Τι συμβαίνει με τα Αμερικανικά πανεπιστήμια με τις κινητοποιήσεις; Μπορεί να επεκταθούν και στην Ευρώπη; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι συμβαίνει με τα Αμερικανικά πανεπιστήμια με τις κινητοποιήσεις; Μπορεί να επεκταθούν και στην Ευρώπη;

Από τις 18 Απριλίου, όταν είχε κληθεί για πρώτη φορά η αστυνομία να επέμβει για να ξηλώσει τις σκηνές των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπι

 medlabnews.gr

Από τις 18 Απριλίου, όταν είχε κληθεί για πρώτη φορά η αστυνομία να επέμβει για να ξηλώσει τις σκηνές των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, έχουν ξεπεράσει τις 1.000 οι συλλήψεις διαδηλωτών σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κολούμπια έχει αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από την εξάπλωση του φοιτητικού κινήματος, και μένει να διαφανεί ο αντίκτυπος της χθεσινής αστυνομικής εφόδου που επανέφερε μνήμες του παρελθόντος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κατασκηνώσεις έχουν οργανωθεί στα ακόλουθα ιδρύματα: Βορειοανατολικά: Τζορτζ Ουάσινγκτον, Μπράουν, Γέιλ, Χάρβαρντ, Έμερσον, NYU, Τζορτζτάουν, Αμέρικαν, Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Τζονς Χόπκινς, Ταφτς, Κορνέλ, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Πρίνστον, Τεμπλ, Βορειοανατολικό, ΜΙΤ, Νέα Σχολή, Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Δυτική Ακτή: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Humboldt- Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ- Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Μεσοδυτική περιοχή: Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις- Πανεπιστήμιο Ιντιάνα- Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν- Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Οχάιο- Πανεπιστήμιο Μινεσότα- Πανεπιστήμιο Μαϊάμι- Πανεπιστήμιο Οχάιο- Columbia College Σικάγο- Πανεπιστήμιο Σικάγο Νότος: Emory- Vanderbilt- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Charlotte- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill- Kennesaw State- Florida State- Virginia Tech- Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, Αθήνα Νοτιοδυτικά: Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν- Rice- Arizona State

Τα αιτήματα των φοιτητών

Οι φοιτητές απαιτούν από τα πανεπιστήμια τους, πολλά από τα οποία στηρίζονται οικονομικά από τεράστια κληροδοτήματα, να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ. Οι ακτιβιστές λένε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή συνεργάζονται με ισραηλινές οργανώσεις είναι συνένοχες στον πόλεμο που γίνεται στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι τα κληροδοτήματα των πανεπιστημίων χρηματοδοτούν τα πάντα, από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι ταμεία υποτροφιών, χρησιμοποιώντας κυρίως τις αποδόσεις από επενδύσεις εκατομμυρίων – και δισεκατομμυρίων – δολαρίων.

Σε κρίσιμη καμπή διαφαίνεται ότι βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις σκηνές αναταραχής και τις αστυνομικές εφόδους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες. Οι διαδηλώσεις δοκιμάζουν τις ήδη εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες σε μία πρωτοφανή από κάθε άποψη προεκλογική περίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ φέρνουν τις πρυτανικές αρχές στη δύσκολη θέση να εξισορροπήσουν μεταξύ του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και της εγγύησης της ασφάλειας των φοιτητών τους.

Στις μεγαλύτερες στιγμές έντασης μέχρι σήμερα, οι αστυνομικές δυνάμεις κλήθηκαν από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κολούμπια για τη διάλυση της κατάληψης στο κτήριο Χάμιλτον Χολ, αφότου οι φοιτητές είχαν απορρίψει τελεσίγραφο της διοίκησης να αποχωρήσουν. Η αστυνομία κλήθηκε να επέμβει και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων διαδηλωτών.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δήλωσε ότι περίπου 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Κολούμπια, καθώς και στο City College στο Χάρλεμ, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική έφοδος καθώς επιχειρήθηκε να καταληφθεί κτήριο που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, καθώς και στην Αριζόνα.

Πιο ειδικά, εκατοντάδες αστυνομικοί με κράνη εισέβαλαν στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) με σκοπό να διαλύσουν διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει εκεί. Το προηγούμενο βράδυ ο καταυλισμός των φιλοπαλαιστίνιων δέχθηκε επίθεση από φερόμενους υποστηρικτές του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η επιχείρηση βρίσκεται στο τέλος της καθώς ο καταυλισμός των διαδηλωτών στο UCLA έχει πλέον εκκενώνεται με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις τουλάχιστον 100 ατόμων. Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, η μεταφορά των συλληφθέντων θα γίνει με λεωφορεία.

Σημειώνεται ότι άλλες διαμαρτυρίες φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον καταυλισμό του UCLA, που τώρα έχει καταστραφεί. Η «Daily Bruin», η φοιτητική εφημερίδα του UCLA, ανέφερε ότι μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο σιντριβάνι του πανεπιστημίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του καταυλισμού.

Η αστυνομική επέμβαση στο εν λόγω πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί της τελευταίες εβδομάδες στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί και ορισμένες φορές έχουν οδηγήσει σε επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων.

Τις τελευταίες ώρες ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το UCLA ενώ ανά τακτά διαστήματα ακουγόταν ο ήχος χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Σύμφωνα με καταγγελία στο BBC, η αστυνομία έκανε και χρήση πλαστικών σφαιρών. Στο μεταξύ, διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν «που ήσασταν εχθές το βράδυ» αναφερόμενοι στη χθεσινοβραδινή επίθεση που δέχθηκε ο καταυλισμός τους.

Διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters, αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να μοιάζει με το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ασφαλώς κίνημα. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Τι χαρακτηριστικά έχει;

Έχει πάρει πραγματικά τη μορφή χιονοστιβάδας και αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση και ετοιμότητα των νέων, κατεξοχήν, ανθρώπων να εναντιωθούν στο κατεστημένο, με γνώμονα τις ιδέες και τα ιδανικά τους. Οι Gen-z-ers (οι 15-25χρονοι σήμερα) που πολλοί υποτιμούν γιατί μεγάλωσαν με αμέτρητες ώρες στις οθόνες υπολογιστών και κινητών, είναι ενημερωμένοι, μαχητικοί και έτοιμοι να οργανωθούν και να λάβουν δράση. Έχουν μεγάλη παρουσία σε διαδραστικά κοινωνικά δίκτυα και έχουν ξεκάθαρες απόψεις για τη κοινωνία. Είναι η νεολαία που καταλαβαίνει ότι το μέλλον της θα είναι ζοφερό λόγω κλιματικής αλλαγής και εργασιακής, στεγαστικής και επισιτιστικής ανασφάλειας, πιέζεται από κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, που δεν καταλαβαίνει και δεν αναγνωρίζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, που απαιτεί ελευθερία στην έκφραση της σκέψης, του τρόπου ζωής και δουλειάς, του σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. Συζητούν όλα τα θέματα και σίγουρα είναι πιο ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι από ότι φανταζόμαστε. Και επίσης έχουν πρόσβαση σε ομάδες και πρακτικές αυτοοργάνωσης που δεν νομίζω να υπήρχαν παλαιότερα σε τόσο πυκνό χρόνο.

Μετά τη λήξη της κατάληψης και τον αποκλεισμό όλων από το χώρο του πανεπιστημίου για δύο ακόμα εβδομάδες, οπότε και αρχίζει το καλοκαιρινό εξάμηνο όπου όλοι οι φοιτητές φεύγουν από τη πόλη ως το Σεπτέμβριο, είναι αμφίβολο πως μπορεί να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες.  Το κίνημα πιθανό να αποκλιμακωθεί, εκτός και αν μεταφερθεί σε άλλους χώρους, πχ πλατείες ή πάρκα, και αναλάβουν να συνεχίσουν την αντίσταση και άλλες κοινωνικές ομάδες, πχ οι καθηγητές, ή εργαζόμενοι, ή τα συνδικάτα. Ίσως το Σεπτέμβρη, και καθώς θα βαίνουμε προς τις πλέον κρίσιμες προεδρικές εκλογές, η ιστορία να επαναληφθεί στα πανεπιστήμια, με άλλη μορφή ή αφορμή, αλλά ίσως και όχι.

«Δεν νιώθουμε ασφαλείς», τονίζουν Εβραίοι φοιτητές

Ο Ιλάι Κία, 22χρονος Εβραίος φοιτητής στο USC, είπε ότι οι διαδηλώσεις του είχαν αφήσει με μια συνεχή αίσθηση ανησυχίας και φόβου. Έχει αρχίσει να κρύβει ένα αστέρι του Δαβίδ που φοράει σε μια αλυσίδα. «Είναι δύσκολο να νιώθεις ασφάλεια να έρχεσαι στο σχολείο κάθε μέρα», είπε στο BBC. «Υπάρχει αυτή η δεύτερη σκέψη όταν περπατάς στην πανεπιστημιούπολη. Τι θα βρω, τι θα αντιμετωπίσω, ποιος θα με κυνηγάει;».

Οι αρχές του Northeastern University δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιήσει αντισημιτικά συνθήματα, γι’ αυτό αποφάσισαν να αναλάβουν δράση το Σάββατο. Το πανεπιστήμιο είπε ότι ενώ η διαδήλωση ξεκίνησε ως ειρηνική φοιτητική διαμαρτυρία, εξελίχθηκε σε κάτι άλλο, με τη συμμετοχή και μη φοιτητών.

Εβραίοι φοιτητές ανά τις ΗΠΑ έχουν αναφέρει περιστατικά αντισημιτισμού και παρενόχλησης από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Δεν στρεφόμαστε κατά των Εβραίων, απαντούν οι διαδηλωτές

Πολλοί διαδηλωτές προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τα αντισημιτικά επεισόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κατηγορήσει εξωτερικούς ταραχοποιούς για αυτά. Τονίζουν επίσης ότι είναι και πολλοί Εβραίοι φοιτητές που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Αυτό στο οποίο θέλουν να στρέψουν την προσοχή, σημειώνουν, είναι ο τεράστιος αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα. Κάνουν λόγο για μία σφαγή απέναντι στην οποία δεν μπορούν να σιωπήσουν. Και η διαμαρτυρία τους, λένε, δεν στρέφεται κατά των Εβραίων ή των Ισραηλινών συνολικά, αλλά κατά της δράσης του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα και κατά όσων στηρίζουν με χρηματοδότηση αυτή τη δράση.

Στο εξαιρετικό του άρθρο ο Ρίτσαρντ Σέυμουρ λέει ότι άλλα κινήματα θα αναδυθούν στο μέλλον για διαφορετικά θέματα, με αφορμή το κόστος ζωής, ή τη κλιματική κρίση, αλλά όλα θα έχουν μια αιτία, την κατάπτωση της δημοκρατίας, τον κοινωνικό και πολιτικό αποκλεισμό και τον διαρκώς εντονότερο κρατικό αυταρχισμό.

Μπορεί να περάσει και στην Ευρώπη;

Έχει ήδη περάσει, στη Γαλλία, την Αγγλία και αλλού, ακόμα και στην Αυστραλία, και είναι εντυπωσιακό ότι και κει η καταστολή είναι ανάλογη. Το σημαντικό είναι ότι η υποστήριξη του δυτικού κόσμου, των πολιτών, στο Ισραήλ κλονίζεται, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένουν συνένοχες μαζί με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη προστασία του Ισραήλ και τη γενοκτονία στη Γάζα ενώ αντιμετωπίζουν με άγρια καταστολή τους πολίτες τους.  

Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν

Καθώς κλιμακώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται από το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι και την συνταγματική προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε στο ABC News ότι «ο πρόεδρος γνωρίζει ότι υπάρχουν έντονα συναισθήματα για τον πόλεμο στη Γάζα. Το κατανοεί, το σέβεται και όπως έχει πει πολλές φορές, σίγουρα σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν χρησιμοποιηθεί εκφράσεις που ξεπερνούν τις αποδεκτές γραμμές. «Καταδικάζουμε απολύτως την αντισημιτική γλώσσα που έχουμε ακούσει τελευταία και σίγουρα καταδικάζουμε τις ομιλίες μίσους και τις απειλές για βία. Αυτές οι διαδηλώσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να είναι ειρηνικές», είπε ο Κίρμπι. Ενας βετεράνος της πολιτικής σκηνής, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου (τους οποίους υιοθετούν πολλοί Αμερικανοί βουλευτές) ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν αντισημιτικό χαρακτήρα. Ο Σάντερς δήλωσε στο CNN ότι δεν συνιστά αντισημιτισμό να καθίσταται η ισραηλινή κυβέρνηση υπόλογη για όσα διαπράτττει στη Γάζα, όπου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 35.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων