Ερχεται σοβαρή επισιτιστική κρίση, πείνα. Η λειψυδρία απειλεί την παραγωγη τροφιμων σε όλη την χώρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ερχεται σοβαρή επισιτιστική κρίση, πείνα. Η λειψυδρία απειλεί την παραγωγη τροφιμων σε όλη την χώρα

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Μεγάλη μείωση έχουν παρουσιάσει οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα  με αποκορύφωμα τον Ιούνιο φέτος, που σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν έβρεξε καθόλου. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται ένα ισχυρό κύμα ξηρασίας, με συνέπειες: πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, μείωση των αποθεμάτων ύδατος στους ταμιευτήρες και αυξημένη απειλή για δασικές πυρκαγιές, καθώς μειώνεται πολύ η υγρασία της καύσιμης ύλης στην ύπαιθρο. Οι απότομες και έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα, δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση τη γενική εικόνα.

Οι Έλληνες ανήκουμε στην κατηγορία των πιο σπάταλων καταναλωτών νερού, αφού σε κάθε έναν από μας αντιστοιχούν περίπου 2.400 κυβικά μέτρα το χρόνο όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.240 κυβικά μέτρα το χρόνο!

Η Ελλάδα, λόγω της επιδείνωσης αυτής, θα έχει άμεσες δυσμενείς συνέπειες, μέχρι το έτος 2040, καθώς μία μεγάλη περιοχή στα νότια της χώρας μας φαίνεται ότι θα μετατραπεί σε έρημο, εξαιτίας της έλλειψης νερού.


Παραγωγή τροφίμων

Η λειψυδρία απειλεί τα νησιά και η κατάσταση στη Νάξο είναι χαρακτηριστική: οι γεωτρήσεις στερεύουν, τα φράγματα δεν έχουν νερό, οι αφαλατώσεις εκτοξεύουν το κόστος του νερού της βρύσης στη Χώρα -που δεν πίνεται- ενώ οι κάτοικοί της πρέπει να αγοράζουν το πόσιμο νερό, αφού η ύδρευση έχει νερό από τις αφαλατώσεις. Οι βλάβες στο υδροδοτικό σύστημα αφήνουν για ώρες την πόλη χωρίς νερό, και σε κάποια χωριά κτηνοτρόφοι και κάτοικοι μαλώνουν για το αν θα πιουν το νερό από τα βυτία που έρχονται… οι κάτοικοι ή τα ζώα.

Η Νάξος σε λίγους μήνες θα εισάγει πατάτες αφού οι ονομαστές πατάτες Νάξου χωρίς νερό δε θα καλλιεργούνται πια.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι, καθώς το φράγμα της περιοχής, έχει σχεδόν στερέψει, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και οι καλλιέργειές τους δεν μπορούν να ποτιστούν.

Με το θερμόμετρο να φτάνει στον ορεινότερο οικισμό της ακριτικής Δράμας ακόμα και τους 38 βαθμούς, ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Λευτέρης Ταμπουρίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κάνει λόγο για πρωτοφανή «κακοκαιρία» που ποτέ άλλοτε δεν γνώρισε η περιοχή. «Για το Νευροκόπι το φυσιολογικό είναι τον χειμώνα να έχει μισό μέτρο χιόνι και το καλοκαίρι η θερμοκρασία να είναι κάτω από τους 30 βαθμούς. Τον χειμώνα είχαμε πολύ κρύο, καθόλου χιόνια και ελάχιστες βροχές, ενώ το καλοκαίρι το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 38 βαθμούς. Για εμάς εδώ επάνω, αυτό που βιώνουμε είναι κακοκαιρία», τονίζει ο δήμαρχος.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στον ορεινό δήμο είναι πολύ μεγάλο καθώς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας η στάθμη στους ταμιευτήρες, τις γεωτρήσεις και τις πηγές από όπου υδροδοτούνται ή αρδεύονται ορισμένες κοινότητες έπεσε πάρα πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν νερό.

Φωνάζουν πλέον οι αγρότες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία: η λειψυδρία θα μας αφανίσει.

Το φαινόμενο αυτό, όπως δηλώνουν πλέον όλοι οι επιστήμονες, υπάρχει κίνδυνος να καταστήσει τον κάμπο της Θεσσαλίας σε άνυδρο τοπίο, με εφιαλτικές συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων και την οικονομία του τόπου. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες βλέπουν «νερό με το σταγονόμετρο» σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία που το έχουν μεγάλη ανάγκη μέχρι τέλη Αυγούστου, όπως για παράδειγμα οι βαμβακοκαλλιέργειες, το τριφύλλι και το καλαμπόκι.

Εξαφανίζεται η λίμνη Πλαστήρα – «Μπήκαμε στην γκρίζα ζώνη»

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία εξασφαλίζει από αποταμίευση, κυρίως τον χειμώνα, τα νερά τα οποία είναι πολλαπλού σκοπού. Πρωτίστως δημιουργήθηκε για ενεργειακούς λόγους, να παράξει δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, για αρδευτικούς, υδρευτικούς σκοπούς και για την τουριστική ανάπτυξη όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις

Η λειψυδρία που απειλεί όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα έντονη στα νησιά καθώς το 2024 οι βροχές ήταν πολύ περιορισμένες και οι συνέπειές της απειλούν όχι μόνο με έλλειψη νερού τους κατοίκους τους, αλλά και με ελλείψεις τροφίμων και μεγάλες αυξήσεις τιμών στο νερό και στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η «ιδιαίτερα δυσμενής υδρολογική συγκυρία» και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών, συνδυαστικά με την ανομβρία του προηγούμενου διαστήματος, είναι οι εμφανείς αιτίες των σημερινών προβλημάτων νερού στα νησιά. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν ξεπεραστεί αν σημαντικά έργα υποδομών είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων