Γιατρός νευρολόγος 102 ετών συμβουλεύει για την μακροζωία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατρός νευρολόγος 102 ετών συμβουλεύει για την μακροζωία

Παραθέτει κάποιους κανόνες ζωής που τον βοήθησαν να γίνει αιωνόβιος.

 medlabnews.gr iatrikanea

Γεννήθηκε το 1922. Τότε που, όπως λέει ο Χάουαρντ Τάκερ, το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τα 58 έτη για τους άνδρες και τα 61 για τις γυναίκες.

Στον έναν αιώνα ζωής του, ασκών ακόμη το επάγγελμά του, αυτό του ιατρού νευρολόγου, οι ασθενείς του συχνά τον ρωτούν ποιο είναι το μυστικό υγείας, χαράς και πνευματικής οξύνοιας.

«Τα καλά γονίδια και λίγη τύχη μπορούν να σου δώσουν ένα πλεονέκτημα», λέει ο ίδιος, παραθέτοντας κάποιους κανόνες ζωής που τον βοήθησαν να γίνει αιωνόβιος.

«Καθυστερήστε τη σύνταξη»

«Δουλεύω εδώ και πάνω από 75 χρόνια και έχω χαρακτηριστεί μάλιστα από τα Ρεκόρ Γκίνες ο γηραιότερος εν ενεργεία γιατρός. Η επί 65 χρόνια σύζυγός μου επίσης εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά της ως ψυχιάτρου – ψυχαναλύτριας, σε ηλικία 89 χρόνων.

Οταν δεν δουλεύω, μου αρέσει να περνώ χρόνο με τα τέσσερα παιδιά μου και τα δέκα εγγόνια μου, να περπατάω στο χιόνι και να βλέπω αθλητικά.

Αν ευτυχείτε να έχετε μια καριέρα που απολαμβάνετε και είστε σε θέση να δουλεύετε, σκεφτείτε να καθυστερήσετε τη συνταξιοδότηση. Πολλοί άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη και γίνονται αδρανείς στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν αυξημένο τον κίνδυνο της νοητικής φθοράς».

«Ασκούμαι»

«Το κολύμπι, το τζόκινγκ, το περπάτημα και το σκι μέχρι σχεδόν τα 90 μου με κράτησαν δυνατό και υγιή.

Ενώ πλέον δεν κάνω σκι και δεν είμαι τόσο δραστήριος όσο παλιότερα, προσπαθώ να περπατάω τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα στον διάδρομο με γρήγορο ρυθμό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το να παρακολουθώ κλασικές ταινίες, παράλληλα, με βοηθά στο να νικήσω την πλήξη.

Ερευνες έχουν δείξει πως κάτι απλό, όπως το περπάτημα για 15 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 25%».

«Δεν καπνίζω»

«Όταν ήμουν μαθητής Γυμνασίου, τη δεκαετία του 1930, είπα στον πατέρα μου πως θέλω να αρχίσω το κάπνισμα. Μου είπε: “Εγώ είμαι εντάξει μ’ αυτό. Αλλά γιατί κάποιος να θέλει να βάζει στα πνευμόνια του οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρό αέρα, όταν η ζωή είναι ήδη τόσο σύντομη;”.

«Στα 100 μου εξακολουθώ να ασκώ την Ιατρική» – Πέντε συμβουλές μακροζωίας από έναν αιωνόβιο-2

Η δίαιτα του Χάρβαρντ: Οδηγίες διατροφής για υγεία και μακροζωία

Αυτό αστραπιαία αφαίρεσε από τον καπνό τη διασκεδαστική του διάσταση.

Θυμάμαι να παρακολουθώ ιατρικά συνέδρια όπου οι γιατροί, με ένα τσιγάρο να κρέμεται από τα χείλη τους, συμβούλευαν τους ασθενείς να αρχίσουν το κάπνισμα, γιατί “θα σας κόψει την όρεξη και θα σας καλμάρει τα νεύρα”.

Σήμερα γνωρίζουμε πως το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνους, εγκεφαλικά, στεφανιαία και περιφερική αρτηριακή νόσο και σε άλλες πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις».

«Δεν περιορίζομαι»

«Η μετριοπάθεια μας επιτρέπει να ζούμε τη ζωή στο έπακρο, ενώ παράλληλα μας εμποδίζει να το παρακάνουμε, επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Θα πιω ένα μαρτίνι και θα φάω ένα φιλέτο μοσχάρι κατά καιρούς, αλλά όχι καθημερινά. Η Σάρα είναι άριστη μαγείρισσα και με βοηθά να διατηρώ μια διατροφή υγιή και με ποικιλία. Η σαλάτα συνοδεύει το κάθε μας γεύμα και απολαμβάνω τις πρασινάδες όπως το μποκ τσόι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

«Στα 100 μου εξακολουθώ να ασκώ την Ιατρική» – Πέντε συμβουλές μακροζωίας από έναν αιωνόβιο-3 Δύο υπεραιωνόβιες αδερφές μοιράζονται μυστικά μακροζωίας Το πραγματικό μυστικό μακροζωίας είναι πως δεν υπάρχουν μυστικά. Ζούμε κάθε μέρα και πεθαίνουμε μια φορά, οπότε πρέπει να αδράξουμε τον χρόνο που έχουμε».

«Μοιράζομαι τη γνώση»

Εχοντας υπηρετήσει τη Νευρολογία για πάνω από επτά δεκαετίες, έχω βιώσει την εξέλιξη της Ιατρικής, από τις λοβοτομές έως τις πιο σύγχρονες τεχνικές ηλεκτρονικής απεικόνισης.

Μου αρέσει να διδάσκω την ιατρική μου σε φοιτητές και πολίτες και μαθαίνω πολλά κι από εκείνους.

Συμμετέχω επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή μου. Είναι χαρά μου να μοιράζομαι ιστορίες από τη μακρόχρονη καριέρα μου με την επόμενη γενιά».

Πηγή: CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο Έλληνας ηλικιωμένος, ο στυλοβάτης της Ελληνικής οικογένειας, έχει ανάγκη στήριξης

Αίμα από νεαρά ποντίκια έκανε ηλικιωμένα να "ξανανιώσουν" και να ζήσουν περισσότερο

Νέα έρευνα για την αναστροφή της γήρανσης: Μπορεί μία χημική μέθοδος να γυρίσει πίσω τον χρόνο;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων