medlabnews.gr
Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη βλέπει το φως της δημοσιότητας. Εκτιμάται ότι διακρίνονται τρεις διαδοχικές εκρήξεις, ενώ ακολουθεί δημιουργία νέφους.
Στο νέο βίντεο ντοκουμέντο για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, καταγράφονται τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα της μοιραίας σύγκρουσης των τρένων από κάμερα που βρισκόταν δίπλα στις ράγες.
Στο βίντεο αποτυπώνεται καρέ-καρέ η στιγμή της φονικής σύγκρουσης. Διακρίνονται τρεις διαδοχικές εκρήξεις. Το βίντεο προέρχεται από κάμερα δίπλα στις ράγες και αξιολογήθηκε από εμπειρογνώμονες που έχουν ορίσει οι συγγενείς των θυμάτων, ενώ παραδόθηκε και στον ανακριτή Λάρισας.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που έχουν ορίσει οι συγγενείς των θυμάτων, στο βίντεο που μετέδωσε το Open, διακρίνονται τρεις διαδοχικές εκρήξεις και έπειτα η πρόκληση νέφους.
Οι ειδικοί που μίλησαν στο κανάλι και συνέταξαν νέα συμπληρωματική έκθεση λένε ότι το βίντεο δημιουργεί καινούρια δεδομένα για το φορτίο που ενδεχομένως να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και προκάλεσε τις εκρήξεις και τη φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν 30 από τους επιβάτες που βρίσκονταν στο τρένο.
Επί της ουσίας, η αναλυτική τεχνική έκθεση του Βασίλη Κοκοτσάκη, ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιάς, καταρρίπτει τον ισχυρισμό των αρχικώς ορισθέντων από την πολιτεία πραγματογνωμόνων, πως δηλαδή η έκρηξη και η φωτιά προήλθαν από τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά που θα πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Η ώρα είναι 23:21, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούεται με την εμπορική. Σε κλάσματα δευτερολέπτου καταγράφεται μία δεύτερη έκρηξη και ακολουθεί και τρίτη, σχηματίζοντας ένα «πύρινο νέφος».
Στην έκθεση πραγματογνώμονα που δημοσιεύει το OPEN αναφέρεται επίσης πως «επειδή τα τρένα συνέχισαν να κινούνται πλέον σχεδόν παράλληλα λόγω εκτροχιασμού μέρους της επιβατικής, τμήματα αυτής ήλθαν σε επαφή με το κέντρο ουσιαστικά της πυρόσφαιρας και ανεφλέγησαν και κατέληξαν καιόμενα στα πρανή».
Παρακολουθήστε το βίντεο ντοκουμέντο του Open:
Πόρισμα καταπέλτης του ERA: Τεράστιες ελλείψεις και κενά στον σιδηρόδρομο Καταπέλτης για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους είναι το τελικό πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), το οποίο παρουσιάζει το «Έθνος».
Μεταξύ των πολλών και σοβαρών συστημικών προβλημάτων που εντοπίζει ο Οργανισμός, βασική διαπίστωση είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να έχει επιφορτιστεί με τη συνολική ευθύνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο.
«Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει στην Ελλάδα φορέας που να αναλαμβάνει τη συνολική ευθύνη για τη διασφάλιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας και την ώθηση του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος και των επιπέδων ασφάλειάς του σε συνεχή βελτίωση, σε επίπεδο κράτους μέλους», επισημαίνεται το πόρισμα.
Διαπιστώνεται, επίσης, ότι η πολυπλοκότητα της νομικής και διοικητικής «αρχιτεκτονικής» στην Ελλάδα επιτείνει το πρόβλημα προκαλώντας ασάφεια στους ρόλους και τις αρμοδιότητες των κύριων επιχειρησιακών παραγόντων για τη διαχείριση της ασφάλειας.
«Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι η ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού συστήματος και τον έλεγχο των κινδύνων που συνδέονται με αυτό βαρύνει τους διαχειριστές υποδομής και τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, το καθένα για το τμήμα που του αναλογεί», σημειώνεται, ενώ γίνεται λόγος για «μια θολή εικόνα των ευθυνών όλων των σιδηροδρομικών φορέων».
Ο ERA επιπλέον διαπιστώνει ότι έλλειψη συντονισμού ισχύει και σε επιχειρησιακό επίπεδο, δεδομένου ότι το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων δε φαίνεται να προσεγγίζεται βάσει συστήματος διαχείρισης κινδύνου.
Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων επισημαίνει ότι αν και η Ελλάδα έχει υιοθετήσει νομοθετικά την πρόβλεψη για φορέα διερεύνησης, κανένας μόνιμος φορέας δε φαίνεται να λειτουργεί επί του παρόντος ή τα τελευταία χρόνια: «Ο ελληνικός σιδηροδρομικός φορέας διερεύνησης δεν έχει στελεχωθεί και δεν υπάρχει υπεύθυνος ερευνητής», σημειώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου