«Βασικά πολιτικό πρόβλημα» είναι οι θάνατοι των παιδιών στην Αφρική από πείνα, σύμφωνα με έρευνα του Αφρικανικού Φόρουμ για την Πολιτική για τα Παιδιά (ACPF). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί θάνατοι παιδιών στην αφρικανική ήπειρο οφείλονται στην πείνα, παρά την ουσιαστική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.
Το Φόρουμ τονίζει ότι η λύση του προβλήματος είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.
«Η παιδική πείνα είναι βασικά πολιτικό πρόβλημα», εξηγεί ο Ασέφα Μπεκέλε, στέλεχος του Φόρουμ. «Είναι αποτέλεσμα μιας ανίερης συμμαχίας μεταξύ πολιτικής αδιαφορίας, έλλειψης λογοδοσίας από τους κυβερνώντες και διεφθαρμένης διακυβέρνησης», τονίζει.
Και εξηγεί: «Όσο προφανής και γυμνή είναι η πραγματικότητα, η τραγωδία αυτή παραμένει σιωπηλή, κανείς δεν την αναγνωρίζει, όλοι την ανέχονται, ίσως γιατί είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί».
Σύμφωνα με τον Μπεκέλε, «είναι απολύτως απαράδεκτο να πεινούν ται παιδιά στην Αφρική τον 21ο αιώνα. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Ο υποσιτισμός των παιδιών οφείλεται στην ακραία φτώχεια, την ανισομερή και άνιση οικονομική ανάπτυξη, στην ανισότητα μεταξύ των φύλων και το διαλυμένο σύστημα διανομής τροφής. Αν και η Αφρική παράγει περισσότερη τροφή από ποτέ, δεν έχει εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών σε καλύτερη διατροφή».
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: εννέα στα 10 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην ελάχιστη ποσότητα τροφής όπως αυτή ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ δύο στα πέντε δεν έχουν τακτικά γεύματα.
Οι χώρες που βρίσκονται τελευταίες στον κατάλογο των χωρών που εξασφαλίζουν επαρκή τροφή σε παιδιά ηλικίας 23 μηνών έως έξι ετών είναι η Λιβερία, το Κονγκό και το Τσαντ, ενώ ακολουθούν η Ζιμπάμπουε, η Γουινέα-Μπισάου, η Γκάμπια.
Το 2017, περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια παιδιά στην Αιθιοπία, πέντε εκατομμύρια στο Μαλάουι, τέσσερα στη Ζιμπάμπουε και τρία εκατομμύρια στην Κένυα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης τροφής, η οποία σχετίζεται τόσο με τις εμφύλιες συγκρούσης όσο και και την κλιματική αλλαγή.
Η πείνα εμποδίζει την ανάπτυξη, σωματική και γνωστική, των παιδιών, αλλά πλήττει και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες κατάγονται. Μπορεί να κοστίσει σε μια χώρα το 17% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ εκτιμά ότι λόγω αυτού του προβλήματος, η αφρικανική ήπειρος έχει απολέσει 10% του ΑΕΠ της.
Όπως αναφέρεται, μέχρι το 2050 η Αφρική θα έχει ένα δισεκατομμύριο υποσιτισμένα και πεινασμένα παιδιά, αν δεν αλλάξει κάτι και γρήγορα. Περίπου οι μισές χώρες της Αφρική είναι πολύ κοντά στο να πληρούν τους στόχους για τη διατροφική ασφάλεια, όπως έχουν τεθεί για την περίοδο 2015-2050, ενώ μόνο εννέα χώρες θα κατορθώσουν να μειώσουν το ποσοστό των παιδιών που πεινούν στο 40%.
Οι χώρες που έχουν πετύχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πείνας των παιδιών είναι ο Μαυρίκιος και η Νότιος Αφρική.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου