MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

Η μυρωδιά του  ψημένου κάστανου στις πλατείες, στους πεζόδρομους δημιουργεί τις γλυκιές στιγμές του Χειμώνα. Το Νοέμβριο τα κάστανα είναι εδώ!
Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, τονώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο  το νευρικό μας σύστημα.
Περιέχουν αρκετό νερό (52% περίπου), ενώ δεν περιέχουν πολύ λίπος (2,5 γρ/100γρ κάστανα), σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή ένας ολιγοθερμιδικός» ξηρός καρπός.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα νατρίου, οπότε φαίνεται να συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Τα κάστανα περιέχουν σε κάποιο ποσοστό ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη αθηροσκλήρωσης.
Τα 100γρ κάστανα δίνουν περίπου 2γρ πρωτεΐνης, οπότε σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά ή προστιθέμενα μέσα στις σαλάτες μπορούν να ανεβάσουν την πρόσληψη της πρωτεΐνης (ιδιαίτερα χρήσιμα σε Νηστείες).
Σύσταση κάστανου/ 100γρ:
Θερμίδες:170 KCAL
Διαιτητ. ίνες: 6,1gr
Κάλιο: 500Μg
Βιταμίνη β6: 0,34mg
Πηγή: «πινακεσ σύνθεσης τροφιμων», α. τριχοπουλου
100γρ. Κάστανου μπορούν να υποκαταστήσουν 2 λεπτές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ’η 2 μικρές πατάτες βραστές ’η 1 φλυτζ ρύζι
ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΩΝ
Τα φρέσκα κάστανα έχουν λεία επιφάνεια, δε χαλάνε εύκολα, αποθηκεύονται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Αποτελούν εύκολο σνακ, εφόσον τα έχουμε βράσει ή ψήσει, οπότε μαζί με ένα φρούτο κάνουν ένα «πλήρες» δεκατιανό. Αποτελούν πια συστατικό σύγχρονων οδηγών μαγειρικής, συνοδεύοντας κρέας, ψάρι, πίτες, τυριά με ευφάνταστους τρόπους.
Χρήσεις κάστανου έχουμε και στη ζαχαροπλαστική (πχ γλυκό κουταλιού, κομπόστα). Προσοχή στις ποσότητες όμως, 100 γρ κάστανου δίνουν περίπου 8% των θερμίδων που χρειαζόμαστε την ημέρα.
Τα κάστανα έχουν ξεχωριστή γεύση και θέση στο ελληνικό τραπέζι. Γιορτές Κάστανου οργανώνονται κάθε χρόνο σε πολλά χωριά της Αρκαδίας.
Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε” 29, Τρίπολη

τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

H βία στο σχολείο, ο εκφοβισμός και πώς μπορεί να γίνει αντιληπτός;


Επιμέλεια Βικτωρία Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, medlabnews.gr
Ο εκφοβισμός είναι μακροχρόνια σωματική ή ψυχολογική βία που ασκείται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων εναντίον ενός ατόμου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ο σωματικός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει κλωτσιές, σπρωξίματα ή ξύλο ενώ οι πιο συνηθισμένοι τρόποι ψυχολογικού εκβιασμού είναι τα πειράγματα και ο αποκλεισμός
Θα πρέπει να διακρίνουμε τις εκφοβιστικές πράξεις από τις απλές εκφράσεις επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού, διότι, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, παρά τους ορισμούς των ειδικών, συχνά δυσκολεύονται να καθορίσουν ποιες συμπεριφορές είναι εκφοβιστικές. Για να χαρακτηριστεί, λοιπόν, μια επιθετική πράξη εκφοβισμός θα πρέπει να υπάρχει διαφορά δύναμης μεταξύ δράστη και θύματος, που καθιστά το θύμα αδύναμο να αμυνθεί και το τοποθετεί σε μειονεκτική θέση έναντι του δράστη.  Η διαφορά δύναμης μπορεί να είναι είτε σωματική είτε ψυχολογική. Οι δράστες είναι πολύ ικανοί στο να αναγνωρίζουν τους μαθητές που δεν διαθέτουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες ή τα προσωπικά χαρακτηριστικά για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η διαφορά δύναμης μπορεί να αφορά από τη μεριά του δράστη ή των δραστών σε μεγαλύτερη σωματική ή αριθμητική δύναμη, περισσότερη αυτοπεποίθηση, σιγουριά, διεκδικητικότητα, μεγαλύτερη γλωσσική επιδεξιότητα, που δίνει τη δυνατότητα στο δράστη να πληγώσει ή να απειλήσει το θύμα με την επιλογή των λέξεων που κάνει ή τον τρόπο ομιλίας, ανώτερες κοινωνικές ή χειριστικές δεξιότητες (π.χ. ικανότητα να στρέψει κάποια άτομα εναντίον κάποιου ή να αποκλείσει κάποιον από μια ομάδα), υψηλότερη κοινωνική θέση και αντίστοιχη ικανότητα επιβολής. O εκφοβισμός διαφοροποιείται από άλλα είδη επιθετικότητας, όπως η αντιδραστική επιθετικότητα, η οποία προκαλείται ως αντίδραση σε κάτι ή η προμελετημένη επιθετικότητα, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο στόχο, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος προφανής στόχος πέρα από την απόκτηση κυριαρχίας.
Μπορούμε να διακρίνουμε δύο είδη εκφοβισμού: τον άμεσο που εκφράζεται με ευθείες σωματικές ή λεκτικές επιθέσεις προς το θύμα και τον έμμεσο, που περιλαμβάνει τη συκοφαντία, τη χειραγώγηση των φιλικών σχέσεων και τον σκόπιμο αποκλεισμό από μια ομάδα. Το cyber bullying, δηλ. ο εκφοβισμός που πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι δικτυακοί τόποι και τα chat rooms, αποτελεί ένα πρόσφατο και ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο. Ως «ρατσιστικός εκφοβισμός» ή «φυλετική παρενόχληση» χαρακτηρίζεται η επιθετική πράξη που κατευθύνεται προς ένα άτομο που ανήκει σε διαφορετική φυλή ή εθνικότητα, εφόσον αποδειχθεί ότι ο εκφοβισμός προέκυψε ακριβώς λόγω της διαφοράς εθνικότητας μεταξύ του δράστη και του θύματος.
Ο «σεξουαλικός εκφοβισμός» αναφέρεται στη χρήση λεκτικών εκφράσεων με σεξουαλικά υπονοούμενα. Μια άλλη μορφή εκφοβισμού λαμβάνει χώρα όταν μια ομάδα σε ένα πλαίσιο προβαίνει σε πράξεις επιβολής στα νεοφερμένα άτομα, σαν ένα είδος τελετών μύησης ή καψονιών. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι δράστες φαίνεται να απαλλάσσονται από το αίσθημα προσωπικής ευθύνης καθώς η πρακτική του εκφοβισμού βασίζεται σε μια παράδοση.
Το ποσοστό των αγοριών που συμμετέχουν σε εκφοβιστικά περιστατικά, κυρίως άμεσου τύπου, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των κοριτσιών. Αγόρια και κορίτσια είναι θύματα του έμμεσου ή σχεσιακού εκφοβισμού σε παρόμοιο ποσοστό.
Στην χώρα μας περιστατικά βίας μένουν στην αφάνεια είτε γιατί θεωρείται ότι η δημοσιοποίησή τους θα στιγματίσει τους θύτες ή/και τα θύματα είτε γιατί θα μειώσει το κύρος του σχολείου. Έχει βρεθεί, επίσης, ότι συμπεριφορές του τύπου «δράση συμμοριών» βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, ενώ πιο συχνά είναι τα περιστατικά επιθέσεων και ξυλοδαρμών μεταξύ μαθητών, με μεγαλύτερη συχνότητα στο Γυμνάσιο απ’ ό, τι στο Λύκειο. Βρέθηκε, επίσης, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν ζητούν βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο του σχολείου.
Έχει υποστηριχθεί ότι και το ίδιο το σχολείο ως θεσμός ασκεί βία, μέσω της χειραγώγησης, της συναίνεσης, του προσεταιρισμού και της εσωτερίκευσης των κανόνων και προτύπων συμπεριφοράς, συμμετέχοντας σ’ έναν ευρύτερο κοινωνικό έλεγχο της εκπαίδευσης.
Μπορούμε να υποψιαστούμε ότι ένα παιδί εκφοβίζεται με βάση κάποια δευτερεύοντα σημάδια θυματοποίησης:
         -  ένα ασυνήθιστα ήσυχο παιδί γίνεται όλο και πιο απόμακρο
         -  ένα παιδί, που, συνήθως, είναι συγκρατημένο, γίνεται επιθετικό (ως αποτέλεσμα της 
απογοήτευσης και της ανικανότητας να αντιμετωπίσει τη θυματοποίηση με άλλο 
τρόπο)
         -  πτώση της σχολικής επίδοσης χωρίς προφανή λόγο
         -  απροθυμία συμμετοχής σε εξωσχολικές δραστηριότητες
         -  ασθένεια πριν από ομαδικές δραστηριότητες
         -  στις ομαδικές σχολικές δραστηριότητες κανείς δεν θέλει να σχηματίσει ζευγάρι μ’ 
αυτό το παιδί
         -  απουσίες από το σχολείο χωρίς πειστικές εξηγήσεις
         -  τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού είναι μονίμως κατεστραμμένα ή έχουν χαθεί. 
Οι  συμβουλευτικές τηλεφωνικές υπηρεσίες της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) στις οποίες απαντούν ειδικοί Ψυχικής Υγείας. Για γονείς, εκπαιδευτικούς,  ειδικούς ψυχικής υγείας: 801-801-1177. 
Για παιδιά και εφήβους: 116-111




Τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται ανάλογα με τον τρόπο που παρασκευάζονται τα τρόφιμα

Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Καθημερινά, κατά το μαγείρεμα δημιουργούνται περίπου 2g καμένης ύλης με τοξικές, καρκινογόνες ή/ και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Από πολλές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι κατά το ψήσιμο πολλών τροφίμων (ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα, το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κ.λπ.), σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης ή/και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα. Επίσης, κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται λόγω της πυρόλυσης πισσώδεις ουσίες, το γνωστό "καρβουνιασμένο" τμήμα των τροφίμων με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.
'Εχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλίσκει καθημερινά 1-1,5 γραμμάριο "καρβουνιασμένης" ύλης με τη διατροφή του, ιδιαίτερα σε ψημένο ή καπνιστό κρέας, τηγανισμένα φαγητά κ.λπ. Χρωματογραφική ανάλυση έδειξε ότι η ύλη αυτή περιέχει μεγάλα ποσοστά καρκινογόνων ή μεταλλαξιγόνων ουσιών, όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), ετεροκυκλικές αμίνες, Ν-νιτρωδοαμίνες, απανθρακωμένη οργανική ύλη, κ.λπ.

Τέσσερις είναι οι κυριότερες ομάδες καρκινογόνων χημικών ουσιών:
1. Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάθρακες (ΠΑΥ): Είναι προϊόντα καύσης και πυρόλυσης και προκύπτουν κατά την καύση ξύλου, κάρβουνου και πετρελαιοειδών. Ο πιο γνωστός καρκινογόνος ΠΑΥ είναι το Βενζο [α] πυρένιο (ΒΑΠ) που βρίσκεται όπου υπάρχει καύση ή πυρόλυση οργανικής ύλης: ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός του τσιγάρου, εργασιακό περιβάλλον, μαγείρεμα με υγραέριο κ.α. Τρόφιμα που ψήνονται σε αναμμένα κάρβουνα, ο καπνός από καύση ξύλων και τα καπνιστά τρόφιμα περιέχουν ΒΑΠ και για την αποφυγή δημιουργία τους προτείνεται ψήσιμο στο φούρνο.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ΠΑΥ προκαλούν καρκίνο πνεύμονα στους καπνιστές και σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με υψηλές συγκεντρώσεις, ενώ παρά τις υψηλές συγκεντρώσεις στα ψημένα τρόφιμα η συμβολή τους στον καρκίνο του πεπτικού συστήματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Υψηλές συγκεντρώσεις ΠΑΥ που καταναλώνονται σε μακροχρόνια βάση, αποτελούν κίνδυνο για μελλοντική καρκινογένεση.

2. Μεταλλαξιογόνες ετεροκυκλικές αμίνες: Η κρεατίνη, διάφορα αμινοξέα και οι υδατάνθρακες του κρέατος κατά το ψήσιμο μετατρέπονται σε περίπου 20 ενώσεις ετεροκυκλικών αμινών με ισχυρή μεταλλαξιογόνο δράση στην ανάπτυξη καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση κρέατος και η μέθοδος μαγειρέματός του έχουν συσχετισθεί με την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων καρκινογόνων/μεταλλαξιγόνων ουσιών, όπως και με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. 'Ολα τα είδη κρέατος όταν ψηθούν σε κάρβουνα ή σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών

3. Ν-Νιτρωδοαμίνες και Ν-Νιτρωδοαμίδια στα τρόφιμα: Βρίσκονται στο περιβάλλον, στα τρόφιμα και μπορεί να σχηματιστούν και ενδογενώς στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας καρκίνο του οισοφάγου, στομάχου, φάρυγγα και ρινικής κοιλότητας. Νιτρώδη και νιτρικά άλατα προστίθενται ως συντηρητικά κρέατος και αλλαντικών (τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με βιταμίνη C η οποία παρεμποδίζει την αντίδραση νιτρωδησης), αλλά ο οργανισμός εφοδιάζεται και από το πόσιμο νερό, λαχανικά και φρούτα, αποξηραμένα ψάρια, λίπη, μπύρα, καπνιστά τυριά κ.α. Τα αλατισμένα τρόφιμα και το αλάτι είναι, επίσης, υπεύθυνα για αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, γαστρεντερικού συστήματος και της ρινικής κοιλότητας.

4. Ακρυλαμίδιο στις τροφές. Το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, ασύμβατη με οξέα, βάσεις και οξειδωτικά μέσα. Πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ακρυλαμιδίου επιφέρει άμεσα νευροτοξικά και ορμονολογικά αποτελέσματα, τα οποία είναι πλήρως τεκμηριωμένα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για την πιθανή καρκινογόνο δράση του. Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνών ακρυλαμιδίου στο αίμα ανθρώπων που δεν είχαν καμία "εργασιακή" σχέση με την ουσία αυτή. Αναζητώντας την πιθανή πηγή ακρυλαμιδίου, διαπίστωσαν την παρουσία μικροποσοτήτων ακρυλαμιδίου στα θερμικώς επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα και κατά κύριο λόγο στις τηγανητές πατάτες και δευτερευόντως στο ψωμί, στις φρυγανιές, στα μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα. Οι συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου στα τηγανισμένα ή ψημένα τρόφιμα βρέθηκαν να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις μέγιστες επιτρεπτές για το πόσιμο νερό, που όπως προαναφέρθηκε είναι εξαιρετικά μικρές. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στους τοξικολόγους και στην κοινή γνώμη. Το θέμα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και ανησύχησε ιδιαίτερα τους γονείς, αφού είναι γνωστή η προτίμηση των παιδιών για τηγανητές πατάτες, οι οποίες με την εξάπλωση των "ταχυφαγίων" αποτελούν πλέον σχεδόν υποχρεωτικό συμπλήρωμα του φαγητού τους. Στην Ελλάδα μάλιστα, όπως συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, προβλήθηκε με την υπερβολική εικόνα ενός "διατροφικού σκανδάλου".

Τα οφέλη του μαγειρέματος
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη που σχετίζονται με το μαγείρεμα των τροφίμων, τα οποία δεν πρέπει να λησμονούνται. Εκτός από τη βελτίωση της γευστικότητας και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων, το σωστό μαγείρεμα μειώνει επίσης τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. Επιπλέον, η διαδικασία του μαγειρέματος καθιστά μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πιο άμεσα διαθέσιμα, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να τα χρησιμοποιεί πιο εύκολα. Η τήρηση των οδηγιών μαγειρέματος στις συσκευασίες τροφίμων και η χρήση κατάλληλου μαγειρικού εξοπλισμού μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποικιλία τεχνικών μαγειρέματος, μαγειρεύοντας περισσότερο με βρασμό, στον ατμό ή με παρόμοιες μεθόδους, ώστε να ελαχιστοποιούν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου. Καθώς ορισμένα από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο είναι επίσης τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας.

Στην Ελλάδα, του σήμερα, να μην τολμήσει κανείς, να πάθει εγκεφαλικό!.


Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τα τελευταία 30 χρόνια, πάντως, έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 45% στους θανάτους που οφείλονται σε ΑΕΕ. Σήμερα, το 70% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους, ενώ το 10% αναρρώνουν πλήρως.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μέσα από τις αρτηρίες διαταράσσεται ή διακόπτεται αιφνίδια. Το αίμα μπορεί να σταματήσει να ρέει σε μια αρτηρία επειδή εμποδίζεται από κάποιο θρόμβο αίματος ή πλάκα (αυτό ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή επειδή η αρτηρία έχει σπάσει ή υποστεί ρήξη (αυτό ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) :
  • Ένας στους έξι άνθρωποι στον κόσμο θα υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους
  • Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • 15 εκατομμύρια άτομα το χρόνο παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
         Πίσω από αυτά τα νούμερα, υπάρχουν αληθινές ζωές.
Και όμως :
* Το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί,
* Αλλά εάν συμβεί, είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.


Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, στην σημερινή Ελλάδα, από το νοσοκομείο, θα αρχίσει ο Γολγοθάς του ασθενούς αλλά και των συγγενών του. 

Με ένα σύστημα υγείας που καταρρέει, με έναν ΕΟΠΥΥ που έχει βουλιάξει στα χρέη, με ενοποιήσεις ταμείων και την αναταραχή, που δημιουργεί κάτι τέτοιο, με νοσοκομεία να κλείνουν και με βασικές ελλείψεις σε φάρμακα, δυστυχώς δεν δίνονται καλές συνθήκες να αντεπεξέλθει κανείς ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, που είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσο και να προσπαθούν οι γιατροί, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά μαζί με το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν να παλέψουν με πολλές αντιξοότητες. 

Και βέβαια, σε τέτοιες συνθήκες είναι περίεργο να δημοσιεύονται αποτελέσματα από μελέτες που παρουσιάζουν ότι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώθηκαν!. Η Ευρώπη για άλλη μια φορά αιθεροβατεί ή παραπλανά τους πολίτες της, παρουσιάζοντας μελέτες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, σήμερα, που όμως διεξήχθησαν το 2008. Από το 2008, όμως μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Και βέβαια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και στην κραταιά Γερμανία. 

Στην Ελλάδα που αυξάνουν οι αυτοκτονίες, η κατάθλιψη βρίσκεται στο κόκκινο, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, είναι απόλυτα λογικό να αυξάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το να κρύβουμε ή να αποσιωπούμε τα στοιχεία είναι στρουθοκαμηλισμός.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατάθλιψη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και θνησιμότητας από αυτό. Την ακριβή αιτία σύνδεσης, της κατάθλιψης, με το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν την γνωρίζουν οι ερευνητές. Η κατάθλιψη επηρεάζει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί ενδεχομένως με κάποιον τρόπο να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης, που με τη σειρά τους ενισχύουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Και πρέπει να σκεφτούμε ότι η επιστροφή έπειτα από εγκεφαλική βλάβη είναι δύσκολη, επώδυνη, δαπανηρή, και χρειάζεται χρόνο και υπομονή. H επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το «πλήγμα» που επιφέρει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν δύσκολη, στην χώρα μας, πριν ξεσπάσει η κρίση. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται τώρα.

Πριν ένα χρόνο αναδεικνύαμε το θέμα με την πείνα στα σχολεία. Σήμερα αναδεικνύουμε, ένα θέμα, που θα το βλέπουμε μπροστά μας, δυστυχώς, όλο και πιο συχνά.
Πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, αναγκάζονται από τις συνθήκες, να τα περικόπτουν ή να αραιώνουν τις δόσεις.  Διαβητικοί, λόγω ανέχειας, παίρνουν το φάρμακο τους αντί για κάθε μέρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Φάρμακα που έχουν να κάνουν με την πήξη του αίματος και είναι απαραίτητα στους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό, το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Και επειδή δεν πρέπει να περιμένουμε από την ανήμπορη πολιτεία αλλά και από το διαλυμένο σύστημα, η λύση είναι η πρόληψη.

Μέλημα για τον πολίτη της χώρας μας είναι πάση θυσία να μην νοσήσει και φυσικά να προλάβει το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

To κοινωνικό έργο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Αρχιεπισκοπής και άλλων φορέων είναι μεγάλο, αλλά το πρόβλημα γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερο οπότε η προσφορά δεν επαρκεί.

Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει το συντομότερο, γιατί ετών δουλειά και κατακτήσεις στον χώρο της υγείας εκπληκτικές, που πετύχαμε μέχρι προ κρίσης, αποδομούνται πολύ σύντομα, σήμερα. Για να περάσει η κρίση, απαιτείται να έχουμε την υγειά μας, να μπορούμε να παλέψουμε, να παράγουμε και να περάσουμε στην ανάπτυξη. Πρέπει η πολιτεία να σταματήσει να τρώει τους πολίτες της, γιατί η επιδείνωση της υγείας, θα χρειαστεί πολλά περισσότερα χρόνια για να επιστρέψουμε στα καλά επίπεδα που είχαμε πετύχει και το κυριότερο η νέα γενιά, τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου, θα έχουν αρκετά επιβαρυμένη υγεία.

Διαβάστε επίσης:
Ισχαιμικά και Αιμορραγικά Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια;

Πώς θα προλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα νέο εγκεφαλικό

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ και ΟΞΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πέντε κρυμμένοι λόγοι που δε χάνουμε βάρος



1.    Η ζάχαρη παραμονεύει
Πολλά τρόφιμα που δεν τα θεωρείς γλυκά, όπως ζυμαρικά, σούπες, δημητριακά, σάλτσες, dressing για σαλάτες περιέχουν ζάχαρη και συχνά σημειώνονται με διαφορετικό όνομα όπως νέκταρ, γλυκόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, σιρόπι κριθαριού κ.ά. Αν η διατροφή σου είναι υψηλή σε ζάχαρη, χάνεις σημαντικό θρεπτικών συστατικών και αυξάνεις την κατανάλωση καθώς η ζάχαρη διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες. Επίσης προκαλείται απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να μειώσει την ενεργητικότητά σου και να πεινάς ξανά.
Λύση: Διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων και έλεγξε αυτά που επιλέγεις να μην έχουν πάνω από 8γρ. ζάχαρης ανά μερίδα. Αν θες γλυκό, διάλεξε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και απέφυγε να αναψυκτικά.

2.    Μήπως ασκείσαι πολύ χαλαρά;
 
Μη βασίζεσαι στις θερμίδες που γράφει το μηχάνημα ότι καις ή στις υποσχέσεις ότι με πολύ λίγη προσπάθεια θα χάσεις βάρος. Για να κάψεις 100 θερμίδες την ώρα, θα πρέπει να διατηρήσεις ένα υψηλό επίπεδο αερόβιας δραστηριότητας ολόκληρη την ώρα.
Λύση: Καθόρισε το στόχο σου για βέλτιστη άσκηση με βάση την καρδιακή συχνότητα και έλεγξε τους παλμούς σου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας (καρδιοσυχνόμετρο) για να είσαι συνεχώς σε αυτή τη ζώνη καύσης θερμίδων. Δοκίμασε τη διαλειμματική άσκηση (εναλλαγή γρήγορου και αργού ρυθμού), τάξεις Zumba ή υπαίθρια άσκηση για να είσαι απασχολημένος και καις θερμίδες στο μέγιστο.

3.    Ξεχνάς το πρωινό;

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό μπορούν να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν πιο εύκολα από αυτούς που το παραλείπουν. Όσο πιο υγιεινό είναι το πρωινό, τόσο το καλύτερο γιατί είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγεις αργότερα μέσα στην ημέρα.
Λύση: Το ιδανικό πρωινό είναι ένας συνδυασμός των υδατανθράκων πρωτεϊνών και λίπους. Δοκίμασε ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τοστ με άπαχο τυρί και γαλοπούλα ή χυμό.

4.    Μήπως τρως πολύ εκτός σπιτιού;

Η εμπειρία δείχνει ότι η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού συχνά σημαίνει περισσότερο φαγητό. Μεταξύ του ορεκτικού, του κυρίως πιάτου και του επιδόρπιου μπορεί να καταναλώσεις πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλάβεις. Μπορεί να νιώθεις πίεση για να ότι πρέπει τελειώσεις το πιάτο σου γιατί το πλήρωσες.
Λύση: Δεσμεύσου ότι θα τρως πιο συχνά στο σπίτι. Βρες απλές συνταγές μαγειρικής. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου για την εβδομάδα και προετοίμασε τα σνακ που θα έχεις μαζί σου. Περιόρισε το φαγητό εκτός σπιτιού σε μία φορά την εβδομάδα.

5.    Μήπως το περιβάλλον σου ενθαρρύνει το φαγητό;

Το χρώμα του δωματίου, το είδος του φωτισμού, το αν ακούς μουσική ή βλέπεις τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σου, σύμφωνα με έρευνα στο Εργαστήριο Τροφίμων του Cornell. Ζεστά χρώματα όπως κόκκινο και κίτρινο διεγείρουν την όρεξη, ενώ ψυχρά χρώματα όπως μπλε και πράσινο την καταστείλουν. Ακούγοντας μουσική και βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας μπορεί να φας περισσότερο, είτε γιατί αυξάνεται η όρεξη είτε γιατί τρως μηχανικά. Ο δυνατός φωτισμός μας κάνει να τρώμε πιο γρήγορα, ενώ το φαγητό έξω με φυσικό φωτισμό μειώνει την κατανάλωση.
Λύση: Χαμήλωσε το φωτισμό, απενεργοποιήστε τυχόν περισπασμούς όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπολογιστή και κατανάλωσε το γεύμα σου στο τραπέζι όσο το δυνατόν συχνότερα.
www.isarkadias.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012. Εκδήλωση του Σωματείου "Καλυψώ"

 Στις 29 Οκτωβρίου 2012, Παγκοσμία Ημέρα Ψωρίασης το Σωματείο Ψωριασικών Ασθενών "Καλυψώ" θα διοργανώσει μία εκδήλωση στο Σύνταγμα από τις 8:00 μέχρι τις 17:00 για την ενημέρωση του κοινού και την αποστιγματοποίηση της ασθένειας της ψωρίασης
Θα παρευρίσκονται για αυτό το σκοπό ασθενείς-μέλη του σωματείου και εθελοντές για την ενημέρωση και το μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων για την ασθένεια της ψωρίασης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Ψωρίασης είναι:

Θέστε την ψωρίαση στην ατζέντα συζήτησης, τώρα!
(Put psoriasis on the agenda now!)

Στην Ελλάδα, το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με ΨωρίασηΚΑΛΥΨΩ’ είναι ο μοναδικός, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός που ασχολείται με την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Ένας από τους κύριους στόχους μας στο Καλυψώ είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Λούμος, ενός Δ.Σ. που, για πρώτη φορά, και τα πέντε μέλη του είναι ασθενείς! Μέσα από ομάδες συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών, ομάδες δημιουργίας, και με την υποστήριξη ειδικών ψυχολόγων, όπου χρειάζεται, η νόσος απομυθοποιείται, τα μέλη αποκτούν την αυτοπεποίθηση που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και βρίσκουν λύσεις σε θέματα που τους απασχολούν (όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.). Παράλληλα δουλεύουμε για την αποστιγματοποίηση της ψωρίασης, να κάνουμε σαφές σε όλους πως η ψωρίαση δεν μεταδίδεται. «Οι πληροφορίες μεταδίδονται, η ψωρίαση όχι!» είναι το κύριο μήνυμα στην ενημερωτική καμπάνια που θα ξεκινήσει με αφορμή την 29η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα ψωρίασης. Τέλος, συνεχής είναι η προσπάθεια προβολής του Καλυψώ μέσα από δράσεις που έχουν σαν στόχο την ενημέρωση και τη προσέλκυση νέων  μελών. Επιδιώκουμε ήδη να δημιουργήσουμε ζωντανό πυρήνα δράσης και στη Θεσσαλονίκη. Καλούμε κοντά μας όλους όσους υποφέρουν από τη νόσο και τις συνέπειές της, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Η συμμετοχή στο Καλυψώ δυναμώνει τη φωνή μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνεπειών της νόσου.

Η ψωρίαση έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, σε ότι αφορά την υγεία, με άλλες ιατρικές και ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη και κατά συνέπεια, εξουθενώνει τον ασθενή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν πολύ συχνά δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι βλάβες είναι ορατές. Πρόκειται κυρίως για τις περιπτώσεις ψωρίασης του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και των χεριών.

Ο κοινωνικός στιγματισμός περιλαμβάνει μια σειρά από έντονα αρνητικά συναισθήματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με ψωρίαση: αγωνία της απόρριψης, αίσθημα κατωτερότητας, ευαισθησία απέναντι στη συμπεριφορά των άλλων, ενοχές και ντροπή, αρνητική στάση και μυστικοπάθεια. Πολλές φορές, εξαιτίας του γεγονότος πως η ψωρίαση θεωρείται εσφαλμένα μεταδοτική ή εξαιτίας σύγχυσης με άλλη ασθένεια ή παθολογική κατάσταση προκαλούνται παρεξηγήσεις που συμβάλλουν στον αποκλεισμό των ασθενών με ψωρίαση από δημόσιους χώρους, όπως πισίνες και παραλίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορούν να εμποδίσουν τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την πάροδο του χρόνου, την κατάθλιψη.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων έχει δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης με τον αριθμό 801 11 772 772 και αστική χρέωση. Ένας ακόμη στόχος είναι η προσέγγιση των αρμόδιων αρχών της πολιτείας για τη προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Επιπλέον, το ΚΑΛΥΨΩ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στη καταπολέμηση της άγνοιας με τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού και την οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τη νόσο.

Η χρηματοδότηση του Σωματείου Καλυψώ στηρίζεται στην ετήσια συνδρομή των μελών του Σωματείου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ καθώς και σε δωρεές και χορηγίες. Όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.

Γενικά για τη ψωρίαση

Η ψωρίαση (psoriasis) είναι ένα συχνό, χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που εμφανίζεται σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα και χαρακτηρίζεται από την υπερπλασία της επιδερμίδας και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Φυσιολογικά, κάθε μήνα, τα κύτταρα της επιδερμίδας αποβάλλονται και αντικαθίστανται με νέα. Στους ασθενείς με ψωρίαση η αντικατάσταση των κυττάρων της επιδερμίδας γίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον μήνα, συνήθως σε μία εβδομάδα. Έτσι η επιδερμίδα γίνεται παχύτερη και τα κύτταρα που αποβάλλονται καθημερινά, είναι πολύ περισσότερα απ' ότι στο υγιές δέρμα.

Η ψωρίαση μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα ξεπερνά τις 200.000 και σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 1/3 των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Ο μύθος περί μεταδοτικότητας της ψωρίασης είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενημέρωσης και σύγχυσης της ψωρίασης με την ψώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν σχετίζεται με την ψώρα και ότι η ψωρίαση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται στο 20% περίπου των ασθενών με ψωρίαση του δέρματος.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της ψωρίασης σε προδιατεθειμένα άτομα είναι :


  • Το ψυχρό κλίμα
  • Οι στρεπτοκοκκικές και οι ιογενείς λοιμώξεις
  • Οι τραυματισμοί του δέρματος
  • Οι ορμονικές μεταβολές (έξαρση στην εφηβεία και μετά τον τοκετό).
  • Ο ψυχολογικός παράγοντας και το στρες.
  • Ορισμένα φάρμακα


Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης εφαρμόζονται τοπικές θεραπείες, φωτοθεραπεία, συστηματικές και βιολογικές θεραπείες. 


Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’

Έβρου 1, 115 28 Αθήνα
τηλ: 210 7212002
fax: 210 7212003



Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων