Τι είδους καρκίνο έχει η πριγκίπισσα; Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είδους καρκίνο έχει η πριγκίπισσα; Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία;

Η Κέιτ Μίντλετον διαπίστωσε ότι είχε καρκίνο μόνο αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιά τον Ιανουάριο

medlabnews.gr iatrikanea 

Μετά το χθεσινό μήνυμα της Κέιτ Μίντλετον που ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση, ο Guardian κωδικοποίησε, τις μέχρι τώρα πληροφορίες για το τι έχει γίνει γνωστό σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις.

Με τι είδους καρκίνο έχει διαγνωστεί η Κέιτ Μίντλετον;

Το Παλάτι του Κένσινγκτον δεν έχει πει τι είδους καρκίνο έχει. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν θα κοινοποιήσουμε περαιτέρω ιδιωτικές ιατρικές πληροφορίες. Η πριγκίπισσα έχει δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο όπως όλοι μας».

Η Κέιτ Μίντλετον, 42 ετών, έχει διαγνωστεί με μια απροσδιόριστη μορφή καρκίνου. Σε ένα προσωπικό μήνυμα που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, η πριγκίπισσα ανέφερε ότι όταν υποβλήθηκε σε μεγάλη εγχείρηση στην κοιλιά τον Ιανουάριο, «θεωρήθηκε ότι η κατάστασή μου δεν ήταν καρκινική».

Η χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κλινική του Λονδίνου, ήταν επιτυχής. Μετά από 13 νύχτες στο νοσοκομείο, η πριγκίπισσα έφυγε από την κλινική στις 29 Ιανουαρίου. «Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος», δήλωσε την Παρασκευή.

Τι είδους εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν;

Λεπτομέρειες για το είδος των εξετάσεων δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, σαρώσεις και βιοψίες.

Η βιοψία είναι μια ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ώστε να εξεταστεί στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παθολογικά κύτταρα. Η Κέιτ Μίντλετον δήλωσε ότι «οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος».

Τι γίνεται τώρα;

Στο προσωπικό της μήνυμα, η πριγκίπισσα ανέφερε ότι η ιατρική ομάδα της συνέστησε να υποβληθεί σε προληπτική χημειοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία κατά την οποία χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα που στόχο έχουν να επιτεθούν στους όγκους και συνήθως χορηγούται για την άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου ή τη συρρίκνωση ενός όγκου ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση.. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων χημειοθεραπείας, αλλά όλα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Σταματούν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που τα εμποδίζει να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στο σώμα. Η Κέιτ Μίντλετον δήλωσε την Παρασκευή ότι βρισκόταν «στα αρχικά στάδια» της θεραπείας. Ο καθηγητής Άντριου Μπεγκς, σύμβουλος χειρουργός του παχέος εντέρου, είπε: «Η προληπτική χημειοθεραπεία μετά την επέμβαση χορηγείται για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου στο μέλλον».

Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος της έχει ήδη εξαφανιστεί; Δεν κοινοποιήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το αν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Κέιτ μοιράστηκε μόνο ότι η μεγάλη επέμβαση στην κοιλιά της στο Λονδίνο τον Ιανουάριο, για κάτι που οι γιατροί θεωρούσαν ότι δεν ήταν καρκινική πάθηση πριν μάθουν την αλήθεια, ήταν επιτυχής. Η προληπτική χημειοθεραπεία, η οποία ονομάζεται επίσης επικουρική χημειοθεραπεία, έχει ως στόχο να σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου αφού ο κύριος όγκος έχει αφαιρεθεί από το σώμα. Το NHS λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση».

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η προληπτική χημειοθεραπεία χορηγείται τις περισσότερες φορές ενδοφλέβια όπου στη συνέχεια το φάρμακο πηγαίνει σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ανάλογα με τον τύπο, η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί είτε σε νοσοκομείο είτε στο σπίτι του ασθενούς.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Όλα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, κυκλοφορούν μέσω του αίματος για να σταματήσουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων οπουδήποτε στο σώμα, σκοτώνοντάς τα πριν προλάβουν να διαιρεθούν. Αυτό τα εμποδίζει να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στο σώμα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Το βρετανικό Cancer Research αναφέρει: «Το γεγονός ότι τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα σκοτώνουν τα διαιρούμενα κύτταρα βοηθά να εξηγηθεί γιατί η χημειοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες. Οι ιστοί του σώματος αποτελούνται από δισεκατομμύρια μεμονωμένα κύτταρα. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, τα περισσότερα κύτταρα του σώματος δεν διαιρούνται και δεν πολλαπλασιάζονται πολύ. Διαιρούνται μόνο εάν χρειάζεται να επιδιορθώσουν βλάβες. Ωστόσο, ορισμένα κύτταρα εξακολουθούν να διαιρούνται στους ενήλικες, όπως αυτά που βρίσκονται στα μαλλιά (τα οποία αναπτύσσονται συνεχώς) και στο δέρμα (το οποίο ανανεώνεται συνεχώς). Επειδή η θεραπεία επηρεάζει αδιακρίτως τους ιστούς του σώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι καρκινικοί ή όχι, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών, κόπωση και μώλωπες. Συχνά ένας ασθενής που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία λαμβάνει και άλλα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην άμβλυνση ή την καταπολέμηση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται όταν τελειώνει η πορεία της θεραπείας».

Τι δήλωσε το NHS;

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS, Amanda Pritchard, δήλωσε: «Εκ μέρους του NHS, λυπάμαι πολύ που ακούω αυτά τα σοκαριστικά νέα. Οι σκέψεις μας είναι με την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τη βασιλική οικογένεια, ειδικά όσο συνεχίζεται η θεραπεία της. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το ταξίδι της διάγνωσης και της θεραπείας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το να μιλάτε γι' αυτό είναι πραγματικά γενναίο και μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να ελέγξουν τα ανησυχητικά σημάδια και συμπτώματα. Αν ανησυχείτε για τον καρκίνο, ο δικτυακός τόπος του NHS έχει περισσότερες πληροφορίες». Πώς αντέδρασαν άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο; Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επαίνεσαν την απόφαση της Κέιτ να μιλήσει, λέγοντας ότι θα ενθαρρύνει και άλλους να αναζητήσουν βοήθεια για τα δικά τους πιθανά συμπτώματα καρκίνου. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Cancer Research UK, Μισέλ Μίτσελ, δήλωσε: «Εκ μέρους όλων στο Cancer Research UK, εύχομαι στην Κέιτ πλήρη και ταχεία ανάρρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, είναι σημαντικό να δοθεί στην πριγκίπισσα ο χρόνος και ο χώρος να επικεντρωθεί στη θεραπεία της και να σεβαστούμε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας».

Και πρόσθεσε: «Οι περιπτώσεις καρκίνου υψηλού προφίλ συχνά λειτουργούν ως αφορμή για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα ή να σκεφτούν για τη δική τους υγεία. Εάν οι άνθρωποι εντοπίσουν κάτι που δεν είναι φυσιολογικό γι' αυτούς ή δεν υποχωρεί, θα πρέπει να το ελέγξουν με τον παθολόγο τους. Πιθανότατα δεν πρόκειται για καρκίνο. Αλλά αν είναι, αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής».

Πότε άρχισε τη θεραπεία;

Ο Guardian γνωρίζει ότι η Κέιτ Μίντλετον ξεκίνησε μια προληπτική χημειοθεραπεία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πότε θα ολοκληρωθεί η θεραπεία;

Βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η απόφαση για το πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί θα εξαρτηθεί από την ιατρική συμβουλή.

Πώς αισθάνεται η Κέιτ Μίντλετον;

Είπε ότι οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν «απίστευτα δύσκολοι» για την ίδια και την οικογένειά της, αλλά είναι ευδιάθετη και συγκεντρωμένη στην ανάρρωση. «Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ- στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μου». Η πριγκίπισσα πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στην εργασία της, αλλά προς το παρόν «πρέπει να επικεντρωθεί στην πλήρη ανάρρωση».

Θα ευαισθητοποιήσει η διάγνωσή της;

Ναι. Όταν ο πεθερός της, Βασιλιάς Κάρολος, μοιράστηκε τη διάγνωση του καρκίνου του νωρίτερα φέτος, υπήρξε σημαντική αύξηση των αναζητήσεων για την πάθηση στον ιστότοπο του NHS.

Ο επικεφαλής του NHS περιέγραψε τη διάγνωση του καρκίνου της Κέιτ Μίντλετον ως «σοκαριστική», αλλά την επαίνεσε που μίλησε δημόσια για την πάθηση.

Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, δήλωσε: «Το να μιλάς γι’ αυτό είναι πραγματικά γενναίο και μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να ελέγξουν τα ανησυχητικά σημάδια και συμπτώματα. Αν ανησυχείτε για τον καρκίνο, ο ιστότοπος του NHS έχει περισσότερες πληροφορίες εδώ».

Πόσοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Σύμφωνα με την Macmillan Cancer Support, περίπου 393.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο. Οι μισοί από όσους διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβιώνουν για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Cancer Research UK, αλλά τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν για κάθε τύπο καρκίνου.

Κάθε χρόνο περίπου 167.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2021, ένας στους τέσσερις θανάτους προκαλείται από καρκίνο, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Πόσο σπάνιο είναι να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο στα 40 του;

Ο καθένας μπορεί να πάθει καρκίνο, αλλά ο καρκίνος σε νεαρή ηλικία είναι σπάνιος. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου αφορούν άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών παγκοσμίως που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80% μέσα σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Τα παγκόσμια κρούσματα καρκίνου σε πρώιμη ηλικία αυξήθηκαν από 1,82 εκατ. το 1990 σε 3,26 εκατ. το 2019, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο ενηλίκων ηλικίας 40, 30 ετών ή νεότερων αυξήθηκαν κατά 27%.

Τόσο ο βασιλιάς Κάρολος όσο και η πριγκίπισσα της Ουαλίας διαγνώστηκαν με καρκίνο αφού είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για κάτι άλλο;

Ναι. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του βασιλιά για μια καλοήθη διεύρυνση του προστάτη διαπιστώθηκε ένα «ξεχωριστό θέμα ανησυχίας». Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις εντόπισαν μια «μορφή καρκίνου», ανέφερε το παλάτι.

Η Κέιτ Μίντλετον διαπίστωσε ότι είχε καρκίνο μόνο αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιά τον Ιανουάριο. Το παλάτι του Κένσινγκτον δεν έχει αποκαλύψει γιατί χρειάστηκε να χειρουργηθεί εξαρχής.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν νέα ή ανησυχητικά συμπτώματα ή αλλαγές στην υγεία σας. Αν και είναι απίθανο να πρόκειται για καρκίνο, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν γενικό ιατρό ώστε να το διερευνήσει. Η έγκαιρη ανεύρεση του καρκίνου σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε επίσης
Τι είναι η χημειοθεραπεία; Τι κάνει στα καρκινικά κύτταρα και πόσο απαραίτητη είναι στην θεραπεία;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων