MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

AstraZeneca: «Προστατεύει το Περιβάλλον… με Πράξεις» φυτεύοντας 8.000 δέντρα

AstraZeneca: «Προστατεύει το Περιβάλλον… με Πράξεις» φυτεύοντας 8.000 δέντρα
medlabnews.gr iatrikanea

H AstraZeneca Ελλάδας, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της ως προς τις αρχές της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, φυτεύει και φροντίζει συνολικά 8.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα μέσα στο 2024. Τα δέντρα αυτά όταν ενηλικιωθούν θα παράγουν 944.000 κιλά οξυγόνου και θα απορροφούν 176.000 κιλά CO2 ετησίως. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του πολυετούς και βραβευμένου προγράμματος της εταιρείας «Προστατεύουμε το Περιβάλλον…με Πράξεις – Προσθέτουμε Οξυγόνο» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δέσμευσής της, να φυτεύσει και να φροντίσει περισσότερα από 30.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα έως το 2030.

Για φέτος προτεραιότητα δίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας περαιτέρω με αυτόν το τρόπο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις δυο πόλεις, ενώ παράλληλα προσθέτει οξυγόνο και στις δασικές εκτάσεις που το έχουν ανάγκη. Η AstraZeneca ακολουθεί μία σειρά από πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και υλοποιεί ουσιαστικές δράσεις, που προσθέτουν αξία στην τοπική κοινωνία.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 260 εργαζόμενοι της AstraZeneca συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Λυκαβηττού στην Αθήνα και στη Θέρμη στην Θεσσαλονίκη, όπου, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό, περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό οργανισμό We4All, φύτεψαν και φρόντισαν περισσότερα από 950 νέα δέντρα, προς αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό. Τα δέντρα αυτά ήταν κυπαρίσσια, δάφνες, σφένδαμοι και μελισσοκομικά φυτά.

Η κα. Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε: «Η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη. Μέσω του προγράμματος «Προστατεύουμε το Περιβάλλον…με Πράξεις – Προσθέτουμε Οξυγόνο» επενδύουμε στη βιωσιμότητα, στηρίζουμε το περιβάλλον και προσφέρουμε στην κοινωνία. Η φετινή δενδροφύτευση αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της δέσμευσής μας να προσθέτουμε οξυγόνο και μάλιστα εντός του αστικού ιστού, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να χτίζουμε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους. Είμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας για το 2030.»

Την έναρξη της δενδροφύτευσης στον Λυκαβηττό χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος επισήμανε ότι ο τομέας αναβάθμισης του αστικού πρασίνου είναι προτεραιότητα: «Εργαζόμαστε καθημερινά για να καταστήσουμε την Αθήνα πράσινη, ανθεκτική και βιώσιμη. Ευχαριστώ θερμά την AstraZeneca και τους εργαζόμενούς της για την πολύτιμη βοήθειά τους σε αυτή μας την προσπάθεια. Με το “πρασίνισμα” του λόφου του Λυκαβηττού, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις δενδροφύτευσης σε κάθε γειτονιά, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και θωρακίζουμε την πόλη μας απέναντι στην κλιματική κρίση».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη δενδροφύτευση της Θεσσαλονίκης επεσήμανε: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα του Δήμου Θέρμης, η οποία καθίσταται περισσότερο επιτακτική μετά τα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε να εκδηλώνονται καθημερινά λόγω της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε τέτοια δράση όπως η φύτευση εκατοντάδων δέντρων, ενισχύει την ανθεκτικότητα της περιοχής και επιπλέον συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές της δράσης, την We4all και την AstraZeneca γι’ αυτήν την συμβολική αλλά και συνάμα ουσιαστική πρωτοβουλία τους, που ενισχύει το πράσινο στο Δήμο μας».

Ο κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, CEO και συνιδρυτής της We4All, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συνεργασία με την AstraZeneca, μας επιτρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα για το περιβάλλον. Οι κοινές μας δράσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμων πράσινων χώρων που όλοι έχουμε ανάγκη. Είμαστε περήφανοι για το έργο που πραγματοποιήθηκε και ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματα.»

Με την πρωτοβουλία της αυτή, η AstraZeneca Ελλάδας συμμετέχει στην φιλόδοξη παγκόσμια πρωτοβουλία AZ Forest, μέσω της οποίας η AstraZeneca δεσμεύεται να φυτέψει και να φροντίσει 200 εκατομμύρια δέντρα σε 6 ηπείρους έως το 2030, σε συνεργασία με ειδικούς που επικεντρώνονται στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας στο κλίμα, τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών και την προώθηση της βιοποικιλότητας.

ΙΣΑ: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και στην μικροβιακή αντοχή

ΙΣΑ: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και στην μικροβιακή αντοχή
medlabnews.gr iatrikanea

Σε συστράτευση, για «να σπάσει η Αλυσίδα της Μικροβιακής Αντοχής» στην κοινότητα και τα νοσοκομεία, κάλεσαν την Πολιτεία, την Υγειονομική Κοινότητα και τους Πολίτες, οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Επιστημονικό Forum, που διοργάνωσε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων της «Πανελλήνιας Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και την Αξία των Εμβολίων», το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.(21-22 Νοεμβρίου 2024).Η σημαντική αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά και τη Μικροβιακή Αντοχή του Π.Ο.Υ. (18-24 Νοεμβρίου).

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες η χώρα μας, για 14η χρονιά, συνεχίζει να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών καθώς και στην μικροβιακή αντοχή, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά αυτό το ρεκόρ, καθώς η χώρα μας είναι επίσης πρώτη στις απώλειες, με 2000 θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια για το 2020, σε αντίθεση με τη Σουηδία, όπου με ισάριθμο πληθυσμό, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 300 θάνατοι και καταδεικνύει ότι έχει ξεπεράσει το όριο πέρα από το οποίο τα αντιβιοτικά, από όπλο στα χέρια της επιστήμης, μπορούν να αποβούν μοιραία για την ανθρώπινη ζωή, χάνοντας τη δραστικότητά τους.

Η μάχη με τα μικρόβια, όπως προειδοποίησαν οι ομιλητές, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο παγκοσμίως με τους επιστήμονες να επισημαίνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο, τα superbugs (υπερμικρόβια) -που τρέφονται από τα αντιβιοτικά- να αποτελέσουν άμεση απειλή για νέα φονική πανδημία.

Τον κίνδυνο από τη κατάχρηση των αντιβιοτικών τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΙΠΥΥ Γ. Πατούλης, ο οποίος μάλιστα, αναφέρθηκε σε δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποία, εάν δεν λάβουμε από τώρα τα μέτρα μας έως το 2050, περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις οφειλόμενες στα πολυανθεκτικά -στα αντιβιοτικά- μικρόβια και περίπου 169 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις που συνευθύνονται τα πολυανθεκτικά μικρόβια.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στην Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και την Αξία των Εμβολίων» που διοργανώνουν από το 2014, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με την υποστήριξη του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Καθώς η διεθνής έρευνα είναι ακριβή στο θέμα των αντιβιοτικών, μόνο όταν διαμορφώσουμε μία νέα κουλτούρα για τη χρηστή διαχείριση των αντιβιοτικών, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον αρνητικό πρωταθλητισμό της χώρας μας. Σε αυτό τον πόλεμο με τα μικρόβια, απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις στην Πολιτική των Αντιβιοτικών, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον ιατρικό κόσμο και τη φαρμακοβιομηχανία. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην Υγεία, την Οικονομία και να κατανοήσουν οι έλληνες πολίτες ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο ενάντια στη μάχη με τη μικροβιακή αντοχή είναι η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά, καθώς και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών».

Ο διεθνούς φήμης Λοιμωξιολόγος, ειδικός στην καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής, Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Uppsala, Otto Cars, επιβεβαίωσε ότι η Μικροβιακή Αντοχή είναι πλέον ορατή παγκόσμια απειλή και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια «νέα γλώσσα» για να πείσουμε την κοινότητα να αλλάξει νοοτροπία. Ο Σουηδός καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι είναι επείγοντες για την υγεία και την οικονομία και απαιτείται, με ευθύνη της Πολιτείας, εθνικό σχέδιο δράσεων με σταθερή οικονομική υποστήριξη για την Επιτήρηση των Αντιβιοτικών, που θα κατευθύνονται από ιατρούς ειδικούς Λοιμωξιολόγους και κλινικούς Μικροβιολόγους.

Από την πλευρά της η ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και επ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, κα Ελένη Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι η αντοχή των νοσοκομειακών μικροβίων στα ισχυρότερα μέχρι σήμερα αντιβιοτικά, όπως οι καρβαπενέμες, έχει ξεπεράσει στη χώρα μας, σύμφωνα με το σύστημα Whonet, το 50% για την Κλεμψιέλα και υπερβαίνει το 90% για το Ασινετομπάκτερ στις Μ.Ε.Θ. Η καθηγήτρια τόνισε επίσης ότι, σύμφωνα και με τον Π.Ο.Υ., η υγιεινή των χεριών -με αντισηπτικό που περιέχει 70% οινόπνευμα- αποτελεί το απλούστερο και σημαντικότερο μέτρο για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της διασποράς των πολυανθεκτικών μικροβίων και υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής εκπαίδευση, τόσο στην κοινότητα όσο και στους επαγγελματίες υγείας, για τις λοιμώξεις και την Αντιμικροβιακή Θεραπεία, τουλάχιστον ανά τρία έτη.

Η κυρία Γιαμαρέλλου παρουσίασε επίσης ένα πλέγμα προτάσεων και άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων, που έχουν δοκιμαστεί και αποδώσει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν: 1. Το Περιοριστικό Συνταγολόγιο, για αντιβιοτικά που η χορήγησή τους απαιτεί έγκριση από το Λοιμωξιολόγο.

2. Η στρατηγική μέθοδος του «HANDSHAKE STEWARDSHIP», με θεαματική μείωση της αντοχής που υπερβαίνει το 50%. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, που συγκροτείται από Λοιμωξιολόγο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ως Leader), Κλινικό Φαρμακοποιό, επίσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και Νοσηλευτή Ελέγχου Λοιμώξεων.

Πρώτη η χώρα μας στην αντοχή της Κλεμψιέλας

«Η κατάσταση στην Ευρώπη, η εικόνα της Ελλάδας και οι συνέπειες από τη Μικροβιακή Αντοχή» αναπτύχθηκαν στο 1ο επιστημονικό τραπέζι, με ομιλητές τον Γεώργιο Σαρόγλου, ομ. Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, τον Συμεών Μεταλλίδη, καθηγητή Παθολογίας- Λοιμώξεων Α.Π.Θ., την αν.καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων Γαρυφαλλιά Πουλάκου, τον Γεώργιο Δαϊκο, ομ. καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και τη Δρ Παθολογίας Ευδοξία Κυριαζοπούλου. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, στη Σκανδιναβία η Μ.Α. είναι κάτω από 1% και στην Ελλάδα πάνω από 50%. Πρώτη είναι επίσης η χώρα μας στην αντοχή της Κλεμψιέλας έναντι των αντιβιοτικών, σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Αυτά τα ποσοστά στην κοινότητα και τα νοσοκομεία δεν δικαιολογούνται, όταν μάλιστα το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, την ενίσχυση των υποδομών, τη σωστή εκτίμηση του προβλήματος και βέβαια την πολιτική βούληση, διότι, όπως ανέφεραν γίνονται σχέδια και προγράμματα, αλλά δεν εφαρμόζονται.

Το 16% προμηθεύεται από το φαρμακείο αντιβιοτικά χωρίς συνταγή

Το ερώτημα, «εάν σώζονται τα αντιβιοτικά και ποιες οι προτεινόμενες λύσεις», απασχόλησε τις ομιλήτριες στο 2ο στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο συμμετείχαν, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά, η ομ.Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Κυριακή Κανελλακοπούλου, η ομ.Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου και η Παθολόγος-Εντατικολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ελισσάβετ Παραμυθιώτου.

Ως «νέο Αρμαγεδώνα» χαρακτήρισαν τη Μικροβιακή Αντοχή οι ομιλήτριες και εξέφρασαν την ανησυχία τους διότι, παρά την υποχρεωτική συνταγογράφηση στην κοινότητα, ένα ποσοστό 16% προμηθεύεται από το φαρμακείο αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, ενώ το 32% εξακολουθεί να φυλάσσει αντιβιοτικά στο σπίτι για «ώρα ανάγκης». Στα νοσοκομεία, η κατανάλωση των αντιβιοτικών στις ΜΕΘ είναι 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με τους θαλάμους και η ευαισθησία στις λοιμώξεις 5 έως 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το υπόλοιπο νοσοκομείο και την κοινότητα.

Τα παιδιά

Στα παιδιά, τα πιο συχνά αίτια χορήγησης αντιβιοτικών παραμένουν η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, η οξεία μέση ωτίτιδα και οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο, ενώ τονίστηκε ότι ειδικά για τη φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πρέπει να καθιερωθεί από την Πολιτεία η υποχρεωτική χρήση του STREP-TEST στο ιατρείο, ώστε μέσα σε 5 λεπτά, ο θεράπων ιατρός να γνωρίζει εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε ιό (οπότε δεν χρειάζεται αντιβιοτικό) ή σε βακτήριο και να δώσει το κατάλληλο αντιβιοτικό.

«Τα μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής» ήταν το θέμα στο 3ο επιστημονικό τραπέζι, στο οποίο συμμετείχαν η επ.Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Μαρία Τσερώνη, η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Βησσαρία Σακκά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά, ο ομ.Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξων πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, η ομ.Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαµαρέλλου και η Γενική Ιατρός, Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους, Πηγή Περδικάκη.

Παράλληλα οι ομιλητές τόνισαν ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις, τη νοσηρότητα, τη θνητότητα και τη χρήση των αντιβιοτικών και μειώνοντας τη Μικροβιακή Αντοχή. Αντιθέτως, οι ιογενείς λοιμώξεις παραμένουν μία από τις κύριες αιτίες κατάχρησης των αντιβιοτικών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους είναι αναποτελεσματική. Παρά τα υψηλά ποσοστά της Μικροβιακής Αντοχής, η συμμόρφωση των οδηγιών παραμένει χαμηλή. Περίπου το 80% των αντιβιοτικών συνταγογραφούνται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αυξάνοντας την αντοχή πάνω από 25% στην κοινότητα.

Οι προτάσεις

Οι επιστήμονες κατέληξαν τονίζοντας ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της αλόγιστης υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη Μικροβιακή Αντοχή.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται:

· Ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

· Τακτική υποχρεωτική μετεκπαίδευση των νοσοκομειακών και γενικών ιατρών.

· Παρεμβάσεις της Πολιτείας, με το διορισμό στα 3βάθμια νοσοκομεία Λοιμωξιολόγων ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να ελαττωθεί η αντοχή μέσω του περιορισμού της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, για τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

· Εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

· Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

Κατά την έναρξη του Επιστημονικού Forum, χαιρετισμό απηύθυναν εκτός από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ-ΙΣΑ Γ.Πατούλη, ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, ο φιλοξενών Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης, η Υποδιοικήτρια 2ης ΥΠΕ, Ολυμπία Χριστοφιλέα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Μαρία Παπαγρηγορίου-Θεοδωρίδου, ο επ.Δ/ντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., Αθανάσιος Αυγερινός, η Ελισσάβετ Παραμυθιώτου εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Γαβαλάς.

Πέθανε η «εθνική μας μαγείρισσα» Βέφα Αλεξιάδου σε ηλικία 91 ετών

 medlabnews.gr

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου, η οποία τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η Βέφα Αλεξιάδου άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας (25.11.24) στην Α΄Παθολογική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Η «εθνική μας μαγείρισσα» είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της πως το σπίτι που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι απέμεινε από όλη την περιουσία της, την οποία ξόδεψε στα νοσοκομεία με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ποια ήταν η Βέφα Αλεξιάδου

Η (Γενο)Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο στις 19 Μαρτίου του 1933. Ο πατέρας της, Οδυσσέας Βούλγαρης, ήταν επιπλοποιός και παράλληλα άριστος τεχνίτης μουσικών οργάνων – έφτιαχνε μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια. Η μητέρα της, Αγγελική Ιωαννίδου, ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα με τον διωγμό του 1922, σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δυο παιδιά, τη Βέφα και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο δύο μέρες προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών, και τα κορίτσια μεγάλωσαν με τη μητέρα τους, η οποία φρόντισε για τη μόρφωσή τους. Η Βέφα σπούδασε βιολί στο Ωδείο Κόντη, παίρνοντας δίπλωμα ανώτατων σπουδών, και Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της εργάστηκε δεκατρία χρόνια στην εταιρεία Ν. Κράλης ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.

«Όταν ήμουν μικρή, επειδή μου άρεσε η χειροτεχνία ‒να ράβω, να κεντάω, να πλέκω‒ και αγαπούσα τα παιδιά, ήθελα να κάνω έναν οίκο μόδας για παιδιά», είχε πει σε μια συνέντευξη που κάναμε στο σπίτι της στη Χαλκιδική πριν από αρκετά χρόνια. «Σήμερα, όπου και αν κοιτάξεις, θα δεις σειρές με παιδικά ρούχα. Τότε όμως δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο. Τελικά, σπούδασα χημικός και ως χημικός δούλεψα για δεκατρία χρόνια σε μια εταιρεία στη Θεσσαλονίκη που έφτιαχνε τα ζελέ “Άσπα” ‒ Ασπασία έλεγαν την κόρη του ιδιοκτήτη. Από κει και πέρα, όταν είδα ότι δεν έβγαινα οικονομικά, μια και ήμουν παντρεμένη και είχα δυο παιδιά, ανέλαβα επιστημονικός συνεργάτις στην αντιπροσωπεία επιστημονικών οργάνων του ομίλου Κράλη. Πήγαινα στο πανεπιστήμιο, έπαιρνα παραγγελία για πολύ ακριβά όργανα που έρχονταν από το εξωτερικό και έβγαζα προμήθεια».

Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με καταγωγή από το Σουφλί της Θράκης, με τον οποίο απέκτησαν δυο κόρες, την Αγγελική και την Αλεξία. Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα, έγινε καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου –όπως αναφέρεται στο site της‒ μετακόμισε με τον σύζυγό της και την τεσσάρων ετών κόρη τους Αγγελική στην Αμερική, όπου έμειναν έναν χρόνο στο Madison του Wisconsin, με αφορμή την υποτροφία που πήρε ο σύζυγός της από το Ίδρυμα Fulbright. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1984, εκείνος πάει με sabbatical στην Αμερική κι έτσι η Βέφα με την οικογένειά της βρίσκονται για άλλον έναν χρόνο εκεί, συγκεκριμένα έξι μήνες στη Νέα Υόρκη και έξι μήνες στο Σαν Φρανσίσκο. Η Βέφα παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley μαθήματα Διαιτολογίας, υγιεινής των τροφών και σύγχρονης μαγειρικής τέχνης και σεμινάρια διακόσμησης, παρουσίασης και φωτογράφισης φαγητού, καθώς και ξένες κουζίνες, όπως ινδική, κινεζική και μεξικάνικη. Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική, το ταλέντο και η δεξιοτεχνία της στο να αυτοσχεδιάζει και να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά την έκαναν να μένει πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα πιάτα που έβγαιναν από τα χέρια της διέθεταν όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά και εξαιρετική παρουσίαση. Η Βέφα Αλεξιάδου εκσυγχρόνισε την ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή γεύση.

To 1980, με παρότρυνση των φίλων της που γεύονταν και απολάμβαναν τα φαγητά της, ξεκίνησε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα, βγάζοντας το πρώτο της βιβλίο, το «Πρόσκληση σε γεύμα». Για πρώτη φορά σε ελληνικό βιβλίο μαγειρικής κάθε συνταγή παρουσιαζόταν με έγχρωμη φωτογραφία και τα υλικά της ανταποκρίνονταν στα διεθνή μέτρα και σταθμά. Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου την οδήγησε στη συγγραφή και έκδοση τριών ακόμη βιβλίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων («Πρόσκληση σε παιδικό πάρτι», «Πρόσκληση σε τσάι» και «Πρόσκληση σε κοκτέιλ») και αγαπήθηκαν αμέσως από το ελληνικό κοινό. «Εκείνα τα χρόνια έρχονταν πολλές φίλες μου στο σπίτι και τους έκανα το τραπέζι», έλεγε. «Κάναμε ωραία παρέα, μεγαλώναμε τα παιδάκια μας μαζί, κάναμε και πάρτι. Στα πάρτι πήγαινα πάντα ωραία πράγματα γιατί ήξερα και να μαγειρεύω καλά, αλλά προπαντός ήξερα να στολίζω καλά, να δείχνω το φαγητό ακόμα πιο όμορφο απ’ ό,τι ήταν. Όλες έμεναν με το στόμα ανοιχτό. “Πότε θα πάμε στη Βέφα;” έλεγαν όλοι στη Θεσσαλονίκη. Κι όταν έρχονταν μού έλεγαν: “Αυτά είναι έργα τέχνης, δεν είναι για να τα φάμε”. Την άλλη μέρα, έσπαγε το τηλέφωνο. “Πώς έκανες εκείνο, τι έβαλες στο άλλο και ήταν τόσο νόστιμο, πώς το στόλισες και πού τα βρήκες αυτά τα πράγματα”. Τελικά, άρχισαν να με παρακαλάνε να βγάλω βιβλίο, ώστε να βρίσκουν από εκεί τις συνταγές. Άρχισα κι εγώ να το σκέφτομαι. Πώς αρχίζεις όμως ένα βιβλίο; Εγώ δεν είχα ιδέα ούτε πώς γίνεται ένα βιβλίο ούτε πώς να βγάζω φωτογραφίες, απολύτως τίποτα. Άρχισα να ψάχνω εκδότη, όμως δεν το ήθελε κανείς! Όλοι μου έλεγαν: “Και ποια είναι η Βέφα Αλεξιάδου; Εμείς ξέρουμε μόνο τη Χρύσα Παραδείση και τον Τσελεμεντέ!”. Απογοητευμένη κι εγώ, τα παράτησα. Το ότι κατάφερα τελικά να εκδώσω εκείνο το βιβλίο και να ξεκινήσει η καριέρα μου το χρωστάω σε κάτι ψεύτικες βλεφαρίδες!

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στην Αμερική γνώρισα τυχαία μια Ελληνίδα στο Macy’s. Με προσέγγισε για να τη συμβουλέψω τι κρέμα να πάρει. Πιάσαμε κουβέντα, γίναμε φίλες. Εκείνη, λοιπόν, έκανε εμπόριο με ψεύτικες βλεφαρίδες από την Αμερική στην Ελλάδα. Αποχαιρετιστήκαμε και είχα να ακούσω από εκείνη έναν χρόνο. Κάποια στιγμή έλαβα ένα τηλεφώνημα από έναν εκδότη, τον Δημήτρη Τσιριμώκο, ο οποίος ετοιμαζόταν να βγάλει το περιοδικό “Υγεία και Ομορφιά”, το οποίο θα κυκλοφορούσε δωρεάν στα κομμωτήρια και στα ινστιτούτα καλλονής. Καθώς μου εξηγούσε όλα αυτά, μου είπε ότι στην άλλη γραμμή είχε τη φίλη με τις βλεφαρίδες, η οποία του είχε πει τα καλύτερα για μένα.

Στον Τσιριμώκο έγραφα άρθρα για την υγιεινή διατροφή και η συνεργασία πήγαινε καλά, όμως δεν πληρωνόμουν. Εκείνος, για να με βοηθήσει έμπρακτα, μπήκε εγγυητής σε ένα τυπογραφείο για να τυπώσω το βιβλίο μου. Έτσι τα κατάφερα. Την 1η Νοεμβρίου του 1980 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο και μέχρι τα Χριστούγεννα είχε ξεπουλήσει και τα 5.000 αντίτυπα. Σίγουρα με βοήθησαν οι γνωριμίες μου στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως το δαιμόνιο του marketing που είχα μέσα μου. Έκανα όλες μου τις φίλες dealers. Τους έδινα δώρο το βιβλίο μου, με αντάλλαγμα να πουλήσουν βιβλία σε δικές τους φίλες, αν και υπήρχαν και κάποιες που έκρυβαν το βιβλίο, για να μαγειρεύουν τις συνταγές και να κάνουν τις έξυπνες. Εγώ, πάλι, γέμιζα ένα καρότσι με βιβλία κι έβγαινα σεργιάνι στη Θεσσαλονίκη, πήγαινα στις τράπεζες, στους γουναράδες και σε όποιον ήξερα και τους έλεγα να δείξουν το βιβλίο στη γυναίκα τους. Την άλλη μέρα μού ζητούσαν άλλα δέκα ο καθένας για τις φίλες των συζύγων τους. Κάποια περίοδο ταξίδευα πολύ συχνά στην Αμερική με τον άντρα μου. Εκεί είδα τις εκπομπές της Julia Child και της Martha Stewart και ήθελα να κάνω κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Έλεγα στις φίλες μου ότι ήθελα να κάνω εκπομπή στην τηλεόραση κι εκείνες ταράζονταν, “μη χειρότερα, τι να σε κάνουν εσένα;”. Εγώ όμως το ’χα βάλει σκοπό. Πήγα στην ΕΡΤ με τα τέσσερα πρώτα μου βιβλία. Το γράμμα που μου έστειλαν το έχω ακόμα, έλεγε ότι δεν τους ενδιέφερε η εκπομπή μου. Περίμενα υπομονετικά και μόλις άνοιξαν τα ιδιωτικά κανάλια το ’90 πήγα μόνη μου στον ΑΝΤ1. Εκεί συνάντησα τη Μαργαρίτα τη Σακελλαρίου, η οποία είχε την επιστασία του “Πρωινού Καφέ”. Τότε ήταν ένα προγραμματάκι μισής ώρας με έναν ανίδεο σεφ που μιλούσε και μένα μου σηκωνότανε η τρίχα. Η Μαργαρίτα δέχτηκε να με δοκιμάσει. Στα στούντιο ενθουσιάστηκαν και ξεκινήσαμε κατευθείαν εκπομπές, μέχρι που πήρε η Ρούλα το πρόγραμμα. Έγινε τρίωρο κι εγώ είχα σημαντική θέση σε αυτό.

Δούλεψα με όλες τις παρουσιάστριες του “Πρωινού Καφέ”, την Πόπη Χατζηδημητρίου, τη Ρούλα και τη Μενεγάκη. Ήταν καλές κοπέλες. Μόνο που κι οι τρεις ήταν αχάριστες. Ίσως έφταιγε ο φόρτος εργασίας και το γεγονός ότι η γνωριμία μας ήταν κυρίως επαγγελματική, αλλά δεν με πήραν ούτε ένα τηλέφωνο ποτέ, ποτέ, ποτέ. Η Ελένη σ’ αυτό το εξοχικό έφαγε και ήπιε. Ήρθε Πάσχα εδώ με τον Λάτσιο και είχαμε στο τραπέζι κοκορέτσια. Θυμάμαι με ρωτούσε για εκείνον και με συμβουλευόταν γιατί με είχε σαν μάνα της.

Δούλεψα δεκαεφτά χρόνια στην τηλεόραση, δίχως να πάρω μία. Η δικαιολογία των σταθμών ήταν ότι μου έκαναν διαφήμιση στα βιβλία και στα μαγαζιά μου. Αλλά για πόσο; Και γιατί η Λίτσα Πατέρα πληρωνόταν από την πρώτη μέρα και της έβγαλαν και περιοδικό; Είναι πικρή αλήθεια ότι κανένας μάγειρας που εμφανίζεται στην τηλεόραση δεν πληρώνεται.

Με ενοχλούσαν πολλά στην τηλεόραση, αλλά κυρίως η ζήλια του ενός προς τον άλλον, ο ανταγωνισμός. Κυκλοφορούν μ’ ένα μαχαίρι στο χέρι να σου το μπήξουν στην πλάτη. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων γενικότερα: αντί να κοιτάξουμε πώς θα ανεβάσουμε τον εαυτό μας, κοιτάμε πώς θα κατεβάσουμε τον διπλανό μας για να πάρουμε τη θέση του. Έζησα στο εξωτερικό και έμαθα ότι μόνο αν είσαι άξιος, θα πας μπροστά. Εδώ δεν έχει σημασία κάτι τέτοιο.

Οι φίλες μου, γνωστές και άγνωστες από το Facebook, κόσμος στον δρόμο, μου λέει συνέχεια ότι σαν εμένα δεν πέρασε άλλη από την τηλεόραση. Διάβαζα τις προάλλες μια φίλη που μου έγραφε στο προφίλ “γιατί μας το κάνεις αυτό και δεν είσαι στην τηλεόραση”, όμως τι να της απαντήσω; Τα συμφέροντα δεν τα ενδιαφέρει η καλή μαγειρική. Θέλουν το σόου, τα ριάλιτι. Εγώ είχα τσακωθεί και με τους διαφημιστές, οπότε δεν είχα ελπίδες. Στην Ελλάδα έχουμε το συνήθειο να βάζουμε τη διαφήμιση των προϊόντων μέσα στις συνταγές μας, λέμε ότι το βούτυρο είναι της τάδε εταιρείας και ότι οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε κύβους τάδε – που είναι και χάλια κ.λπ. Κάποια στιγμή, λοιπόν, που είχα πάει σε έναν εκδοτικό οίκο στην Αμερική τα βιβλία μου και είδαν πόσους σπόνσορες είχα, μου αποκρίθηκαν ότι αυτά δεν ήταν βιβλία μαγειρικής αλλά διαφημιστικά φυλλάδια. Εγώ προσβλήθηκα πολύ και αποφάσισα να μην ξαναβάλω διαφήμιση στις συνταγές μου. Από τότε κρατά αυτή κόντρα με τους διαφημιστές, και δεν λέει να σταματήσει».

Η Βέφα Αλεξιάδου άφησε πίσω της μεγάλο συγγραφικό έργο και μερικά από τα καλύτερα βιβλία μαγειρικής στην Ελλάδα που καταγράφουν σχεδόν πλήρως την ελληνική μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

«Μαγειρεύω μόνο ελληνική κουζίνα, γιατί αυτή μ’ αρέσει», μας είχε πει. «Λίγα και καλά μπαχαρικά, όπου ταιριάζουν, γεύσεις σπιτικές, παραδοσιακές, που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Εμένα έπρεπε να με έχει σημαία του ο τουρισμός, να λένε Βέφα και να κολλάει το στόμα τους. Παντού έπρεπε να μιλάνε για την ελληνική κουζίνα». Παρότι ήταν καλή μαγείρισσα και τα βιβλία της από τα πιο πετυχημένα σε πωλήσεις στην Ελλάδα, όταν προσπάθησε να γίνει και επιχειρηματίας, καταστράφηκε οικονομικά. Μπορεί να μην είναι δική της η ευθύνη (τη διαχείριση των «Vefa’s House» την έδωσε στις κόρες και τους γαμπρούς της), αλλά έχασε σχεδόν όλα τα λεφτά που είχε με κόπο μαζέψει.

«Την εποχή που έκανα αρκετά ταξίδια στην Αμερική λάτρευα να πηγαίνω σε μαγαζιά με κουζινικά», έλεγε στη συνέντευξη. «Από κει κουβαλούσα βαλίτσες ολόκληρες με σκεύη, περίεργες φόρμες, κουπάκια για να κόψεις αστεράκια, καρδούλες, χρώματα ζαχαροπλαστικής, γλάσο χρωματιστό για να στολίσεις και τόσα άλλα. Ο δε άντρας μου είχε βαρεθεί, και όταν βγαίναμε στην αγορά με τραβούσε από το χέρι να με βγάλει από αυτά τα μαγαζιά. Από εκεί πήρα την ιδέα για τα Vefa’s House. Τελικά κατάφερα να ανοίξω το πρώτο το 1996 και πήγε πάρα πολύ καλά, μέχρι σήμερα, που κλείνουν το ένα πίσω απ’ το άλλο. Λογικό είναι όμως. Ο κόσμος δεν έχει να φάει, ποιον ενδιαφέρει να αγοράσει φόρμα αγγελάκι για το κέικ του;».

Θεωρούσε ότι σπουδαιότερο έργο της ήταν ο τόμος ελληνικής μαγειρικής που εξέδωσε σε τέσσερις γλώσσες ο Phaidon, ένα εξαιρετικό βιβλίο που ήταν το magnum opus της, 704 σελίδων.

«Όταν μιλώ για το βιβλίο αυτό δεν μιλώ για έργο ζωής αλλά για κυνήγι ζωής», έλεγε. «Είκοσι πέντε χρόνια πήγαινα σε εκδοτικούς οίκους με βιβλία που έχω γράψει η ίδια στα αγγλικά και έλεγα: “Αυτή είναι η ελληνική κουζίνα, δείτε τα βιβλία μου, να κάνουμε μαζί ένα, που θα είναι μεγάλο, θα είναι ωραίο, καλό για όλο τον κόσμο”. Κανείς όμως δεν ήθελε. Στην έκθεση της Φρανκφούρτης πηγαίνω είκοσι πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια ανέπτυξα σχέση φιλίας με τον Κουαντρό από τη γνωστή οικογένεια με τα ποτά. Με ήξερε και με εμπιστευόταν. Όταν, λοιπόν, συνάντησε κάποια στιγμή τους υπεύθυνους των εκδόσεων Phaidon τούς είπε τα καλύτερα για μένα και δέχτηκαν να βγάλουμε βιβλίο. Έναν χρόνο κλείστηκα στο σπίτι και δεν πήγαινα πουθενά για να μπορέσω να φτιάξω αυτό το βιβλίο, να συγκεντρώσω χίλιες συνταγές. Έστειλε φωτογράφους στην Ελλάδα για να το εικονογραφήσουν και έβαλε έναν Κινέζο σεφ να φτιάξει τα πιάτα. Επειδή, λοιπόν, αν ακολουθείς τις συνταγές κατά γράμμα, βγαίνει το σωστό αποτέλεσμα, τα πιάτα του ήταν καταπληκτικά και δεν χρειάστηκε να επέμβω. Τελικά εκδόθηκε με τον τίτλο “Vefa’s Kitchen” και μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα ιταλικά και στα γαλλικά. Έγινε ανάρπαστο γιατί με ξέρει όλη η Αμερική. Έχει κάνει τέσσερις εκδόσεις και πουλάει πολύ, αλλά με κοροϊδεύουν και λεφτά δεν μου δίνουν. Πώς μπορώ να ελέγξω τώρα εγώ από εδώ πόσα αντίτυπα τυπώνουν και πόσα πουλήθηκαν;».

Η Βέφα έχασε τον σύζυγό της το 2006 και μέσα σε μία δεκαετία έχασε και τις δυο κόρες της, πρώτα την Αλεξία, τη μικρή, το 2014, και το 2015 την Αγγελική. Η ζωή στάθηκε πολύ σκληρή μαζί της, αλλά ποτέ δεν τα παράτησε, εξακολουθούσε να επικοινωνεί με τον κόσμο και να μαγειρεύει μέχρι το τέλος, βρίσκοντας στιγμές γαλήνης στο σπίτι της στη Χαλκιδική.

«Μαγειρεύω κάθε μέρα, δεν μπορώ να μη φάω ωραίο φαΐ», είχε πει. «Η μητέρα μου έλεγε “η κατσαρόλα μπαίνει πρωί-πρωί στη φωτιά, πριν πάρει η μέρα”. Θα κάνω κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες, πρασόρυζο (να σου τρέχουν τα σάλια), σπανακόρυζο, μελιτζάνες με πιπεριές σε στρώση που τις βάζω στο πυρέξ στον φούρνο με πατάτα, κολοκυθάκια γεμιστά. Κάθε μέρα κάτι άλλο. Και καμιά φορά, άμα τύχει, τρώμε junk food, μακαρόνια με λουκάνικα. Delivery δεν έφαγα ποτέ».

Η Βέφα δεν είχε μυστικά από τους αναγνώστες της, δεν κρατούσε τίποτα κρυφό από τις συνταγές, όλες ήταν δοκιμασμένες και αν ακολουθήσεις τις οδηγίες της, πετυχαίνουν 100%, ακόμα και στην εικόνα, αυτό είναι κάτι σπάνιο για βιβλίο μαγειρικής.

«Οι συνταγές μου είναι πετυχημένες γιατί αν τις ακολουθήσεις κατά γράμμα, θα γίνουν ακριβώς όπως τις μαγειρεύω κι εγώ. Οι νοικοκυρές, όμως, τις περισσότερες φορές κάνουν τα δικά τους και δεν μ’ ακούνε. Πώς να τους πετύχει τότε η συνταγή; Να σου πω και ένα αστείο∙ μου λένε πολλές φορές οι νοικοκυρές στο Facebook: “Κυρία Βέφα, θα μου στείλετε τον Τσελεμεντέ σας για την τάδε συνταγή;”. Έχει γίνει κι αυτό, νομίζουν ότι "Τσελεμεντές" σημαίνει βιβλίο μαγειρικής, γιατί είναι τόσο μεγάλη φίρμα. Εγώ δεν έγινα ποτέ φίρμα, αλλά οι συνταγές μου είναι τίμιες και αληθινές.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Και όταν η τύχη σού ανοίγει μια πόρτα, πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά για να καταφέρεις κάτι. Συνολικά έχω πουλήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω από δέκα εκατομμύρια βιβλία. Θα με βρεις στην Amazon, αν ξέρεις, ως ‘Vefa Alexiadou’ με 5 αστέρια!».

Σε εκείνη την επίσκεψη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στο κτήμα της, που μας είχε ταΐσει την καλύτερη γαλοπούλα που έχω φάει ποτέ, μας έδινε περήφανη να ξεφυλλίσουμε τα αφιερώματα που της έχουν κάνει “τα μεγαλύτερα γαστρονομικά περιοδικά του κόσμου” και μας έδειχνε τα βραβεία που έχει κερδίσει και ξεκίναγαν με τη φράση “Best in the world”. Δεν είχε κανείς όρεξη να τα δει, αλλά ήταν όντως πολλά και σημαντικά βραβεία.

Η κ. Βέφα ζούσε σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, με βουκαμβίλιες και τριανταφυλλιές, που Δεκέμβρη μήνα ήταν ακόμα ανθισμένες, και δέχτηκε καρτερικά να κάνει ό,τι της έλεγε ο φωτογράφος, σηκώνοντας με κόπο το βαρύ πορσελάνινο σκεύος κάθε φορά που έπρεπε να ποζάρει. Δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε στιγμή, παρόλο που ζύγιζε πέντε κιλά το σκεύος και άλλα τόσα η γαλοπούλα. Μόνο μερικές φορές που το βάρος την έκανε να λυγίζει τα χέρια της τη βοηθάγαμε να τα συγκρατήσει. Ήταν αστείο αλλά και συγκινητικό να βλέπεις πόσο σοβαρά και επαγγελματικά μάς αντιμετώπιζε. Και μετά, που έστρωσε το τραπέζι, αισθανόσουν ότι το έκανε με όλη της την καρδιά, με χαρά, μια ειλικρινής φιλοξενία που μας έκανε να σταματήσουμε και τα μειδιάματα και να μη βγάλουμε ξανά άχνα όση ώρα τρώγαμε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο γεύμα της ζωής μας.

«Πάντα την αγαπούσα τη Χαλκιδική», έλεγε όσο έβγαζε τα μαύρα και ντυνόταν στα ροζ (το μαλλί το είχε φτιάξει χαράματα «στην τρίχα»). «Θυμάμαι όταν ήμουν στη Μενεγάκη, κανόνιζα και έφευγα κάθε Παρασκευή μεσημέρι με αεροπλάνο για να έρθω εδώ. Από το στούντιο πήγαινα κατευθείαν στο αεροδρόμιο. Δευτέρα χαράματα έπαιρνα πάλι το αεροπλάνο και πήγαινα στο κανάλι. Είναι όμορφα εδώ. Από το σπίτι φαίνεται το Πήλιο, ο Αϊ-Γιάννης και οι Σποράδες. Είναι μαγεία. Έχω και τον κήπο μου με τα πιο όμορφα λουλούδια. Άσπρο γιασεμί χιώτικο, κινέζικο, μπλε γιασεμί και κίτρινο, βουκαμβίλιες, νάρκισσους, φρέζες και μαργαρίτες. Φροντίζω να έχω λουλούδια κάθε εποχή…»

Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ήταν σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία, η οποία έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 2014, και την Άντζελα, η οποία πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με ιδιαίτερες σπουδές στο Berkeley University των ΗΠΑ επάνω στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.

Τα βιβλία της για τη μαγειρική έχουνε μεταφραστεί και μάλιστα δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση, το 2000 της απονεμήθηκε το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο “Best Culinary Business Professional”.

Την τηλεοπτική της καριέρα την ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια προβολής της εκπομπής Πρωινός καφές του ΑΝΤ1. Μαγείρεψε σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη.

Όπως είχε αποκαλύψει, στον Πρωινό Καφέ δούλευε χωρίς να πληρώνεται μιας και η συμφωνία με τον σταθμό ήταν να παρουσιάζονται τα βιβλία μαγειρικής της.

Το 2003, παρουσίασε στο Mega, την εκπομπή με τίτλο Τα Μυστικά Της Βέφας και το 2009 την εκπομπή Στην κουζίνα με τη Βέφα στο κανάλι Alter.

Στις ευρωεκλογές του 2024 ήταν υποψήφια με τον ΛΑΟΣ.

Απίστευτο. Φαντάρος έχασε τη ζωή του τρεις ώρες μετά από επέμβαση θυρεοειδούς, στο 424

 medlabnews.gr iatrikanea

Άλλο ένα περιστατικό «βλέπει» το φως της δημοσιότητας, στο ίδιο νοσοκομείο, όπου έχασε τη ζωή του φαντάρος, έπειτα από λάθη των γιατρών, όπως καταγγέλλει ο πατέρας του.

Μετά την υπόθεση του αστυνομικού που κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, επειδή ξέχασαν να τον ενημερώσουν πως είχε καρκίνο, ένα ακόμη περιστατικό βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για τον θάνατο ενός 27χρονου στρατιώτη, ο οποίος στις 3 Νοεμβρίου του 2023 υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς και καθαρισμό λεμφαδένων. Τρεις ώρες μετά το χειρουργείο, άφησε, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, την τελευταία του πνοή

Τι καταγγέλλει ο πατέρας του στρατιώτη

Όπως δήλωσε ο πατέρας του: «Το λάθος έγινε στο χειρουργείο διότι βρέθηκε μία φλέβα διπλοραμένη με κλωστή αλλά και μεταλλικό νήμα και από την άλλη μεριά βρέθηκε και κομμένη αρτηρία τα οποία τα κλείσανε χωρίς να δουν να ελέγξουν αν τρέχει ή δεν τρέχει αίμα και δεν βάλαν καν κάτι σωληνάκια που βάζουν για να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή αν υπάρχει αιμορραγία εσωτερικά.

Ο γιατρός έφυγε πριν ανανήψει ο γιος μου. Βγήκε ο γιος μου και ήμασταν εκεί με τον αδελφό μου και τον τραυματιοφορέα και έλεγε, (ο γιος μου) έχω δύσπνοια, τους λέγαμε δεν υπάρχει κάποιος να δει το παιδί; Μου λένε θα πάει επάνω και θα ρθουν οι γιατροί. Μπήκα μέσα μπροστά στην νοσηλευτρια, λέει ο γιος μου έχω δύσπνοια, τη ρωτάω δεν θα ρθει κανένας γιατρός; Θα περάσουν οι γιατροί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μην ανησυχείτε καθόλου».

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο πατέρας του 27χρονου, δεν έχει λαβει απαντήσεις, για το θάνατο του παιδιού του.

«Αυτό που έγινε με τον αστυνομικό, παραπλήσιο έγινε και με το γιο μου, κρατούσαν τις ιστολογικές του 8 μήνες. Κάτι γίνεται εκεί στη Θεσσαλονίκη το 424 θα έπρεπε να έχει κλείσει για μένα. 


Σύμφωνα με την οικογένεια, η ΣΜΥ Τρικάλων, όπου υπηρετούσε ο Νίκος Γκάτσης, είχε αναλάβει τη διενέργεια ΕΔΕ, που έως τώρα δεν ήταν ανακοινώσιμη, με δεδομένο ότι δεν είχε ληφθεί η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση του Δημοσίου, ενώ στο νοσοκομείο, όπως έχει καταγγείλει ο πατέρας, είχε γίνει προσπάθεια, διά της πειθούς, να αποποιηθεί ο πατέρας το δικαίωμά του να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, με δεδομένο ότι θα μπορούσε να εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου, αφού το μοιραίο είχε συμβεί εντός του νοσοκομείου. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την οικογένεια, έγινε προσπάθεια συγκάλυψης, αλλά ευτυχώς ο πατέρας δεν υπέγραψε το έγγραφο.

Κρατάνε τις απαντήσεις όσο μπορούν, έχει περάσει ένας χρόνος δεν έχω πάρει καμία απάντηση, η ΕΔΕ ενώ έχει βγει εδώ και δύο μήνες, με παραμυθιάζουν ότι κάνουν κι άλλες συμπληρωματικές καταθέσεις», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πατέρας

Η αποκάλυψη και τι συνέβη διαβάστε εδώ 

  Διαβάστε επίσης


 

Κατάφερε και βγήκε από την ΜΕΘ το παιδί με το πατίνι μετά από είκοσι ημέρες νοσηλείας

medlabnews.gr iatrikanea 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα που χτύπησε το παιδί με το αυτοκίνητό της, επιμένει πως πέρασε το φανάρι με πράσινο. ;

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον 12χρονο που παρασύρθηκε από ΙΧ με το πατίνι του στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Χολαργού. ;

Όπως είπε ο πατέρας του στο Star το παιδί μετά από είκοσι μέρες βγήκε από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων και νοσηλεύεται πλέον σε θάλαμο. «Οι γιατροί μου είπαν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη. Όπως μου είπαν έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να βγει από το νοσοκομείο το παιδί» ανέφερε χαρακτηριστικά. ;

Το διατροφικό προφίλ της ελιάς. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε ελιές;

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Την υψηλή διατροφική αξία της ελιάς, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με τον Φορέα, η ελιά είναι ο καρπός του δέντρου με τη λατινική ονομασία Olea europaea L. Για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά, πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Το διατροφικό προφίλ της ελιάς

Αναλόγως την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία της και τις συνθήκες αποθήκευσης, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαφορές στο διατροφικό της προφίλ.
Γενικά, τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (~73% επί του ολικού λίπους), ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα (~11%–12% επί του ολικού λίπους). Υπάρχει πλήθος επιστημονικών ερευνών οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία, ειδικά όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (π.χ. μείωση «κακής» χοληστερόλης).
Η ελιά, όπως και πολλά φρούτα και λαχανικά, εκτός από τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, περιέχουν φαινολικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, το 50% των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στις ελιές και στο παρθένο ελαιόλαδο είναι η υδροξυτυροσόλη και παράγωγα αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και την προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, με συγκεκριμένους όρους χρήσης.

Η περιεκτικότητα σε αλάτι

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ για το ξεπίκρισμα των ελιών συνήθως αλατίζονται ή διατηρούνται σε άλμη και έτσι η περιεκτικότητα αλατιού στις επιτραπέζιες ελιές μπορεί να είναι υψηλή (μπορεί να κυμαίνεται από 2g έως 6g αλατιού ανά 100g ελιάς).
Μάλιστα, η πρόσληψη αλατιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 γραμμάρια όταν κάποιος καταναλώνει ημερησίως μια μερίδα ισοδύναμη με περίπου 10 – 12 ελιές.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσληψη αλατιού μικρότερη των 5 γραμμαρίων ημερησίως από όλες τις τροφές και το προστιθέμενο αλάτι, οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην εν γένει διαιτητική πρόσληψη αλατιού.
Συστήνεται οι καταναλωτές να εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους την Ελληνική επιτραπέζια ελιά ξαρμυρίζοντάς την πριν την κατανάλωση ή επιλέγοντας εκείνη με το λιγότερο αλάτι.

Το PIF στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Η φαρμακευτική καινοτομία μονόδρομος για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς

Το PIF στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Η φαρμακευτική καινοτομία μονόδρομος για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς
medlabnews.gr iatrikanea

Το PIF (PhΑRΜΑ Innovation Forum, Greece) συμμετείχε δυναμικά στο διήμερο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, 21 & 22 Νοεμβρίου, με συζητήσεις και προτάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της καινοτομίας, συνεργασίας και ενεργούς συμμετοχής όλων των φορέων για τη συν-διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών που αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε κρίσιμες και καινοτόμες θεραπείες.

Μέσα από τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Εργασίας: «Πρόσβαση στην Καινοτομία και Φαρμακευτική Πολιτική», ο κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Αντιπρόεδρος του PIF, δήλωσε σχετικά: «Η καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε άμεσα σε μία φαρμακευτική πολιτική που θα ευνοεί την πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται, χωρίς εξαιρέσεις και καθυστερήσεις. Με δεδομένο ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν θα είναι ποτέ αρκετοί, θα πρέπει με ευθύνη όλοι οι φορείς να συμβάλλουν για να στηριχθεί το σύστημα υγείας.»

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αδιέξοδο που οδηγεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) προς το κράτος, να αγγίζουν το ιστορικό υψηλό του 83% για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με δυσμενείς επιπτώσεις πρωτίστως για τους ασθενείς, καθώς ορισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ενώ άλλοι θα στερούνται την απαραίτητη φροντίδα (ασθενείς 2 ταχυτήτων). Επιπλέον το υψηλό clawback αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη, μετακυλίοντας το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς, μέσω ιδιωτικών πληρωμών, για την κάλυψη των αναγκών τους. Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι «Για να ξεπεράσουμε το σημερινό αδιέξοδο, απαιτείται μία προτεραιοποίηση των αναγκών που οφείλει να καλύψει το κράτος και ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τα επόμενα 3 έτη. Η καινοτόμος βιομηχανία είναι έτοιμη να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνεται με το δυσανάλογο 83% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.».

Το PhARMA Innovation Forum, με τις 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες μέλη του να ανταποκρίνονται σταθερά και με συνέπεια στις ανάγκες των ασθενών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον διάλογο για τη διαμόρφωση πολιτικών που διασφαλίζουν την καινοτομία και πρόσβαση σε θεραπείες αιχμής, να ενθαρρύνει τους ασθενείς και τις ενώσεις ασθενών για την ενεργή συμμετοχή τους στη συν-διαμόρφωση προτάσεων. Επιπλέον, ως ένας αξιόπιστος εταίρος, δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας, με επίκεντρο την καινοτομία.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων