Οικονομική ασφυξία σε εργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, φυσιοθεραπευτήρια από το clawback που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οικονομική ασφυξία σε εργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, φυσιοθεραπευτήρια από το clawback που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ

Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί την εργαστηριακή ιατρική το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο μνημονιακό, που προέκυψε το 2013

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί την εργαστηριακή ιατρική το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο μνημονιακό, που προέκυψε το 2013 και με το οποίο ορίζεται ένα ταβάνι εξόδων ετήσιο για τις εξετάσεις που θα γίνουν κάθε χρόνο στους ασφαλισμένους και αν ξεπεραστεί το όριο αρχίζει και αφαιρείται οριζόντια από την αποζημίωση που δικαιούται κάθε γιατρός για τις εξετάσεις που έκανε.

Χωρίς διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, εργαστήρια και φυσιοθεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα θα μείνουν οι ασθενείς στις 12 Οκτωβρίου, εξαιτίας προειδοποιητικής απεργίας που πραγματοποιούν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τις υποχρεωτικές επιστροφές clawback που καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ.

Το claw back το οποίο σημαίνει υφαρπαγή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και μάλιστα είχε αναδρομική ισχύ από 01/01/2013. Εφαρμόστηκε ως ένα έκτακτο μέτρο συγκράτησης των δαπανών των παροχών υγείας ενόψει της οικονομικής κρίσης την οποία βίωνε η χώρα και κατ’ εφαρμογή των οδηγιών της τρόικα. Το claw back με συνεχείς παρατάσεις νόμων που βγήκαν, θα εφαρμόζεται μέχρι και το 2024.

Τι σημαίνουν οι "ιατρικοί" όροι clawback και rebate που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ μπορείτε να διαβάσετε προηγούμενο άρθρο μας.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από την αρχική εφαρμογή του claw back στα οποία οι πάροχοι υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν βάλει πλάτη για να έχει ο Έλληνας πολίτης ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχεδόν μηδενικό κόστος.

Η εκάστοτε κυβέρνηση που πέρασε από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει προσπαθήσει να επιλύσει επί της ουσίας το πρόβλημα.

Όλοι βολεύτηκαν σε μία κατάσταση στην οποία οι ιδιωτικές μονάδες υγείας πληρώνουν το μάρμαρο για τις εξετάσεις των Ελλήνων πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις.

Με την εφαρμογή του claw back και του rebate, συνολικά πάνω από το 50% των εξετάσεων ετησίως που διενεργούνται σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν πληρώνονται σε αυτές, ενώ είναι υποχρεωμένες να τις εκτελούν. Είναι σαν να αναγκάζεις ένα εργαζόμενο να δουλεύει για 8 ώρες και ο εργοδότης να τον πληρώνει για 3.Η σύμβαση που έχουμε αποδεχθεί και υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ δεν περιγράφει τέτοιους όρους.

Για να γίνει αντιληπτό, σκεφτείτε ότι η γενική αίματος, παρότι το κρατικό τιμολόγιο το οποίο έχει οριστεί από το 1991 έχει δώσει τιμή σε αυτήν την εξέταση στα 2,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση του rebate και του claw back, τελικά η τιμή με την οποία πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι περίπου στο 1 ευρώ!!!

Αντίστοιχα η τιμή της αξονικής τομογραφίας βάση κρατικού τιμολογίου έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ αλλά ο ΕΟΠΥΥ καταλήγει να αποζημιώνει τα διαγνωστικά εργαστήρια με την τιμή των 30ευρώ περίπου, δηλαδή 60% κάτω της αρχικής τιμής.

Πάντα μιλάμε για τιμές του 1991, ενώ αντίστοιχα τα λειτουργικά κόστη ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet, αναλώσιμα κτλ έχουν εκτοξευθεί την τελευταία 30ετία.

Με τον κορονοϊό δε, έχουν αυξηθεί τα μέτρα προστασίας για την προστασία και των ασθενών και των εργαζόμενων στα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και στα ιατρεία (μάσκες γάντια ποδοναρια κλπ) και αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί πουθενά!!!

Αντίστοιχα η τιμή της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία βάσει κρατικού τιμολογίου έχει 236,95 ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebate και claw back, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει περίπου 50 ευρώ ανά εξέταση. Διανοείστε γιατί απόκλιση μιλάμε;

Ένας υπέρηχος θυρεοειδούς έχει τιμή 8,28 ευρώ, αλλά μετά την αφαίρεση των rebate και clawback ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περίπου 5,5 ευρώ.

Αντίστοιχα για το holter ρυθμού, με ορισμένη τιμή τα 12,38 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τελικά 4 ευρώ. Ουσιαστικά αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε για την αγορά των μπαταριών που απαιτούνται.

Επί της ουσίας λοιπόν διαφαίνεται ότι από το 2013 έως και σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αποζημίωση των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς, αλλά όλες οι κυβερνήσεις κρύφτηκαν πίσω από ένα μέτρο που εφαρμόστηκε σε καιρό οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται όσο και σήμερα.

Συνολικά, η περικοπή των αμοιβών μας ΣΗΜΕΡΑ αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για claw back των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του claw back του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος.

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να επιβιώσει κάποιος με αυτές τις αμοιβές. Δεν μπορεί να έχεις συμφωνήσει να πληρώνεσαι 100 ευρώ και στο τέλος να σου δίνουν τα 30.

Αναρωτιόμαστε εάν μέσα στο 2022 θα πληρωνόμαστε για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ή αν τελικά θα πρέπει να πληρώνουμε κιόλας για τις οφειλές που μας έχει φορτώσει ο ΕΟΠΠΥ.

Ένα χαρακτηριστικό διαχρονικά είναι να προστίθενται νέες εξετάσεις για αποζημίωση με σκοπό την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των νέων πρακτικών, χωρίς παράλληλα να προστίθενται χρήματα στους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εξαιτίας των υπέρογκων ποσών clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα υγείας, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επεσήμαναν σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι άλλες 40.000 γιατροί από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας αναμένεται να μεταναστεύσουν για τον λόγο αυτό.

Παράλληλα, το μέτρο αποτρέπει τους νέους γιατρούς να ειδικευθούν στην ακτινολογία ή την βιοπαθολογία, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν ελλείψεις στις ειδικότητες αυτές, δημιουργώντας καθυστερήσεις στις διαγνώσεις των ασθενών.

Ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 30% Ο κ. Πατσουράκος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει η πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα και για να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα δημόσιας υγείας, εν μέσω πανδημίας. Για το θέμα έχει ζητηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, τόσο από το συντονιστικό όργανο, όσο και από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της μεταφοράς ασθενών από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία, λόγω κοροναϊού.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την κατάργηση του μέτρου του clawback νομοθετικά, καθώς επίσης και επαρκή χρηματοδότηση του τομέα της ΠΦΥ.

«Παγκόσμια πρωτοτυπία η εφαρμογή του clawback στη χώρα μας» Στη συνέντευξη, η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του clawback στη χώρα μας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς σε άλλες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 2-5%. Εδώ, όχι μόνο φτάνει σωρευτικά το 50%, αλλά προστίθενται και νέες παροχές χωρίς αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού.

Η κ. Μαστοράκου κατήγγηλε ακόμη ότι την τελευταία διετία είχε συγκροτηθεί επιτροπή στον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των γιατρών για την περιστολή των επιβαρύνσεων, όμως καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έγιναν δεκτές.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) ο αντιπρόεδρος Πάνος Ντούνας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η κάλυψη τρεις πολυγονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, το ελικοβακτηρίδιο και μια κυτταρολογική εξέταση, το κόστος των οποίων κυμαίνεται γύρω στις 2.000 ευρώ για την κάθε μία. Η έγκριση κάλυψης των εξετάσεων αυτών δεν συνοδεύθηκε από αύξηση του προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος θα μετακυληθεί στα εργαστήρια.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Ι. Καραμηνάς, ανέφερε ότι ο κλάδος καλείται να επιστρέψει περίπου 100-120 εκατ. ευρώ από νέες εξετάσεις που καλύπτονται χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια οι ασθενείς έχουν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας, λόγω πανδημίας, αντί να καλύπτονται από τις δημόσιες δομές.

Ζημιογόνα τα διαγνωστικά κέντρα Τα διαγνωστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα, ενώ τώρα προστίθενται και προβλήματα ρευστότητας που θα επιβαρύνουν αντίστοιχα τις μισθοδοσίες και την αγορά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι νέοι γιατροί διστάζουν να ακολουθήσουν τις ειδικότητες του ακτινοδιαγνώστη ή του βιοπαθολόγου, με κίνδυνο σοβαρή έλλειψη των ειδικοτήτων αυτών, αλλά και συνέχιση της μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού μας στην Ε.Ε. σε αναζήτηση καλύτερα αμοιβόμενης απασχόλησης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης, υπογράμμισε την έλλειψη χρηματοδότησης, το αίτημα για εξαίρεση των κέντρων αποκατάστασης από το clawback εν μέσω πανδημίας, καθώς οι ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους χρειάζονται αποκατάσταση.

Αναφερόμενος στα περιστατικά μακράς covid, ο κ. Πατσουράκος επεσήμανε ότι οι ασθενείς αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται και με πακέτο εξετάσεων βιοχημικών, τρίπλεξ και αξονικής θώρακος, οι οποίες για κάποιους ασθενείς πρέπει να επαναλαμβάνονται. Η υπέρβαση των δαπανών λόγω πανδημίας εκτιμάται στα 28,5 εκατ. ευρώ, και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα ζητούν την πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την εξαίρεση των εξετάσεων αυτών από το clawback.




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων