Δυσοίωνη είναι η οικονομική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για το 2020, λόγω των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού.
Το διεθνές εμπόριο έχει εξαντληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και θα μπορούσε να βιώσει καταστάσεις κατάρρευσης όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, φέτος η ύφεση στο εμπόριο ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα κυμανθεί γύρω στο 13%, πτώση μεγαλύτερη από αυτή που κατέγραψε στην οικονομική κρίση του 2008-2009.
Τρομακτικό δε είναι το μέγεθος της ύφεσης που προβλέπεται στο απαισιόδοξο σενάριο, με την πτώση να φτάνει στο 32%, μέγεθος συγκρίσιμο με την κατρακύλα που παρατηρήθηκε μεταξύ 1929 και 1932.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας κα. Αθηνά Λινού σε συνέντευξη χθες ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπήρξε πολύ μεγάλο πρόβλημα της πείνας στα χρόνια του μνημονίου 2012-2017. Πάνω από 600.000 παιδιά στην Ελλάδα υποσιτίζονταν και ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.. Το πρόβλημα πάλι θα παρουσιαστεί και θα είναι μεγαλύτερο όσο περισσότερο κρατά η κρίση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για παγκόσμια μείωση τροφίμων κατά 54%.
Η καλλιέργεια δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είναι χρηματιστήριο. Όταν βλέπεις την Κρήτη να πετάει τις ντομάτες και τα λαχανικά επειδή λόγω καραντίνας δεν μπορεί να τα προωθήσει τότε δεν είσαι τρελός να καλλιεργήσεις και να χάσεις τα χρήματα σου.
Από την άλλη το κράτος κατά ένα μυστήριο λόγο δεν στηρίζει την παραγωγή, έφτασε να μοιράζει επιδόματα σε δικηγόρους και μηχανικούς και δεν δίνει ένα επίδομα καλλιέργειας τροφίμων στον αγρότη.
Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν είναι Ελληνικό, και έτσι κάθε χώρα πρέπει να φροντίσει για τον εαυτό της πρώτα απ όλα.
Όσοι νιώθουν την ασφάλεια των χρημάτων τους, του μισθού ή της σύνταξης τους κάνουν μεγάλο λάθος γιατί τα χρήματα δεν τρώγονται.
Στην πείνα του 1940 το πρόβλημα ήταν η έλλειψη τροφίμων και όχι η έλλειψη χρημάτων, αφού ένα αυγό ή ένα κιλό ψωμί έφτασε να πωλείται 2 εκατομμύρια δραχμές τότε, επειδή ήταν σε έλλειψη.
Υπήρξα στο παρελθόν στέλεχος του ΑΚΚΕΛ και γνωρίζω πολύ καλά ότι η αυτάρκεια της χώρας σε αγροτικά προϊόντα προ κορονοιού ήταν στο 70%.
Το υπόλοιπο 30% των τροφίμων που έλειπαν το εισάγαμε.
Μετά την κρίση του κορονοιού η αυτάρκεια σίγουρα έπεσε κατά πολύ, οι τιμές μειώθηκαν και η ανασφάλεια για καλλιέργεια αυξήθηκε.
Στους κάμπους σπάνια βλέπεις τρακτέρ να δουλεύει, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της ανοίξεως, στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.
Εισαγωγές δεν μπορούν να γίνουν, βλέπετε ότι έχουν παγώσει τα πάντα, ούτε καν οι ντομάτες της Κρήτης δεν μπορούν να φτάσουν στην Αθήνα.
Η πείνα θα έρθει πολύ νωρίτερα από τους 6 μήνες που λέει ο Γιώργος Κασαπίδης και είναι προς τιμήν του που το λέει.
Η συμβουλή μου για όλους είναι να βάλετε κήπο.
Όσοι είστε σε πόλη, ξεριζώστε τα λουλούδια από τις γλάστρες και φυτέψτε κηπευτικά ΤΩΡΑ, και όχι στο μέλλον, φροντίζουμε πριν για να έχουμε μετά.
Βίντεο από την δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου