Από σήμερα και για λίγες ημέρες θα έχουμε δύο φεγγάρια. Ποιο είναι το δεύτερο φεγγάρι και πώς θα το δούμε; (live video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Από σήμερα και για λίγες ημέρες θα έχουμε δύο φεγγάρια. Ποιο είναι το δεύτερο φεγγάρι και πώς θα το δούμε; (live video)

Η βαρυτική έλξη της γης θα αιχμαλωτίσει έναν μικρό αστεροειδή που από την Κυριακή θα μετατραπεί προσωρινά σε «μίνι σελήνη»

medlabnews.gr 

Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν πρόσφατα πως αυτό το φθινόπωρο θα εμφανιστεί ένα δεύτερο φεγγάρι να περιστρέφεται γύρω από τη Γη.

Η πρώτη εμφάνιση θα γίνει την Κυριακή στις 22.45 ώρα Ελλάδας. Θα μείνει κοντά μας έως τις 18.43 της Παρασκευής 25/11.

Η βαρυτική έλξη της γης θα αιχμαλωτίσει έναν μικρό αστεροειδή που από την Κυριακή θα μετατραπεί προσωρινά σε «μίνι σελήνη».

Ετοιμαστείτε για μια κοσμική έκπληξη αυτό το φθινόπωρο: H Γη πρόκειται να αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες. O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή θα μας χαρίσει ένα δεύτερο φεγγάρι, μια μίνι σελήνη.

Ένας μικρός αστεροειδής πρόκειται να αιχμαλωτιστεί από τη βαρυτική έλξη της γης και να γίνει προσωρινά ένα «μίνι φεγγάρι». Αυτός ο διαστημικός επισκέπτης θα παραμείνει από τις 29 Σεπτεμβρίου και για μερικούς μήνες προτού ξεφύγει και πάλι από τη γήινη βαρύτητα.

Δυστυχώς, το δεύτερο φεγγάρι θα είναι πολύ μικρό για να το δείτε, εκτός αν έχετε επαγγελματικό τηλεσκόπιο. Χρειάζεται επαγγελματικό τηλεσκόπιο για να τη δει κάποιος, καθώς εν αντιθέσει με τα 3.475 χιλιόμετρα της διαμέτρου του κλασικού φεγγαριού, ο αστεροειδής 2024 PT5 έχει πλάτος μόλις 11.3 μέτρα.

Για την ιστορία, η Σελήνη που βλέπουμε κάθε βράδυ είναι γύρω μας για περίπου 4.000.000.000 χρόνια.

2024 PT5

Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) της NASA στις 7 Αυγούστου. Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν την τροχιά του σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the American Astronomical Society. Ο αστεροειδής, τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρουν ως 2024 PT5, προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, η οποία περιέχει βράχους που ακολουθούν τροχιά αρκετά παρόμοια με αυτή της γης.

Περιστασιακά, ορισμένοι από αυτούς τους αστεροειδείς πλησιάζουν σχετικά κοντά, φτάνοντας μέχρι και 4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, εάν ένας τέτοιος αστεροειδής κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα (περίπου 3.540 χιλιομέτρων την ώρα), το βαρυτικό πεδίο της γης μπορεί να ασκήσει ισχυρή επιρροή, αρκετή για να τον παγιδεύσει προσωρινά.

Αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί το Σαββατοκύριακο. Ο μικρός αστεροειδής θα περάσει περίπου δύο μήνες σε τροχιά γύρω από τη γη.

«Πολλές υπέροχες εικόνες στο διαδίκτυο»

Η Δρ Τζένιφερ Μίλαρντ, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι ο αστεροειδής θα εισέλθει σε τροχιά στις 29 Σεπτεμβρίου και προβλέπεται να φύγει στις 25 Νοεμβρίου.

«Τα επαγγελματικά τηλεσκόπια, θα είναι σε θέση να το εντοπίσουν. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε πολλές υπέροχες εικόνες στο διαδίκτυο με αυτή τη μικρή κουκίδα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από τα αστέρια», δήλωσε η Δρ Μίλαρντ.

Μίνι φεγγάρια έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν και πιστεύεται ότι πολλά άλλα είναι πιθανό να έχουν περάσει απαρατήρητα.

Έως τώρα οι επιστήμονες έχουν επισήμως τεκμηριώσει δύο προηγούμενες «σύντομες συλλήψεις» (2006 και 2020). Όπως αναφέρει η εισαγωγή της μελέτης των Ισπανών «η Γη μπορεί να συλλαμβάνει τακτικά αστεροειδείς από τον πληθυσμό αντικειμένων κοντά στη Γη και να τους τραβάει σε τροχιά, κάνοντάς τους μίνι-φεγγάρια.

Μερικές φορές, αυτές οι προσωρινές συλλήψεις δεν ολοκληρώνουν μια περιστροφή πριν φύγουν εκτός τροχιάς και επιστρέψουν στις κανονικές ηλιοκεντρικές τροχιές τους».

Εκτιμάται ότι αυτό το γεγονός συμβαίνει πολλές φορές ανά δεκαετία.

Το Space εξηγεί ότι το γεγονός ότι ο αστεροειδής 2024 PT5 θα παραμείνει για λίγες μόνο εβδομάδες, σε αντίθεση με δισεκατομμύρια χρόνια, δεν είναι η μόνη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού του «μίνι-φεγγαριού» και του πραγματικού φεγγαριού.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων