολογία και τον διαλεκτικό του λόγο. Το έργο του : “οι Θεολογικοί Λόγοι”, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ικανότητάς του να χρησιμοποιεί τη φιλοσοφική μεθοδολογία για τη θεμελίωση της χριστιανικής θεολογίας. Επίσης, η ποίησή του, αποκαλύπτει τη διπλή του παιδεία, συνδυάζοντας ελληνιστικό ύφος με χριστιανική ηθική.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος : γεννήθηκε το 347 μ.Χ στην Αντιόχεια. Έλαβε εξαιρετική εκπαίδευση στη γενέτειρά του, υπό τη διδασκαλία του φημισμένου ρήτορα Λιβάνιου. Η εκπαίδευσή του περιλάμβανε τη μελέτη της ελληνικής φιλοσοφίας, της γραμματικής και της ρητορικής. Ο Ιωάννης, επεσήμανε την ανάγκη για πνευματική μόρφωση που καλλιεργεί όχι μόνο τον νου, αλλά και την ψυχή. Αφού ασκήτευσε για μερικά χρόνια, επέστρεψε στην Αντιόχεια, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Το 398 μ.Χ. έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Γνωστός για την ευγλωττία του, απέκτησε το προσωνύμιο “Χρυσόστομος”. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φιλανθρωπίας, οργανώνοντας συσσίτια για χιλιάδες άπορους. Ωστόσο, η κριτική του προς την αριστοκρατία και την αυτοκρατορική αυλή, τον οδήγησε σε εξορίες, όπου και απεβίωσε.

Οι Τρεις Ιεράρχες : προσφέρουν ένα παιδαγωγικό πρότυπο που συνδυάζει την πνευματική καλλιέργεια με την ηθική ανάπτυξη, προάγοντας μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση που παραμένει επίκαιρη και στις μέρες μας. Οι τρεις ιεράρχες, αναγνωρίστηκαν ως προστάτες της εκπαίδευσης τον 11ο αιώνα μ.Χ. η αναγνώρισή τους αυτή σχετίζεται με τον ρόλο τους ως συνδετικού κρίκου, μεταξύ του ελληνικού πολιτισμού και της χριστιανικής παράδοσης.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων