Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κολοσσιαίες επενδύσεις ύψους 180 εκ. ευρώ, δημιουργούν στην Τρίπολη περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κολοσσιαίες επενδύσεις ύψους 180 εκ. ευρώ, δημιουργούν στην Τρίπολη περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας

Θωράκιση του συστήματος υγείας και διασφάλιση της κάλυψης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.
Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κολοσσιαίες επενδύσεις ύψους 180 εκ. ευρώ, δημιουργούν στην Τρίπολη περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας

medlabnews.gr iatrikanea

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αναδειχθεί σε βασικό επενδυτικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας υλοποιώντας ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους άνω του 1,2 δις ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και το μέλλον της σύγχρονης Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών για τον κλάδο και το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θωρακίζουν το σύστημα υγείας διαμορφώνοντας συνθήκες επάρκειας και σταθερότητας στη φαρμακευτική αγορά.

Η ισχυρή παραγωγική βάση της βιομηχανίας φαρμάκων στην Ελλάδα εγγυάται την κάλυψη σε περισσότερο από το 60% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με τις απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες. Με 26% μερίδιο αγοράς σε όγκο και συμμετοχή μόλις 13% στη φαρμακευτική δαπάνη, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν το 65% της συνολικής απασχόλησης του κλάδου, το 90% των επενδύσεων και το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελληνικής παραγωγής.

Εκμεταλλευόμενες το πρόγραμμα του επενδυτικού clawback που ψηφίστηκε το 2019 και αφορά τον συμψηφισμό επενδύσεων των φαρμακευτικών εταιρειών με ποσά που πρέπει να επιστραφούν από τις εταιρείες στο δημόσιο και προκύπτουν από υπέρβαση του προκαθορισμένου ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν σημαντικά στην ανάπτυξη νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων. Διευρύνεται έτσι η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των ασθενών με ποιοτικά, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και ενισχύεται η διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην χώρα. Επιπλέον δημιουργείται μεγάλη προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και κοινωνία, καθώς, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ.

Οι επενδύσεις των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων αφορούν σε ένα φάσμα δράσεων από προγράμματα μεταφραστικής και κλινικής έρευνας έως την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και τη δημιουργία νέων, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και χρήση τεχνολογίας αιχμής. Ανάμεσα σε αυτές, 3 νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 180 εκ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ουσιών και φαρμάκων υλοποιούνται στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, μετατρέποντας την πόλη σε «ευρωπαϊκό hub φαρμάκου» και δημιουργώντας τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Οι σημαντικές αυτές επενδύσεις παρουσιάστηκαν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κα. Β. Λοΐζου, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κ. Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης.

Στον χαιρετισμό του ο Yπουργός κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην σημασία του νόμου για τον συμψηφισμό clawback - επενδύσεων που από τον Οκτώβριο του 2019 έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκ.€ ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1,2 δισ €. Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν  να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την  Ευρώπη.

Στην ομιλία του με θέμα «επενδύσεις και κάλυψη ασθενών», ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, τόνισε : «Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκ.€. ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Οι νέες παραγωγικές μονάδες της WINMEDICA -εταιρεία του ομίλου ELPEN- θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028. Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που  δείχνει τη  μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία».

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι: «Είναι γεγονός ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας που δημιουργεί νέες θεραπευτικές λύσεις. Όμως, η ευρεία διάχυση των λύσεων αυτών στη καθημερινή θεραπευτική, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ και η DEMO θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα. Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας».

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνουν οι - ιατρικοί - όροι clawback και rebate, που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ σε βάρος των ιατρών και παρόχων;

«ΠΕΦ Professional Development»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων

ΠΕΦ: Απαραίτητες οι επενδύσεις για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων