Χρήστος Κυρατσούς: Έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron. Τι λέει για τις πατέντες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χρήστος Κυρατσούς: Έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron. Τι λέει για τις πατέντες

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και τη θεραπεία της Covid-19

 medlabnews.gr iatrikanea

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο αντιπρόεδρος Έρευνας της Regeneron Χρήστος Κυρατσούς. Σύμφωνα με τον κ. Κυρατσού η θεραπεία της Regeneron με το κοκτέιλ αντισωμάτων που πήρε ήδη έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των κλινικών μελετών και για την τελευταία από τις τρεις περιπτώσεις για τις οποίες ενδείκνυται.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την πρόληψη προσβολής από τον κοροναϊό σε άτομα υψηλού ρίσκου τα αντισώματα της Regeneron έχουν αποτελεσματικότητα 90%, στην περίπτωση όσων ήδη νόσησαν και έχουν ήπια συμπτώματα η πιθανότητα να μην εξελιχθούν τα συμπτώματα κυμαίνονται μεταξύ 70-80% ενώ για όσους ήδη νοσηλεύονται οι κλινικές μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων. Για την κατηγορία της πρόληψης ο αντιπρόεδρος Έρευνας της Regeneron διευκρίνισε ότι αφορά και τα άτομα που αν και έκαναν το εμβόλιο δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν τα δικά τους αντισώματα γι’ αυτό χρειάζονται έτοιμα. Ο διακεκριμένος επιστήμονας είπε ότι η έγκριση από τον FDA αφορά τελικά τη μισή από τη δόση του κοκτέιλ της Regeneron που είχε αρχικά δοκιμαστεί κλινικά αφού από τις μελέτες προέκυψε ότι το αποτέλεσμα που παράγεται για τους ασθενείς είναι ακριβώς το ίδιο. Έτσι θα προκύψουν οι διπλάσιες δόσεις προς διάθεση οι οποίες μάλιστα θα χορηγούνται εύκολα με υποδόρια ένεση στο ιατρείο ή στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση σε κάποιο εξειδικευμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αναφερόμενος στη λέξη κοκτέιλ που χρησιμοποιεί η εταιρία ο κ. Κυρατσούς εξήγησε ότι το σκεύασμα αποτελείται από δύο στοιχεία και προσκολλάται στον οργανισμό σε δύο διαφορετικές θέσεις γι’ αυτό και ο ιός είναι δύσκολο να του ξεφύγει. Σχετικά με το πότε θα έρθει η θεραπεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Regeneron αναφέρθηκε στη συνεργασία της εταιρίας με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την εξασφάλιση κάποιων χιλιάδων δόσεων της εν δυνάμει θεραπείας. Κλείνοντας τη συνέντευξη του ο Χρήστος Κυρατσούς αναφέρθηκε με έμφαση στην αξία της επένδυσης στην έρευνα που φέρνει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την πορεία της εταιρίας που εκπροσωπεί η οποία βασίστηκε για τα σημερινά της θετικά αποτελέσματα εναντίον της Covid-19 στην προ οκταετίας έρευνα για τον ιό MERS και στη συνέχεια για τον Έμπολα.

Τι λέει για την απελευθέρωση των πατεντών

Την πεποίθηση πως η απελευθέρωση των πατεντών δεν θα συνεισφέρει απαραίτητα στην απελευθέρωση της παραγωγής των φαρμάκων και των εμβολίων εξέφρασε, μιλώντας στην «Athens Voice», ο ομογενής αντιπρόεδρος της Regeneron, Δρ Χρήστος Κυρατσούς (Christos Kyratsous).

Ειδικότερα, ο Δρ Κυρατσούς τόνισε πως ακόμη κι αν οι φαρμακευτικές εταιρείες συναινούσαν στις παραινέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) και άλλων ηγετών, θα χρειαζόταν ένα ακόμη πιο εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκροτηθούν οι κατάλληλα εξοπλισμένες παραγωγικές μονάδες.

«Οι πατέντες δεν είναι αυτό που αποτρέπει την παραγωγή τους σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμα και να απελευθερωθούν όλες οι πατέντες θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις που μπορούν να στηρίξουν μεγαλύτερη παραγωγή. Τον τελευταίο χρόνο η βιομηχανία, τόσο των φαρμάκων όσο και των εμβολίων, απέδειξε περίτρανα πως έχει τόσο τη θέληση, όσο και τις τεχνολογίες να βοηθήσει στο παγκόσμιο πρόβλημα της πανδημίας, και σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να προσφέρει λύσεις που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται και σιγά-σιγά μας επιστρέφουν στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Δρ Κυρατσούς, τονίζοντας πως η στάση των Φαρμακευτικών θα πρέπει να είναι ηθική και, παράλληλα, λελογισμένη.

«Είναι ηθική υποχρέωση της βιομηχανίας μας να παράγει ό,τι χρειάζεται – και στις απαραίτητες ποσότητες, και στις κατάλληλες τιμές. Αλλά επίσης πρέπει πάντα να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε σε μία μελλοντική πανδημία η επιστημονική κοινότητα να κάνει κάτι αντίστοιχο».

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο αντιπρόεδρος της Regeneron τόνισε πως η παραγωγή θα αυξηθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της χρήσης τους.

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως χορήγηση των αντισωμάτων σε άτομα στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου στα αρχικά στάδια της νόσου μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου κατά περίπου 80%. Επιπλέον χορήγηση μπορεί να γίνει προληπτικά σε άτομα υψηλού ρίσκου (π.χ. αν κάποιος στην ίδια οικογένεια είναι ήδη μολυσμένος) και μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης κατά περίπου 90%. Οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς που είναι ήδη σε νοσοκομείο βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένουμε αποτελέσματα σύντομα», κατέληξε ο Δρ Κυρατσούς.

Πηγή ekirikas.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων