Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Ο δρόμος για την Ευρώπη περνάει από την Τρίπολη, με κολοσσιαίες επενδύσεις (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Ο δρόμος για την Ευρώπη περνάει από την Τρίπολη, με κολοσσιαίες επενδύσεις (video)

Ενισχύεται η εξωστρέφεια του κλάδου και προάγεται η δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και παραγωγής στη χώρα. Το επενδυτικό clawback
Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Ο δρόμος για την Ευρώπη περνάει από την Τρίπολη, με κολοσσιαίες επενδύσεις

Επιμέλεια: medlabnews.gr iatrikanea

Σε μία εποχή κρίσεων και προκλήσεων, οικονομικών, κοινωνικών, υγειονομικών, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει καταφέρει να δώσει το λαμπρό παράδειγμα διατηρώντας μία δυναμική πορεία και αναδεικνυόμενη σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Με ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους άνω του 1,2 δις ευρώ, το μέλλον και ο χαρακτήρας της σύγχρονης Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας διαμορφώνονται, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών για τον κλάδο και το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θωρακίζεται το σύστημα υγείας διαμορφώνοντας συνθήκες επάρκειας και σταθερότητας στη φαρμακευτική αγορά.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αυτή τη στιγμή αποτελείται από 45 εργοστάσια στα οποία συμπεριλαμβάνονται 72 μονάδες και 202 γραμμές παραγωγής φαρμάκων, καθώς και 27 ερευνητικά κέντρα / τμήματα. Την δυναμική της έρχονται να ενισχύσουν νέες μονάδες παραγωγής που κατασκευάζονται στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) της Τρίπολης από τη Win Medica (θυγατρική της ELPEN), την Demo και τη Faran, επενδύσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ που θα μετατρέψουν την πόλη σε «φαρμακευτικό hub» και αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε βίντεο με την υπό κατασκευή νέα εγκατάσταση της Win Medica στην Τρίπολη:

Πανελλαδικά, το επενδυτικό πλάνο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνει τη δημιουργία 10 νέων εργοστασίων, 22 νέων μονάδων παραγωγής και 14 ερευνητικών κέντρων, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εξωστρέφεια του κλάδου και προάγοντας τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και παραγωγής στη χώρα.

Ποιοτική απασχόληση και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Στον τομέα της παραγωγής οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν περίπου 11.500 άτομα. Πιο σημαντικό όμως από το πλήθος των θέσεων εργασίας είναι το γεγονός ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας πολύ υψηλής εξειδίκευσης, κατά βάση μόνιμες και καλά αμειβόμενες. Δεν πρόκειται δηλαδή απλά για απασχόληση αλλά για ποιοτική απασχόληση.

Όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργούνται στην Τρίπολη, στην πρώτη φάση λειτουργίας των εργοστασίων θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούν μία δυναμική με συντελεστή περίπου 3,5, δηλαδή η μία θέση θα δημιουργήσει έμμεσα άλλες 3,5 θέσεις εργασίας. Άρα αναμένεται να προκύψουν έως και 3.500 νέες θέσεις που θα αφορούν έμμεση και προκαλούμενη απασχόληση, τονώνοντας γενικά την περιοχή. Αυτό θα αφήσει συνολικό θετικό αποτύπωμα με την ανάπτυξη νέων λειτουργικών δομών, την ενίσχυση της τοπικής αγοράς κ.ο.κ.

Επενδυτικό clawback και έκρηξη επενδύσεων

250 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσά clawback «επέστρεψαν» τα τελευταία χρόνια στο σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας προς επένδυση, προερχόμενα από το πρόγραμμα του επενδυτικού clawback που ψηφίστηκε το 2019 και αφορά τον συμψηφισμό επενδύσεων των φαρμακευτικών εταιρειών με ποσά που πρέπει να επιστραφούν από τις εταιρείες στο δημόσιο και προκύπτουν από υπέρβαση του προκαθορισμένου ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εκμεταλλευόμενες το πρόγραμμα αυτό και επενδύοντας επιπλέον από ίδιους πόρους, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις με βάση ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δις ευρώ.

Διευρύνεται έτσι η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των ασθενών με ποιοτικά, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και ενισχύεται η διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην χώρα. Επιπλέον δημιουργείται μεγάλη προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και κοινωνία, καθώς, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ.

Οι επενδύσεις των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων αφορούν σε ένα φάσμα δράσεων από προγράμματα μεταφραστικής και κλινικής έρευνας έως την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και τη δημιουργία νέων, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και χρήση τεχνολογίας αιχμής.

Το ελληνικό φάρμακο είναι ευρωπαϊκό φάρμακο

Κάτω από αντίξοες συνθήκες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει χτίσει ήδη ένα πολύ καλό όνομα στην Ευρώπη. Το ελληνικό φάρμακο είναι ευρωπαϊκό φάρμακο και με αυτό το διαβατήριο πάει σε 147 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική παραγωγή καλύπτει 40 εκατομμύρια ευρωπαίους ασθενείς με ελληνικό φάρμακο και στην ευρωπαϊκή κατάταξη επενδύσεων στο φάρμακο η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην 5η θέση στην ΕΕ, ενώ οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελληνικής παραγωγής.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος του φαρμάκου είναι το θέμα της υπο-χρηματοδότησης και του clawback, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ίδια περισσότερα από 10 χρόνια τώρα ενώ οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τους ασθενείς με τα παλαιότερα αυτά δεδομένα ενώ μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει νέες, καινοτόμες αλλά παράλληλα κοστοβόρες θεραπείες για τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος προϋπολογισμός. Επιπλέον ο πληθυσμός γηράσκει με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό των χρόνιων παθήσεων, ως εκ τούτου προκύπτει πίεση στα συστήματα υγείας και αυξημένες ανάγκες για φαρμακευτική αγωγή. Η δυναμική πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα μπορέσει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την υποστήριξη της παραγωγικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας.

«Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας»

Σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, παρουσιάστηκαν οι επενδύσεις των 3 ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών Demo, Win Medica (θυγατρική της ELPEN), και Faran για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ουσιών και φαρμάκων στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κα. Β. Λοΐζου, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κ. Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης.

Στον χαιρετισμό του ο Yπουργός κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην σημασία του νόμου για τον συμψηφισμό clawback - επενδύσεων που από τον Οκτώβριο του 2019 έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκ.€ ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1,2 δισ €. Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν  να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την  Ευρώπη.

Στην ομιλία του με θέμα «επενδύσεις και κάλυψη ασθενών», ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, τόνισε : «Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκ.€. ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Οι νέες παραγωγικές μονάδες της WINMEDICA -εταιρεία του ομίλου ELPEN- θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028. Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που  δείχνει τη  μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία».

Στη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, σημειώνοντας ότι: «Είναι γεγονός ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας που δημιουργεί νέες θεραπευτικές λύσεις. Όμως, η ευρεία διάχυση των λύσεων αυτών στη καθημερινή θεραπευτική, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ και η DEMO θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα. Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων