Ο προστάτης των παιδιών της Γάζας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο προστάτης των παιδιών της Γάζας

ΜΑΝΤΣ ΓΚΙΛΜΠΕΡΤ: Ο ΓΙΑΤΡΟΣ- ΘΡΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται πολύ κρίσιμη. Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν και χτυπούν υγειονομικές μονάδες – νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασθενοφόρα. Μέχρι σήμερα (βράδυ Πέμπτης) έχουν χτυπηθεί 30 μονάδες υγείας. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προσπαθεί κανείς να σταματήσει το Ισραήλ».
Ο Νορβηγός αναισθησιολόγος Μαντς Γκίλμπερτ δίνει μαζί με πολλούς Παλαιστίνιους γιατρούς εδώ και μέρες τον δικό του πόλεμο στη Γάζα. Εναν πόλεμο άνισο, για τους τραυματίες που φτάνουν διαρκώς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Τις δύσκολες μέρες πρέπει να χειρουργηθούν τουλάχιστον 10-30 άτομα. Τα 540 κρεβάτια έχουν γίνει 700 και πάλι δεν φτάνουν. Το πρωινό μετά τη σφαγή στη Σουτζάιγια κλήθηκαν να διαχειριστούν 400 τραυματίες σε μια μέρα. «Σε κάθε βομβαρδισμό, κάθε φορά που έρχονται ασθενοφόρα στο Αλ Σίφα, έχουμε παιδιά τραυματίες. Πολλά παιδιά σκοτώνονται. Μέχρι απόψε μετράμε 190 νεκρά παιδιά μικρότερα από 18 χρονών και 1.561 τραυματισμένα»…
Μιλάμε στο τηλέφωνο αργά τη νύχτα της Πέμπτης, σε ένα μικρό κενό του ασφυκτικού του προγράμματος. Πίσω από τη σταθερή φωνή του ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων. «Απόψε οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ντούρα. Ενα παιδί 2,5 χρόνων σκοτώθηκε. Περίπου 30-40 τραυματίστηκαν, κυρίως παιδιά. Στοχοποιώντας νοσοκομεία, οι Ισραηλινοί σκοτώνουν και ασθενείς. Είχαμε το επεισόδιο στο Αλ Ουάφα, τον βομβαρδισμό του Αλ Αξα με τέσσερις ασθενείς νεκρούς και τώρα το παιδιατρικό νοσοκομείο. Πού είναι οι διεθνείς οργανισμοί που εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών; Δεν τους βλέπουμε πουθενά».
Παρών από το 2006
Ο δρ Γκίλμπερτ δεν είναι μόνο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τρόμσο και στέλεχος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της βόρειας Νορβηγίας. Είναι επίσης ακτιβιστής και μέλος αριστερού νορβηγικού κόμματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ως εθελοντής γιατρός στη Γάζα. Εζησε την πρώτη Ιντιφάντα και όλους τους τελευταίους πολέμους, το 2006, 2009, 2012. «Είναι δύσκολο να συγκρίνεις συμφορές και η μνήμη συχνά σε απογοητεύει.
Χωρίς αμφιβολία, όμως, η κτηνωδία, η ωμότητα και η έκταση των σημερινών ισραηλινών επιθέσεων είναι η χειρότερη από όσες έχω δει. Συστηματικά σκοτώνουν οικογένειες μέσα στα σπίτια τους, χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία όπως θα περίμενες από ένα κράτος δικαίου. Αυτά είναι χαρακτηριστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ενώ μετρά ασθενοφόρα, μας περιγράφει τις συνθήκες στο νοσοκομείο που δέχεται τα περισσότερα και πιο βαριά περιστατικά και ασφυκτιά από κόσμο. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς και οι συγγενείς τους. Είναι και οι πρόσφυγες. «Λόγω των ανελέητων βομβαρδισμών πάνω από 100.000 είναι εσωτερικοί πρόσφυγες στη Γάζα. Κάποιοι έχουν έρθει στο Αλ Σίφα επειδή το βλέπουν ως ασφαλές καταφύγιο». Τα κρεβάτια δεν φτάνουν αλλά ούτε και οι προμήθειες. «Εχουμε ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, φαγητό, καύσιμα, φάρμακα, αναλώσιμα, ιατρικό εξοπλισμό. Είναι απίστευτα θαρραλέο πώς το προσωπικό καταφέρνει να λειτουργεί αυτό το νοσοκομείο που είναι σε τόσο κακή κατάσταση εξαιτίας της 7χρονης πολιορκίας του Ισραήλ και του στραγγαλισμού της Γάζας».
Σεβασμός
Μέσα στην αιματοχυσία τα κυρίαρχα συναισθήματα για τον Νορβηγό γιατρό είναι αποφασιστικότητα να σταθεί όσο μπορεί στο πλευρό των Παλαιστινίων συναδέλφων του και σεβασμός. «Βαθύς σεβασμός και θαυμασμός για γιατρούς, νοσοκόμες, τεχνικούς, κάθε έναν που δουλεύει σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο». Αυτό είναι και το πιο συγκινητικό λέει. «Να βλέπεις όλους αυτούς τους εξουθενωμένους ανθρώπους να συνεχίζουν, παρά τη φρίκη των τραυματισμών που αντιμετωπίζουν, τα διαμελισμένα κορμιά, τους ακρωτηριασμούς. Να μη γονατίζουν. Να μένουν δυνατοί και να υπηρετούν τον λαό τους. Η δύναμή τους, η σύμπνοια, η ζεστασιά του ενός προς τον άλλο είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο». Εξίσου συγκινητικό είναι «να βλέπεις τους φοβερούς τραυματισμούς, τον ανείπωτο πόνο και την αγωνία των γονιών που χάνουν τα παιδιά τους ή τα φέρνουν τραυματισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις».
Με μια ανοιχτή επιστολή του πριν από μερικές ημέρες συγκλόνισε τον κόσμο όταν καλούσε τον Μπαράκ Ομπάμα να περάσει μια νύχτα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα άλλαζε η Ιστορία. Κανένας άνθρωπος με καρδιά και ισχύ δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει μια νύχτα στη Σίφα χωρίς να φύγει αποφασισμένος να τερματίσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού», έγραψε.
Τώρα, μέσω της συνέντευξής του στο «Εθνος της Κυριακής», απευθύνει έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα και τη Δύση: «Στηρίξτε τους Παλαιστινίους, που σήμερα αντιμετωπίζονται σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας αν όχι σαν ζώα. Πιέστε το Ισραήλ να σταματήσει τώρα τους βομβαρδισμούς, να τερματίσει τώρα τον αποκλεισμό της Γάζας. Διασφαλίστε ασφαλή πρόσβαση στα νοσοκομεία. Επιβάλετε κυρώσεις και μποϊκοτάρετε το Ισραήλ μέχρι να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς, μέχρι να σταματήσει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Και να είστε γενναίοι. Επειδή η Ιστορία θα σας κρίνει αν δεν είστε»… Είναι πια σχεδόν μεσάνυχτα και ο δρ Γκίλμπερτ πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο. Αλλα τρία ασθενοφόρα μόλις κατέφθασαν στο Αλ Σίφα…
Σαμάνθα Μάουριν – γιατρός
«Οι πύραυλοι ξεκληρίζουν οικογένειες»
«Σήμερα, στην εντατική των εγκαυμάτων τα τρία κρεβάτια είναι κατειλημμένα από δυο παιδιά και μια γυναίκα. Η ιατρική μας ομάδα βλέπει τα πιο βαριά περιστατικά. Και οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά»…
Η 37χρονη Γαλλίδα Σαμάνθα Μάουριν είναι μόλις οκτώ ημέρες στη Γάζα, μέλος της ομάδας επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Εχει όμως ζήσει πράγματα που πολλοί δεν θα δουν σε μια ολόκληρη ζωή. Μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά την τραγωδία στο σχολείο του ΟΗΕ. «Ηξερα πως έρχομαι σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά μετά το σημερινό, το κυρίαρχο συναίσθημα είναι κατάθλιψη. Είδα γυναίκες, παιδιά να έρχονται στο νοσοκομείο τραυματισμένα. Τώρα που μιλάμε ακούω άλλον έναν πύραυλο ή μήπως είναι ρουκέτα; Μπερδεύεται ο ήχος με τη βουή από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις σειρήνες των ασθενοφόρων».
Το πιο τρομακτικό, λέει η Σαμάνθα, είναι να βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια τη σκληρότητα αυτού του πολέμου. «Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν από βομβαρδισμούς σε φρικτές συνθήκες. Θυμάμαι μια γυναίκα που πέρασε 12 ώρες στα συντρίμμια του σπιτιού της πριν την απεγκλωβίσουν. Τα παιδιά είναι πάρα πολύ φοβισμένα. Η κόρη ενός Παλαιστίνιου συναδέλφου κάνει εμετό κάθε φορά που ακούει βομβαρδισμό και μετά δεν βγάζει λέξη για ώρες. Είναι μόλις δύο χρονών».
Αδειοι οι δρόμοι
Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται αδιακρίτως, σημειώνει. «Εχουν χτυπηθεί νοσοκομεία, έχουν στοχοποιηθεί παραϊατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται επειδή πύραυλοι χτυπούν τα σπίτια τους». Οι δρόμοι είναι άδειοι. «Οι άνθρωποι δεν μετακινούνται εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο». Πριν από λίγες μέρες ένα όχημα των ΓΧΣ που έφερε εμφανή διακριτικά διέφυγε αεροπορικής βόμβας που εξερράγη σε απόσταση μόλις 300 μέτρων. Οι ΓΧΣ έχουν δει διασώστες να χάνουν τη ζωή τους και άλλους να τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να περισυλλέξουν τραυματίες.
«Οταν νιώθουμε τους βομβαρδισμούς να πλησιάζουν, κοιμόμαστε σε ένα »ασφαλές δωμάτιο» βάζοντας ένα στρώμα στο παράθυρο», περιγράφει η Σαμάνθα. «Η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσει η αιματοχυσία. Αρκεί να σκεφτούμε τη νέα γενιά. Τρεις πόλεμοι σε πέντε χρόνια. Τι παιδική ηλικία είναι αυτή»; Οι ΓΧΣ προσφέρουν υπηρεσίες στη Γάζα για πάνω από 10 χρόνια και τώρα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για βοήθεια (support.msf.gr/gaza και 210 5 200 500). Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε όλα τα προγράμματα στα παλαιστινιακά εδάφη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
jfoskolos@pegasus.gr
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων