Τι είναι η ενδομητρίωση και γιατί έχει βραβευτεί η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου; Τι λέει η Γαλλική Κυβέρνηση για τις κατηγορίες βιασμού; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είναι η ενδομητρίωση και γιατί έχει βραβευτεί η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου; Τι λέει η Γαλλική Κυβέρνηση για τις κατηγορίες βιασμού;

Η δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες. Οταν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις.
επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η ελληνογαλλίδα υφυπουργός κατηγορείται από ασθενείς της ότι τις υπέβαλε σε επώδυνες ιατρικές εξετάσεις χωρίς την συναίνεσή τους 
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, την Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις στην κυβέρνηση Μακρόν και γυναικολόγος εξειδικευμένη στην πάθηση της ενδομητρίωσης Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, την οποία, όπως έγινε χθες, γνωστό, κατηγορούν δύο ασθενείς της ότι το 2016 τις υπέβαλε σε επώδυνες ιατρικές εξετάσεις, χωρίς την συναίνεσή τους. 

Τις καταγγελίες εξετάζει προς το παρόν «σε ιατρικά πλαίσια» η εισαγγελία του Παρισιού, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν τότε η ελληνογαλλίδα ιατρός, με στόχο να διαπιστώσει αν πρέπει να δοθεί νομική συνέχεια στην υπόθεση

Ερωτηθείσα σήμερα επί του θέματος η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε ότι η δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες, ότι «δεν αποδίδουμε δικαιοσύνη ούτε στα κοινωνικά δίκτυα, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα καφέ, ούτε στα πολιτικά κόμματα» και ότι, αν και όταν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις. 
 Από πλευράς Ζαχαροπούλου δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση με τον δικηγόρο της να δηλώνει χθες σε τηλεοπτικό σταθμό πως η υφυπουργός «δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για ασθενείς της». 

 Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης το ζήτημα της υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις και ειδικότερα σε γυναικολογικές σχετικές για την ενδομητρίωση, «που δεν θεωρούνται ίδιες με όλες τις άλλες», απασχολεί το γαλλικό σύστημα υγείας εδώ και καιρό, λόγω καταγγελιών που έχουν υπάρξει για τον συχνά επώδυνο χαρακτήρα τους, σε βαθμό που να μπορεί να αναφερθεί ως άσκηση σεξουαλικής βίας. 

 Στην περίπτωση του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν το 2016 η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος έχει δεχτεί πάνω από 20 καταγγελίες, η μια εκ των οποίων έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία, όχι του βιασμού, αλλά της άσκησης βίας από πρόσωπο που ασκεί δημόσιο λειτούργημα. 

Ο εν λόγω διευθυντής θεωρείται από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους της Γαλλίας με διεθνή αναγνώριση. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ, όπως ανέφεραν αρμόδιοι νοσοκομειακοί παράγοντες της Γαλλίας, δεν έχει υποβληθεί ως τώρα καμία επίσημη καταγγελία κατά της Ζαχαροπούλου. 

Αντιθέτως σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο διευθυντής των νοσοκομείων του Παρισιού την χαρακτηρίζει «ιατρό που αγωνίζεται για την καλύτερη αντιμετώπιση των γυναικών που υποφέρουν εξαιτίας της ενδομητρίωσης». 

 Υπενθυμίζεται ότι χθες δημοσίευμα του περιοδικού Marianne ανέφερε ότι η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα, έπειτα από την κατάθεση δύο μηνύσεων για βιασμό κατά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, μέλους της γαλλικής κυβέρνησης

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου;


Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, είναι διακεκριμένη γυναικολόγος με σπουδές στην Ιταλία, εργάζεται σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Παρίσι, έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» από τον Φρανσουά Ολάντ για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιατρικά θέματα και κυρίως στην ενδομητρίωση.

Το 2016, με αφορμή την καμπάνια της για την ενδομητρίωση, είχε φιλοξενηθεί σε μεγάλο αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού Elle, μαζί με την διάσημη τραγουδίστρια Ιμανί και την ηθοποι και σύντροφο του Φρανσουά Ολάντ, Ζουλί Γκαγιέ.

Το 2017 επισκέφθηκε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε σε εκδήλωση με θέμα:«Ηνωμένα Έθνη και ενδομητρίωση. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα»

Πατέρας της κυρίας Ζαχαροπούλου, η οποία επισκέπτεται τακτικά τη χώρα μας, είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Σικυωνίων και νυν υποψήφιος δήμαρχος Σικυωνίων, Νίκος Ζαχαρόπουλος.

 

Τι είναι η ενδομητρίωση

Πολλές γυναίκες νιώθουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά όταν έχουν έμμηνο ρύση, αλλά για μερικές ο πόνος είναι ανυπόφορος και τις εμποδίζει να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Αν και είναι διάχυτη η αντίληψη ότι κάθε πόνος κατά την περίοδο είναι φυσιολογικός, ο ισχυρός πόνος συχνά έχει υποκείμενη αιτία: την ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 5-10% από αυτές, με τα δύο τρίτα των κρουσμάτων να εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών. Ένα στα δέκα περιστατικά, εξάλλου, παρατηρείται σε νεότερες γυναίκες και κορίτσια (ηλικίες κάτω των 20 ετών).

Η ενδομητρίωση εκδηλώνεται όταν αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα ιστός ο οποίος δομικά και λειτουργικά είναι παρόμοιος με τον βλεννογόνο που επιστρώνει το ενδομήτριο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμά της. Ο ετερότοπος αυτός ιστός συνήθως αναπτύσσεται γύρω ή μέσα σε όργανα της πυέλου, όπως το εξωτερικό τμήμα της μήτρας, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες (μπορεί να τις αποφράξει), η ουροδόχος κύστη κ.λπ. Η δημιουργία του έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται στα προσβεβλημένα όργανα κύστεις αίματος ή οζίδια και να αναπτύσσεται φλεγμονή ή συμφύσεις (ουλώδης ιστός). Ο ετερότοπος ιστός μπορεί επίσης να πιέζει τα όργανα και να προσβάλλει νεύρα.

Οι επιδράσεις αυτές συχνά (αλλά όχι πάντοτε) προκαλούν ορισμένα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να προβληματίζουν τη γυναίκα και να την οδηγούν στον γυναικολόγο ιατρό. 

Τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής

* Ισχυρός πόνος ο οποίος μπορεί να αρχίζει πριν από την περίοδο και να συνεχίζεται για αρκετές ημέρες μετά το τέλος της (δυσμηνόρροια). Είναι το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Σε πολλές γυναίκες ο πόνος αντανακλάται στη μέση, στην κοιλιά, στην πύελο (λεκάνη) ή ακόμα και στα κάτω άκρα. Ο πόνος της ενδομητρίωσης μπορεί επίσης να εντείνεται με το πέρασμα των χρόνων.

* Πόνος στη διάρκεια του σεξ (δυσπαρευνία). Επίσης είναι πολύ συχνός στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

* Πόνος ή άλλα ενοχλήματα κατά την ούρηση ή/και την κένωση των εντέρων. Εκδηλώνονται όταν έχουν προσβληθεί όργανα του ουροποιητικού ή το έντερο. Όταν, π.χ., ο ετερότοπος ιστός αναπτύσσεται στο τοίχωμα του εντέρου, στα πιθανά ενοχλήματα συμπεριλαμβάνονται τυμπανισμός, διάρροια, δυσκοιλιότητα και ναυτία. Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν οι βλάβες είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει κίνδυνος για απόφραξη του εντέρου.

* Αιμορραγικές διαταραχές, όπως μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, πολυήμερη έμμηνος ρύση (περίοδος που διαρκεί πάνω από 7 ημέρες), μικρός ή ακατάστατος έμμηνος κύκλος (περίοδος κάθε 27 ημέρες ή νωρίτερα) ή/και διαφυγή αίματος πριν από την έμμηνο ρύση.

* Διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης λόγω του πόνου.

* Μειωμένη γονιμότητα. Υπολογίζεται ότι τέσσερις στις δέκα γυναίκες με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, συχνά επειδή ο ετερότοπος ενδομητρικός ιστός έχει προκαλέσει απόφραξη στις σάλπιγγες, έχει εισέλθει στις ωοθήκες ή έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του κύστεις με «παγιδευμένο» αίμα στις ωοθήκες (σοκολατοειδείς κύστεις). Η δημιουργία ουλώδους ιστού και συμφύσεων επίσης μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Εξαιτίας όλων των αυτών συμπτωμάτων η ενδομητρίωση συγχέεται μερικές φορές με άλλες καταστάσεις που προκαλούν πυελικό πόνο, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου ή οι κύστεις ωοθηκών. Αν, εξάλλου, συνοδεύεται από διαταραχές του εντέρου, η (λανθασμένη) διάγνωση μπορεί να είναι σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, επειδή και αυτό προκαλεί κρίσεις διάρροιας, δυσκοιλιότητας και κραμπών στην κοιλιά. Μερικές φορές, μάλιστα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου συνυπάρχει με την ενδομητρίωση, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τη διάγνωση.

Ωστόσο δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες με ενδομητρίωση πόνο, ούτε είναι η σοβαρότητά του πάντοτε αξιόπιστη ένδειξη για την έκταση της νόσου. Μπορεί, λ.χ., μια γυναίκα να έχει ήπια ενδομητρίωση με ανυπόφορο πόνο και μια άλλη να έχει προχωρημένη ενδομητρίωση με ελάχιστο ή καθόλου πόνο. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.

Τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εκδηλώσει ενδομητρίωση αυξάνουν ορισμένοι παράγοντες, όπως η ατεκνία και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Μελέτες έχουν δείξει πως οι συγγενείς πρώτου βαθμού (αδελφές, ανιψιές, θυγατέρες) των γυναικών με  ενδομητρίωση, διατρέχουν επταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν και αυτές τη νόσο.

Τι πρέπει επομένως να κάνουν οι γυναίκες; 

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και πολλές γυναίκες υποφέρουν επί χρόνια πριν μάθουν τελικά τι έχουν, ώστε να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Η διάγνωση τυπικά βασίζεται στο λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και σε ένα υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας. Ωστόσο η οριστική διάγνωση τίθεται με την λαπαροσκόπηση, κατά την οποία ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλιάς με μια μικρή κάμερα για να εντοπίσει τυχόν εστίες ετερότοπου ενδομητρικού ιστού.

Στη διάρκεια της λαπαροσκόπησης μπορεί να λάβει δείγματα ιστού για να τα στείλει για βιοψία, ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Αναλόγως με τα ευρήματα και τη βαρύτητα της ενδομητρίωσης καθορίζεται και η απαιτούμενη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση της ενδομητρίωσης. 

Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σχολική, εργασιακή και κοινωνική ζωή των ασθενών, καθώς και τις σχέσεις τους με την οικογένεια, τα παιδιά, τον σύντροφο και τους συναδέλφους τους. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στη γονιμότητα ενώ ο πόνος από μόνος του μπορεί να υπονομεύει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, όμως, οι ασθενείς συνήθως κατορθώνουν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν πολύ καλύτερα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων