Έρευνα δείχνει με ποιον απλό τρόπο μπορούν να αφαιρεθούν τα μικροπλαστικά από το νερό που πίνετε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρευνα δείχνει με ποιον απλό τρόπο μπορούν να αφαιρεθούν τα μικροπλαστικά από το νερό που πίνετε

Μικροσκοπικά θραύσματα μικροπλαστικών, βρίσκουν τον δρόμου τους μέσα στο σώμα μας σε ικανές ποσότητες

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Ενώ οι μέχρι τώρα έρευνες για τα πλαστικά σωματίδια στο νερό είχαν εγείρει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, πρόσφατες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτό τον κίνδυνο και δείχνουν πως τα μεγάλα σωματίδια και τα περισσότερα από τα μικρά σωματίδια που βρίσκονται στο νερό δεν απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα.

 Μικροσκοπικά θραύσματα μικροπλαστικών, βρίσκουν τον δρόμου τους μέσα στο σώμα μας σε ικανές ποσόστητες, μέσω των τροφών και του νερού που πίνουμε. Τώρα οι επιστήμονες βρήκαν ένα απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να τα αφαιρέσουμε, τουλάχιστον από το νερό μας

Μια ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Guangzhou και το Πανεπιστήμιο Jinan της Κίνας, πραγματοποίησε δοκιμές τόσο σε μαλακό όσο και σε σκληρό νερό βρύσης, το οποίο είναι μάλιστα πλούσιο σε μέταλλα. Σε αυτό πρόσθεσε μικροπλατικά και νανοπλαστικά (NMP) και αφού το έβρασαν στην συνέχεια το φίλτραραν. Ανακάλυψαν πως έως το 90% των νανοπλαστικών αφαιρέθηκε μετά βράσιμο και το φιλτράρισμα.

Η αποτελεσματικότητα διέφερε ανάλογα με την σκληρότητα του νερού, όμως το μεγάλο όφελος είναι πως οι περισσότεροι μπορούν να κάνουν την διαδικασία χρησιμοποιώντας υλικά που έχουν ήδη στην κουζίνα τους.

«Αυτή η απλή στρατηγική για το βραστό νερό μπορεί να «αποπλύνει» τα NMP από το οικιακό νερό της βρύσης και έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη πρόσληψη NMPs μέσω της κατανάλωσης νερού», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Μια μεγαλύτερη συγκέντρωση NMPs αφαιρέθηκε από δείγματα σκληρού νερού βρύσης, το οποίο φυσικά σχηματίζει μια συσσώρευση αλάτων (ή ανθρακικού ασβεστίου ) καθώς θερμαίνεται. Συνήθως εμφανίζεται μέσα στους βραστήρες κουζίνας, η λευκή ουσία σχηματίζεται στην επιφάνεια του πλαστικού καθώς οι αλλαγές στη θερμοκρασία αναγκάζουν το ανθρακικό ασβέστιο να βγει από το διάλυμα, παγιδεύοντας αποτελεσματικά τα πλαστικά θραύσματα σε μια κρούστα. Η λευκή ουσία είναι αυτό που συνήθως αποκαλούμε άλατα μέχρι σήμερα, αν και δεν είναι ακριβώς άλατα. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα στρώμα γύρω από τα μικροπλαστικά που αυξάνει δραματικά το μέγεθός τους, ώστε να φιλτράρονται πολύ πιο εύκολα, χωρίς κάποιο ειδικό φίλτρο.

Ακόμη και σε μαλακό νερό, όπου διαλύεται λιγότερο ανθρακικό ασβέστιο, περίπου το ένα τέταρτο των NMPs αφαιρέθηκε από το νερό. Οποιαδήποτε κομμάτια πλαστικού επικαλυμμένου με ασβέστη θα μπορούσαν στη συνέχεια να αφαιρεθούν μέσω ενός απλού φίλτρου όπως το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιείται για το στραγγίγμα του τσαγιού , λένε οι ερευνητές. Εμείς θα το πηγαίναμε ακόμα πιο μακριά, κάνοντας χρήση φίλτρων γαλλικού καφέ

Προηγούμενες μελέτες έχουν μετρήσει θραύσματα πολυστυρενίου, πολυαιθυλενίου, πολυπροπυλενίου και τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου σε πόσιμο νερό της βρύσης, το οποίο καταναλώνουμε καθημερινά σε διάφορες ποσότητες. Για να βάλουν τη στρατηγική στην απόλυτη δοκιμή, οι ερευνητές πρόσθεσαν ακόμη περισσότερα νανοπλαστικά σωματίδια, τα οποία ουσιαστικά μειώθηκαν σε αριθμό μετά την διαδικασία.

Το να πίνουμε βρασμένο νερό, είναι προφανώς μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μειώσουμε την παγκόσμια έκθεση σε NMPs. Η κατανάλωση βρασμένου νερού όμως συχνά θεωρείται μία τοπική παράδοση και επικρατεί μόνο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η κατανάλωση βρασμένου νερού μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη πρακτική καθώς τα πλαστικά συνεχίζουν να κυριαρχούν στον κόσμο.

Ανησυχητική αύξηση των μικροπλαστικών που ανιχνεύονται στον ανθρώπινο πλακούντα

Αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο πόσο βλαβερά είναι τα μικροπλαστικά για το σώμα μας, έχουν ήδη συνδεθεί με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και την αντίσταση του οργανισμού στα αντιβιοτικά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων