Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον κοροναϊό; Νεότερα δεδομένα από τον ΠΟΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον κοροναϊό; Νεότερα δεδομένα από τον ΠΟΥ

Τώρα, εάν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα άτομο που έχει τον ιό Zika στην κυκλοφορία του αίματος


με επιστημονικά δεδομένα ως την 1 Μαίου 2020
επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Ο νέος κοροναϊός, γνωστός ως 2019-nCoV, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας και έκτοτε εξαπλώθηκε γρήγορα.
Αυτός ο ιός αναγνωρίστηκε πρόσφατα και δεν είναι ο ίδιος με τους κοροναϊούς που κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων και προκαλούν ήπια ασθένεια, όπως το κοινό κρυολόγημα. Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, μερικές από τις οποίες προκαλούν ασθένεια στους ανθρώπους ενώ άλλοι κυκλοφορούν μεταξύ ζώων όπως βοοειδή, γάτες, καμήλες και νυχτερίδες. Το SARS, ένας κοροναϊός που εμφανίστηκε να μολύνει τους ανθρώπους, προέρχεται από γάτες civet ενώ ένας άλλος κοροναϊός ο MERS προέρχεται από καμήλες.

Παρόλο που ο 2019-nCoV προήλθε πιθανότατα από ένα ζώο, τώρα φαίνεται να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις ότι οποιοσδήποτε κοροναϊός μεταδίδεται με δάγκωμα κουνουπιών. 
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η νόσος COVID-19 ή άλλα παρόμοια νοσήματα που προκαλούνται από κορονοϊούς (π.χ. SARS, MERS) μεταδίδονται από τα κουνούπια ή τα τσιμπούρια.

Αλλά τι ακριβώς είναι η μετάδοση από άτομο σε άνθρωπο; 

Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνιστεί όπως ακριβώς συμβαίνει με τη διάδοση της γρίπης και του κρυολογήματος. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα στόμια ή τις μύτες ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στους ασθενείς και μπορεί να εισπνευστούν ακόμη και στους πνεύμονες. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε απόσταση 2 μέτρων. Επίσης, σημειώστε ότι ορισμένοι ιοί είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί (όπως της ιλαράς), ενώ άλλοι είναι λιγότερο. Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για το πόσο μεταδοτικός είναι ο 2019-nCoV και πολλές άλλες πτυχές της επιδημιολογίας του.

Τώρα, εάν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα άτομο που έχει τον ιό Zika στην κυκλοφορία του αίματος, τότε το κουνούπι μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο σε 10 ημέρες. Ωστόσο, αυτό ΔΕΝ θεωρείται μετάδοση «από άνθρωπο σε άνθρωπο». Σε αυτή την περίπτωση, ο ιός είναι «φορέας που μεταφέρεται», που σημαίνει ότι μεταδίδεται από ένα δάγκωμα αρθροπόδων όπως ένα κουνούπι ή ένα τσιμπούρι.

Εδώ είναι μερικά μόνο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το 2019-nCoV:


Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ζώα ή κατοικίδια ζώα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για το 2019-nCoV.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για το 2019-nCoV και καμία ειδική αντιική θεραπεία.
Ένα από τα πιο αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας, με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδίως μετά τη χρήση του μπάνιου πριν από το φαγητό και μετά το φυσώντας τη μύτη, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Μπορούν τα κουνούπια να μεταφέρουν πολλούς ιούς ταυτόχρονα;

Γνωρίζουμε ότι τα ίδια είδη κουνουπιών μπορούν να μεταφέρουν πολλές ασθένειες (όπως δάγκειο, Ζίκα, chikungunya και κίτρινο πυρετό).

 Μπορεί ένα κουνούπι να μεταφέρει περισσότερες από μία ασθένειες την ίδια στιγμή; 

Εάν ναι, μπορεί κάποιος να πάθει περισσότερες από μία ασθένειες από ένα μόνο δάγκωμα;

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα είδη κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus μεταδίδουν dengue, chikungunya και Zika. Επιπλέον, το Aedes aegypti μεταδίδει επίσης κίτρινο πυρετό.

Αλλά δεν μπορούν να μεταδώσουν πολλούς άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV, που προκαλεί AIDS, και τον ιό Ebola.

Μελέτες που έγιναν στη Γκαμπόν και στην Ινδία δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με chikungunya και dengue ταυτόχρονα.

Η μελέτη της Γκαμπόν βρήκε ένα δείγμα κουνουπιών που ήταν θετικό και για τους δύο ιούς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό το δάγκωμα ενός μόνο κουνουπιού να μολύνει ένα άτομο με δύο ιούς την ίδια στιγμή.

Η συνύπαρξη αποτελεί πρόκληση για ακριβή διάγνωση και θεραπεία, ιδιαίτερα όταν συμπτώματα όπως πυρετός και πόνους μπορεί να είναι παρόμοια για πολλές ασθένειες.

Η κατάσταση για τον 2019-nCoV αλλάζει καθημερινά. Οι πληροφορίες αυτές προσαρμόστηκαν κυρίως από την ιστοσελίδα την επίσημη ιστοσελίδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και του ΠΟΥ

Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων