medlabnews.gr
Για τους σεισμούς που καταγράφονται ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ένα φαινόμενο που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε ύφεση, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Θα είναι μία μακρόσυρτη ακολουθία για αρκετές βδομάδες, ενδεχομένως και κάποιους μήνες. Δεν αποσβένονται τόσο εύκολα αυτού του τύπου οι σεισμικές δραστηριότητες», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, το σενάριο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Σαντορίνης παραμένει στο «τραπέζι», όμως πρόκειται για μικρή πιθανότητα.
«Έχουμε να κάνουμε με μία σμηνοσειρά, η οποία εξελίχθηκε για περίπου ένα μήνα με ιδιαίτερη ένταση. Το σύνολο αντιστοιχεί περίπου σε 20.000 και πλέον σεισμούς. Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο φαινόμενο σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Ο κίνδυνος δεν μηδενίστηκε, όπως δεν είναι μηδενικός ο κίνδυνος σε όλη την Ελλάδα.
«Τις πρώτες ημέρες οι πιθανότητες για σεισμό 6 Ρίχτερ ήταν αρκετά μεγάλες, 20 με 30% αλλά τώρα παραμένει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, εστίασε και στο ότι το συγκεκριμένο πρωτόγνωρο φαινόμενο, ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της Σαντορίνης. «Είναι ένα νησί το οποίο εκτινάχθηκε αναπτυξιακά τα τελευταία 20-30 χρόνια. Βίωσα όλη την ανάπτυξη της Σαντορίνης, την άναρχη ανάπτυξη, θα έλεγε κανείς. Και αναδείχθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα, κυρίως της αυθαίρετης δόμησης».
Όπως τόνισε, υπάρχουν ευθύνες για το ζήτημα των αυθαίρετων και δεν καταλογίζονται. «Όταν μια δίκη για ένα αυθαίρετο κάνει 6, 7 ή 10 χρόνια μετά παραγράφεται καταλαβαίνετε ποιο είναι το πρόβλημα».
Κ. Παπαζάχος: Σαφώς καλύτερη η εικόνα των σεισμών στη Σαντορίνη
Καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτή των προηγούμενων εβδομάδων παρουσιάζει η Σαντορίνη, καθώς το νησί κλονιζόταν από συνεχείς και μεγάλες σε ένταση σεισμικές δονήσεις για μεγάλο διάστημα, από τα τέλη Ιανουαρίου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε πως «το καλό είναι ότι αυτοί οι σεισμοί γενικά παρέμειναν σε μικρά μεγέθη σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα οι επιταχύνσεις, οι δυνάμεις που δέχτηκαν τα κτήρια στη Σαντορίνη, να είναι σχετικά μικρές και δεν υπήρχαν επιπτώσεις ούτε στα δημόσια κτίρια ούτε στα σχολεία, τα οποία έχουν ελεγχθεί».
Τόνισε πως όλα τα μεγέθη σεισμών «δείχνουν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα μέρα με τη μέρα».
Ωστόσο, «το κακό είναι ότι με αυτές τις ακολουθίες, επειδή πολλές φορές έχουν αιτία περίεργη, έχουν πολλές φορές την τάση να ξαναεμφανίζονται, όπως η ακολουθία του ’11 στη Νίσυρο, που κράτησε 11 μήνες και είχε τρεις κύκλους», πρόσθεσε ο επιστήμονας. «Άρα δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι έχει φύγει από την κατάσταση διέγερσης», τόνισε.
«Βάζουμε μπρος τα μηχανήματα και θα γίνουν και νέες εγκαταστάσεις και από αύριο στην περιοχή, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και αν κάτι να αλλάξει να ενημερώσουμε τους κατοίκους. Άρα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κατάσταση είναι καλύτερη. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες άρσεις μέτρων στο επόμενο διάστημα, αλλά παραμένουμε σε μια πολύ προσεκτική παρακολούθηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε έγκαιρα να ενημερώσουμε τους κατοίκους», σημείωσε.
Ο Κ. Παπαζάχος εξέφρασε επίσης πως η κρίση του προηγούμενου διαστήματος «δεν θα μας αφήσει απλώς πιο σοφούς, αλλά θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε πρόσθετες υποδομές θεσμικές και νομοθετικές για τη Σαντορίνη, αλλά και θέματα που σχετίζονται με ασκήσεις και άλλες διαδικασίες που πριν φαινόντουσαν κάπως μακρινές ή υπερβολικές».
«Νομίζω και η τοπική κοινωνία θα συναινέσει και θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε περισσότερο την οχύρωση της Σαντορίνης και απέναντι στον ηφαιστειακό κίνδυνο», είπε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου