Πώς θα βγάλετε το δαχτυλίδι που έχει σφηνώσει στο δάχτυλό σας; (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς θα βγάλετε το δαχτυλίδι που έχει σφηνώσει στο δάχτυλό σας; (video)

Δεν είναι σπάνιο ένα δαχτυλίδι να «κολλήσει» στο δάχτυλό μας, από μακροχρόνια παραμονή στο δάχτυλο, αύξηση βάρους, πρήξιμο, τραυματισμό

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Πριν μερικές ημέρες ασθενής κατήγγειλε τριτοκοσμικές καταστάσεις όταν πήγε σε επαρχιακό νοσοκομείο προκειμένου να του αφαιρέσουν δαχτυλίδι που είχε σφηνώσει και δεν έβγαινε από το πρησμένο δάχτυλο του. Κλήθηκε ηλεκτρολόγος που με τροχό (προκαλώντας και έγκαυμα) αφαίρεσε κόβοντας το δαχτυλίδι.

Δεν είναι σπάνιο ένα δαχτυλίδι ή μία βέρα να «κολλήσει» στο δάχτυλό μας. Οι πιθανότεροι λόγοι είναι από μακροχρόνια παραμονή του κοσμήματος στο δάχτυλο, αύξηση βάρους, πρήξιμο ή τραυματισμό.

Σε περίπτωση άμεσου τραυματισμού μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το δαχτυλίδι καθώς μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά. Συμπτώματα όπως μούδιασμα ή αλλαγή χρώματος είναι ενδείξεις μειωμένης ροής του αίματος στο δάχτυλο και πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πως μπορούμε να βγάλουμε το δαχτυλίδι στο σπίτι

Αν έχετε την αίσθηση ότι το δαχτυλίδι είναι πολύ «κοντά» στο να βγει, ακολουθήστε αυτά τα βήματα χωρίς να ταλαιπωρήσετε πολύ το δάχτυλό σας, διαφορετικά θα πρηστεί περισσότερο. Εδώ υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές για να βγάλετε από το δάχτυλο σας το δαχτυλίδι που επιμένει.

1. Μην πανικοβάλλεστε. Σκεφθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν βγάλει τη βέρα από το δάχτυλό τους για χρόνια.

2. Έχετε χαλαρό τον καρπό και τα δάχτυλα. Όταν προσπαθούμε βεβιασμένα να αφαιρέσουμε το δαχτυλίδι έχουμε την τάση να σφίγγουμε και να τεντώνουμε τα νεύρα του δαχτύλου μας προκαλώντας διόγκωση.

3. Το βράδυ τα χέρια ξεπρήζονται. Το πρωί ξυπνάμε με πρησμένα δάχτυλα αλλά στην πορεία της ημέρας ξεπρήζονται και τα δαχτυλίδια βγαίνουν, αρκεί να μην τα έχετε ταλαιπωρήσει με χειρονακτικές εργασίας ή κρατώντας βαριά αντικείμενα αρκετή ώρα.

4. Βγάζετε το δαχτυλίδι αργά και περιστροφικά. Οι απότομες και ευθείες κινήσεις μπορεί να τραυματίσουν περισσότερο το δάχτυλο ή να σφηνώσουν περισσότερο το δαχτυλίδι στον κόμπο. Επίσης μπορεί να παραμορφώσετε το σχήμα του δαχτυλιδιού αφήνοντας ως μόνη λύση το κόψιμό του.

5. Τραβήξτε το δαχτυλίδι χωρίς να παρασύρετε το δέρμα. Προσπαθήστε με τη βοήθεια κάποιου να τραβήξετε το δέρμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που βγάζετε το δαχτυλίδι. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας.

6. Τοποθετήστε πάγο γύρω από το δαχτυλίδι και το δάχτυλο και σηκώστε το χέρι πάνω από το κεφάλι για 5-10 λεπτά. Το κρύο θα προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας το πρήξιμο.

7. Σηκώστε το χέρι ψηλά για λίγη ώρα. Η ανύψωση θα επιτρέψει στη βαρύτητα να βοηθήσει, κρατώντας μέρος της ροής του αίματος έξω από το δάχτυλο.

8. Μία λιπαντική ουσία μπορεί να βοηθήσει. Κρέμα, σαπούνι, λάδι, βούτυρο, βαζελίνη, κλπ βοηθάνε το δαχτυλίδι να γλιστρήσει ευκολότερα. Δεν κάνουμε εντριβές και δε χρησιμοποιούμε θερμαντικές ουσίες γιατί προκαλούμε υπεραιμία στο δάχτυλο και έτσι διαστέλλεται.

9. Το πολύ νερό και το λίγο αλάτι περιορίζει το πρήξιμο γενικότερα.

10. Περάστε ένα οδοντικό νήμα (καλύτερα κηρωμένο) κάτω από το δαχτυλίδι (με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας αν δυσκολεύεστε) αφήνοντας ένα κομμάτι 4-5 εκατοστών. Ξεκινώντας από το δαχτυλίδι τυλίξτε με το νήμα σφιχτά και πυκνά (να μην διακρίνεται εύκολα το δέρμα σας) γύρω γύρω το δάχτυλο σας μέχρι και την άρθρωση.

Αυτή είναι μια εύκολη μέθοδος αλλά δεν πρέπει να τυλίξετε το δάχτυλο πάρα πολύ σφιχτά. Αν αρχίζει και σας ενοχλεί ή μελανιάσει το δάχτυλο σας βγάλτε το νήμα αμέσως.

Επειδή κατά κάποιο τρόπο κόβεται η κυκλοφορία του αίματος αυτή η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμοστεί και να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν.

11. Αν αυτό που εμποδίζει το δαχτυλίδι να βγει στην ουσία είναι οι πτυχώσεις του δέρματος που μαζεύονται κοντά στην άρθρωση όσο τραβάμε το δαχτυλίδι, κρατήστε το δαχτυλίδι με τον αντίχειρα και το μεσαίο δάχτυλο ενώ σπρώχνετε με τον δείκτη το δέρμα σας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μπορεί και κάποιος να σας βοηθήσει τεντώνοντας το δέρμα στο δάχτυλό σας όσο εσείς τραβάτε το δαχτυλίδι.

12. Όταν προσπαθείτε να βγάλετε το δαχτυλίδι πάντα πρέπει να έχετε το δάχτυλο σας ελαφρά λυγισμένο καθώς έτσι η άρθρωση γίνεται λεπτότερη και να σπρώχνετε το κάτω μέρος του δαχτυλιδιού προς το δάχτυλο για να δώσετε «αέρα» στο πάνω μέρος όπου είναι και τα περισσότερα ζόρια.

13. Αν αποτύχουν όλες οι μέθοδοι και πρέπει να βγει το δαχτυλίδι οπωσδήποτε (κυρίως αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι) μην διστάσετε ακόμα και να το κόψετε. Θα σας απελευθερώσει και δεν είναι μεγάλο κόστος για να το ξαναφτιάξετε σε ένα κοσμηματοπωλείο όπου θα του δώσουν και το πραγματικό μέγεθος που σας ταιριάζει. Βέβαια δεν αξίζει να ασχοληθείτε για την αποκατάστασή του αν είναι faux bijoux ή ασημένιο. Μεριμνήστε όμως οπωσδήποτε τα χρυσά σας δαχτυλίδια.

Αν φτάσετε στο σημείο που χρειάζεται να το κόψετε μην επιχειρήσετε μόνη σας κυρίως αν πρόκειται για πολύ χοντρό δαχτυλίδι. Κάντε προσεκτικές κινήσεις για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Μην χρησιμοποιείτε ψαλίδι ή μαχαίρι, δε θα καταφέρετε κάτι. Χρειάζεστε ένα κοφτάκι ή μια τρίγωνη λίμα για μέταλλο.

Πρώτα από όλα όμως προστατέψτε το δάχτυλο χώνοντας κάτι μεταξύ δαχτύλου και δαχτυλιδιού. Μπορεί να είναι οδοντογλυφίδες στη σειρά ή ένα κομμάτι από πλαστικό μπουκάλι που κόψατε. Αν δεν υπάρχει έστω αυτό το μικρό περιθώριο, ξεχάστε το γιατί θα κάνετε ζημιά στο χέρι σας. Σε αυτήν την περίπτωση καλύτερα ζητήστε τη βοήθεια από ένα νοσοκομείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Α. Μην μπείτε στη διαδικασία να βγάλετε το δαχτυλίδι από ένα δάχτυλο με πρόβλημα, π.χ. έχει σπάσει ή έχει πρηστεί από χτύπημα. Αφήστε να το αναλάβει ο γιατρός που θα περιποιηθεί και το δάχτυλό σας.

Β. Ένα δάχτυλο που πιέζεται υπερβολικά από ένα δαχτυλίδι, άσχετα αν έχει μελανιάσει ή όχι, πρέπει να βγει οπωσδήποτε. Μην το αμελείτε.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο. Παρουσιάζει έναν έξυπνο τρόπο για να το αφαιρέσετε.

Πως βγαίνει το δαχτυλίδι στο κοσμηματοπωλείο

Ενώ μπορείτε με μία λεπτή πένσα να αφαιρέσετε μόνοι σας το δαχτυλίδι είναι κάτι που δεν σας το προτείνουμε. Είτε πρόκειται για ένα περίτεχνο δαχτυλίδι με πέτρες, είτε για μια απλή βέρα, μπορεί να κάνετε ανεπανόρθωτη ζημιά στο δαχτυλίδι, ή έστω ζημιά με μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης.

Στα κοσμηματοπωλεία, υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο με τροχό που μέσα σε λίγη ώρα κόβει το δαχτυλίδι με μία λεπτή τομή ώστε η επιδιόρθωσή του να είναι εφικτή, εύκολη και οικονομική. Είναι απόλυτα ασφαλές διότι ένα τμήμα του εργαλείου μπαίνει ανάμεσα στο δάχτυλό σας και τον τροχό, και είναι αρκετά λεπτό ώστε να μην προκαλεί πόνο στο πρησμένο ή τραυματισμένο δάχτυλο.

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της γέννας μπορεί και να μη σας ζητηθεί να βγάλετε το δαχτυλίδι ή τη βέρα σας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι αν δεν αφαιρέσετε το κόσμημά σας τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ενδεχομένως να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μπορέσετε να το ξαναβγάλετε. Μετά την εγκυμοσύνη μη βιαστείτε να διορθώσετε το νούμερο του δαχτυλιδιού σας. Μπορεί το δάχτυλο να ξεπρηστεί με τον καιρό αλλά ο χρόνος που έχει περάσει και η σκληραγώγηση από τις εργασίες να έχουν μεγαλώσει λίγο το παλιό σας νούμερο.

* Να θυμάστε ότι το καλοκαίρι τα δάχτυλα διαστέλλονται ενώ το χειμώνα συστέλλονται.

* Δάχτυλα που δεν έχουν βγάλει ποτέ τη βέρα ή το μονόπετρο λεπταίνουν αφύσικα στο σημείο επαφής με το δαχτυλίδι.

Διαβάστε επίσης:

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων