Αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους παιδιών. Τι συμβαίνει; Τι λένε ειδικοί; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους παιδιών. Τι συμβαίνει; Τι λένε ειδικοί;

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μέσα σε πέντε μήνες έχουν καταλήξει αιφνιδίως 138

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 


 Τελευταία ακούμε να πεθαίνουν ξαφνικά νέοι άνθρωποι. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση των αιφνίδιων θανάτων παιδιών Ανησυχούν γονείς και επιστήμονες για την αύξηση θανάτων παιδιών, μετά και από τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μέσα σε πέντε μήνες έχουν καταλήξει αιφνιδίως 138 παιδιά ηλικίας 0 έως 19 ετών, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (82 θάνατοι).

Στην ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, στην ομάδα των 10-14 χρόνων σημειώθηκαν 11 απώλειες, ενώ 33 καταγράφηκαν στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Το 2020 κατέληξαν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 “έφυγαν” αιφνιδίως 37 παιδιά. Συνολικά, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

Ο ρόλος του κοροναϊού

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννόπουλος, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι τα νούμερα φαίνονται τραγικά. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλο της πανδημίας στην αύξηση των θανάτων. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές, μεταξύ των οποίων και παιδιών».

Όπως είπε αν και ο κοροναϊός υπάρχει από το 2020, το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαίτερα μεταδοτικός και έχουν προστεθεί τα πολυσυστηματικά φλεγμονώδη σύνδρομα σε παιδιά γεγονός που έχει επιδράσει στην αύξηση των θανάτων. «Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχή της πανδημίας ο κοροναϊός έπληττε πολύ λιγότερο τα παιδιά, ενώ προς το τέλος τα εν λόγω σύνδρομα άρχισαν να εμφανίζονται πολύ περισσότερο στα παιδιά».

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο αριθμός των αιφνίδιων θανάτων αυξήθηκε στα παιδιά που είχαν κάποια ασθένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται ο θάνατος αλλά αφορά παιδιά που ασθενούν.

Ο ίδιος σχολίασε το τραγικό περιστατικό με τον αιφνίδιο θάνατο 12χρονης, που δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. «Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο», σχολίασε. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να φτάσουμε να μηδενίσουμε αυτά τα περιστατικά αλλά έχουμε απίστευτη πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την επιστημονική πρόοδο τα περιστατικά των αιφνίδιων θανάτων σε υγιείς ανθρώπους μειώνονται αλλά δεν μπορούν να μηδενιστούν».

Εξετάσεις και εμβόλια

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βασιλική Σπούλου, σημείωσε από την πλευρά της ότι “Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία γιατί είναι απλά νούμερα. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν κάθε χρόνο. Οι αιτίες είναι: καρδιολογικά προβλήματα που δεν είχαν εντοπιστεί, η μηνιγγίτιδα, οι περίεργες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που δίνει εικόνα σοκ και καταπληξίες και τώρα με τα περίεργα σύνδρομα με τον Covid που αν δεν διαγνωστούν άμεσα μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να φθάσουν σε ακραία σημεία“.

Η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ενώ ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν την υγεία των παιδιών, να τους κάνουν τα εμβόλια και αν βλέπουν κάτι που έχει αλλάξει στη συμπεριφορά τους, να απευθύνονται στους ειδικούς.

Γιατί πεθαίνουν παιδιά και βρέφη

Ειδικά για το φαινόμενο των αιφνίδιων παιδικών και νεανικών θανάτων, ο κ. Kώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αναφέρει: «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι βρεφών, παιδιών και εφήβων δεν παρουσιάζουν σημαντικά στατιστική διαφορά στο διάστημα από το 2019 έως σήμερα. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι η πανδημία κοροναϊού είχε αντίκτυπο στους θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Ωστόσο, καταγράφεται αυξημένη επαγρύπνηση όλων αναφορικά με τις απώλειες ανηλίκων. Υπό κανονικές, προ πανδημίας συνθήκες, πιθανόν να μην έρχονταν στο προσκήνιο οι θάνατοι αυτοί. Να περιορίζονταν σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβαινε. Όμως τώρα φαίνεται ότι η ανησυχία είναι αυξημένη, άρα και η απήχηση που έχουν τέτοια μεμονωμένα συμβάντα. Αυτό που είναι σαφές, όμως, για τους θανάτους ανηλίκων είναι ότι καταγράφονται έως και τριπλάσιοι ανά έτος στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στις άλλες ηλικιακές ομάδες ανηλίκων. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε νεογνά, βρέφη και παιδιά έως 4 χρόνων μας δείχνει τα κενά που πρέπει να καλυφθούν επειγόντως. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν συστήματα επιτήρησης λοιμωδών ή άλλων νοσημάτων, ατυχημάτων κ.λπ., με αποτέλεσμα, στην πράξη, να μην έχουμε ως επιστήμονες και ως πολιτεία ακριβή εικόνα γι’ αυτούς τους θανάτους. Γιατί καταλήγουν αυτά τα παιδιά; Χρειαζόμαστε καταγραφή, πληροφόρηση, ανάλυση, διερεύνηση ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς θα αποτραπούν αυτοί οι θάνατοι».

Στην ιατρική βιβλιογραφία αναφέρεται μια δέσμη συνδρόμων με κοινούς άξονες τόσο το αιφνίδιο όσο και το ανεξήγητο του θανάτου, όπως το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών ή «θάνατος της κούνιας», το οποίο συνιστά την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στο ηλικιακό διάστημα μεταξύ 1 μηνός και 1 έτους. Βάσει στατιστικών δεδομένων, στις ΗΠΑ κάθε χρόνο χάνονται περίπου 3.500 βρέφη από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Στην Αυστραλία 400 άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, υγιή κατά τα φαινόμενα, πεθαίνουν ξαφνικά.


Οι νεκροψίες δεν αποδίδουν κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα, οπότε τα περιστατικά καταχωρούνται ως κρούσματα Συνδρόμου Αιφνίδιου Καρδιακού ή Αρρυθμικού Θανάτου Ενηλίκων. Ενδεικτικά, το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα εκτιμά ότι 500 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους στη χώρα εξαιτίας του συγκεκριμένου συνδρόμου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το πρώτο σύμπτωμα είναι και το τελευταίο, δηλαδή η ανακοπή. Παλαιότερες διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι, αφού συμβεί ο αιφνίδιος θάνατος, οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι στενοί συγγενείς του θανόντος, αποκαλύπτουν κληρονομικά καρδιακά προβλήματα σε ποσοστό που αγγίζει το 20%.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά σε σχετικό άρθρο του ο συντονιστής Τομέα Καρδιάς του Ομίλου «Υγεία», καθηγητής Καρδιολογίας Παναγιώτης Βάρδας, «σε ποσοστό γύρω στο 80% ο αιφνίδιος θάνατος οφείλεται σε σοβαρότατες επιμένουσες αρρυθμίες της καρδιάς, όπως ο κοιλιακός πτερυγισμός και η κοιλιακή μαρμαρυγή».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων